GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ergović: Deranja nezakonito na čelu Hrvatske udruge poslodavaca

Ergović: Deranja nezakonito na čelu Hrvatske udruge poslodavaca
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - "Predsjednici Hrvatske udruge poslodavaca Gordani Deranji istekao je drugi mandat na čelu te udruge, a odluka Vijeća članova o njezinom imenovanju na mjesto v.d. predsjednice HUP-a nezakonita je. Zbog toga kao članica udruge, a u skladu sa člankom 42. Zakona o udrugama, zahtijevamo od Vijeća da hitno otkloni tu nepravilnost i u najkraćem roku pristupi izboru novog predsjednika ili predsjednice HUP-a u skladu s odredbama važećeg Statuta".

Poruka je to koju ovih dana prema tijelima HUP-a, ali i javnosti upućuje predsjednik uprave našičke NEXE Grupe Ivan Ergović. Pritom citira članak Statuta HUP-a koji kaže da "predsjednika udruge bira Vijeće članova iz reda članova tog Vijeća na vrijeme od tri godine, s tim da ista osoba može biti izabrana za predsjednika udruge najviše dva puta uzastopno".

Na njegove prozivke iz HUP-a zasad nema službenih reakcija, međutim neslužbenim kanalima stižu poruke da "pravila igre" u toj udruzi diktira volja njezinih članova, a oni će se na izvanrednoj Skupštini HUP-a imati prilike izjasniti hoće li podržati odluku Vijeća i izmjenama Statuta omogućiti Gordani Deranji treći mandat na čelu HUP-a. Ako odgovor na to pitanje bude negativan, odnosno većina članova ne podrži odluke Vijeća i Izvršnog odbora, onda će u HUP-u morati biti provedeni izbori na kojima će članovi izabrati Deranjina nasljednika ili nasljednicu.

Podsjetimo, predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta je na čelo udruge koja okuplja hrvatske poslodavce izabrana u rujnu 2014. godine, da bi dvije godine kasnije ponovno dobila jednoglasnu potporu svojih kolega iz Vijeća članova za novi mandat na toj funkciji. S obzirom na to da je Deranji i taj drugi mandat nedavno istekao, Ergović smatra i tvrdi da u skladu s odredbama važećeg Statuta ona ne može biti ponovno izabrana za predsjednicu udruge.

"Isto tako, niti Statutom, a niti odredbama važećih propisa koji reguliraju rad udruga, ne postoji zakonska mogućnost da se imenuje vršitelj dužnost na mjesto predsjednika HUP-a. Iz navedenih razloga je nedvojbeno da je Vijeće članova donijelo nezakonitu odluku kojom je dosadašnju predsjednicu, nakon isteka njezina drugog mandata, imenovalo za vršitelja dužnosti zbog čega ona nema valjani legitimitet za obnašanje te dužnosti, nezakonito zastupa HUP, te ne može zakonito nadzirati poslovanje udruge", tvrdi Ergović, dodajući kako smatra da je u Hrvatskoj prošlo vrijeme doživotnih predsjednika, te da HUP-u ne trebaju izmjene Statuta koje će tako nešto omogućavati.

Pritom se referira na najavu da će na Skupštini članicama biti predložene izmjene u temeljnom dokumentu udruge poslodavaca koje bi omogućile povećanje maksimalnog broja uzastopnih mandata predsjednika nakon što je Vijeće članova, kao tijelo koje bira predsjednika Udruge, nedavno jednoglasno donijelo odluku o produljenju Deranjina mandata.


Vijeće je pritom ocijenilo da je ona tijekom svojih mandata "vrlo uspješno, predano i hrabro zastupala interese članica HUP-a. Podsjetili su i da je u rujnu prošle godine izabrana za potpredsjednicu BusinessEurope-a, najvećeg neovisnog poslodavačkog udruženja Europe, koje zastupa interese poslodavaca u Europskom parlamentu, Vijeću i pred Europskom komisijom.

Kako se radi o mandatu koji traje do lipnja naredne godine, a članovi mu mogu biti samo predsjednici nacionalnih udruga, tako je Vijeće članova odluku o ostanku Gordane Deranje na čelu HUP-a donijelo i zbog želje da ih u vrijeme predsjedanja Hrvatske EU-om ona u tom tijelu i dalje predstavlja. Na sjednici Savjeta i Izvršnog odbora usuglašeno je da se uskoro sazove izvanredna Skupština na kojoj bi se članicama predložila izmjena statuta, a u HUP-u smatraju da će se tako ispoštovati zakon. Odnosno, da će rezultat izvanredne Skupštine, neovisno o tome budu li te izmjene prihvaćene li odbačene, u svakom slučaju biti pravno čista situacija. Međutim, Ergović se s time ne slaže. On kaže da ne spori da je pravo svakog člana Vijeća članica da ocijeni koji će kandidat u pojedinom tijelu HUP-a najefikasnije zastupati njegove interese. No, sporno je, kaže, ako se pojedine odluke donose mimo važećih pravila, u konkretnom slučaju Statuta HUP-a. Podržavanje takvog načina rada Udruge, tvrdi Ergović, pridonijelo je tome da se sve više javljaju članovi nezadovoljni načinom rada i trenutnom percepcijom HUP-a u javnosti.

"Vjerujem da nam je svima u interesu biti u Udruzi koja svojim načinom rada, poštivanjem pravila i pravom na iskazivanje mišljenja može biti primjer konstruktivnog i kvalitetnog rješavanja problema", kaže Ivan Ergović. Dodaje da mu je u odgovoru na njegove zahtjeve predsjednica Vijeća članova Marina Pulišić poručila da njegovi istupi u javnosti "narušavaju reputaciju i poziciju Udruge među socijalnim partnerima", te da su protivni interesima članica.

"To je potpuno pogrešna tvrdnja", kaže Ergović, dodajući da je šteta ugledu Udruge učinjena donošenjem nezakonitih odluka i toleriranjem takvog ponašanja.

"Iznošenje istine i ukazivanje na nezakonitost nikako ne mogu štetiti ugledu Udruge. A vjerujem da su istina i zakonitost rada Udruge svima u interesu", zaključuje Ergović.

Na njegove prozivke iz HUP-a zasad nema službenih reakcija, međutim neslužbenim kanalima stižu poruke da pravila igre u toj udruzi diktira volja njezinih članova, a oni će na izvanrednoj Skupštini HUP-a imati prilike izjasniti se hoće li podržati odluku Vijeća i izmjenama Statuta omogućiti Gordani Deranji treći mandat na čelu HUP-a.

Foto: RK Nexe

Tagovi: Ivan Ergović, Gordana Deranja, Hrvatska udruga poslodavaca, Nexe Grupa, Našicecement, Tehnomont
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE