GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS ostvario najveći poslovni prihod prošle godine u Srbiji

EPS ostvario najveći poslovni prihod prošle godine u Srbiji
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2018 / 15:04
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije iz Beograda je preduzeće koje je prošle godine ostvarilo najveći poslovni prihod u iznosu od 252.112 miliona dinara, pokazuju danas objavljeni podaci Agencije za privredne registre.

To preduzeće je u Srbiji vodeće i prema poslovnoj imovini koja je „teška" 986.972 miliona dinara, prema kapitalu koji iznosi 684.519 miliona dinara, ali i prema broju zaposlenosti gde radi 26.485 ljudi.

Međutim, to državno preduzeće se na listi prema ostvarenoj neto dobiti nalazi na 16. mestu, zbog velikih ranijih gubitaka, koji ovo preduzeće svrstavaju na drugom mestu po visini ukupnog gubitka preduzeća u Srbiji i iznose 122.110 miliona dinara.

Među 100 najprofitabiljnijih privrednih društva prema neto dobiti, osim EPS-a, nalazi se još šest javnih preduzeća – JP Srbijagas, JKP Beogradske elektrane, Jugoimport iz Beograda, JP Pošta Srbije, Novosadske elektrane, EPS Obilić...

Pančevačka Petrohemija je kompanija koja je prošle godine ostvarila najveću neto dobiti u iznosu od 40.456 miliona dinara.

Zanimljivo je da je Petrohemija prethodnih godina bila među vodećim gubitašima, ali kako je 2015. odlukom Vlade svrstana među 17 preduzeća značajnih za domaću privredu, reorganizacijom je tom preduzeću otpisano 36.937 miliona dinara obaveza, a preostali deo pretovoren u akcije.

Drugoplasirana na listi po neto dobiti je naftna kompanija NIS Novi Sad, koja je ostvarila neto dobit za 72,8 odsto veći nego lane, zatim JP Srbijagas Novi Sad čiji je neto dobitak 7,7 puta veći u odnosu na prethodnu godinu.

Zanimljivo je da je Srbijagas istovremeno pozicionirana kao najveći gubitaš u Srbiji, čiji ukupni gubitak iznosi 128.539 miliona dinara.

Telekom Srbija Beograd i Tigar Tajers iz Pirota su takođe u prvih pet po ostvarenoj neto dobiti u prošloj godini, s tim što je neto dobit Telekoma pala za četiri odsto, dok je dobit Tigra porasla za 57,5 odsto u odnosu na 2016.

Najprofitabilnija preduzeća, koja su svoju profitabilnost stekla prema poslovnim prihodima, su, osim pomenutog EPS-a iz Beograda, kragujevački Fijat i kompanija Delize.

Tri kompanije koje su prošle godine ostvarile značajan skok kako prema rastu profitabilnosti, povećanju obima posovanja, jačanju finansija i povećanju broja zaposlenih izdvojile su Real Knitting iz Gajdobre, koja se bavi proizodnjom pletenih i kukičanih čarapa, zatim, Robert Boš iz Beograda koja proizvodi električnu i elektronsku opremu za motorna vozila, kao i kompanija Grundfos iz Inđije koja se bavi proizvodnjom pumpi i kompresora.

Podaci su dati na osnovu analize i rangiranja 102.395 privrednih društava sa aspekta uspešnosti poslovanja.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Naftna industrija Srbije, Telekom Srbija, Srbijagas, Beogradske elektrane, Jugoimport, Petrohemija
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE