GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS najveće privredno društvo, NIS najuspešnije

EPS najveće privredno društvo, NIS najuspešnije
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2019 / 14:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Najveće privredno društvo u 2018. godine je JP EPS sa poslovnim prihodom od 263,9 milijardi dinara, što je za 4,7 odsto više nego prethodne godine, objavljeno je danas u Agenciji za privredne registre.

Ti prihodi EPS -a čine 2,5 odsto poslovnih prihoda cele privrede, rečeno je na konferenciji za medije povodom objavljivanja liste 100 naj privrednih društava u 2018. godini.
Na drugom mestu po visini poslovnih prihoda je NIS, zatim idu HBIS grupa (Železara), Delhaize i Fijat.

Najuspešnije privredno društvo je kompanija NIS, koja je druga prema ostvarenim poslovnim prihodima od 258,5 milijardi dinara, uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto.
Najveći neto dobitak u 2018. godini, u kategoriji privrednih društava sa najvećim neto dobitkom kao odraz stranih direktnih investicija iskazalo je privredno društvo Zi Đin u Boru (bivši RTB), čiji dobitak iznosi 90,05 milijardi dinara.

Taj dobitak je znatno veći od prošlogodišnjeg – 975 miliona dinara i čini 12,1 odsto ukupnog neto dobitka svih privrendih društava.

Drugo mesto prema neto dobitku zauzima Aerodrom „Nikola Tesla" Beograd čiji je neto dobitak u 2018. bio 53,1 milijardu dinara , dok je prethodne godine bio 3,3 milijarde dinara.

Na trećem mestu je NIS sa neto dobitkom od 32,1 milijardom, na četvrtom Al Dahra Srbija u Padinskoj Skeli (PKB) sa neto dobitkom od 12,1 milijarde dinara, a na petom mestu je Telekom sa 10,1 milijardom dinara.

Sa druge strane, najveći neto gubitak je iskazala PKB korporacija od 22,6 milijardi dinara, zatim Putevi Srbje, Verano motors, Viktorija ojl i Robne kuće Beograd.
Registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta Ružica Stamenković rekla je da se poslovanje privrede u 2018. odvijalo u uslovima povoljnog poslovnog ambijenta.

„Priliv stranih diretnih stranih investicija beleži rast iz godine u godinu", navela je Stamenković.
Kako je rekla, prvih 100 preduzeća ostvaruje 30,8 odsto poslovnih prihoda cele Srbije, 47,3 odsto neto dobitka zemlje, čak 60,3 odsto neto gubitka cele privrede, 41,1 odsto poslovne imovine u ukupnoj privredi.

Više od polovine kapitala ostvaruju prvih 100, ali i istorijskih gubitaka i jedna četvrtina zaposlenih cele privrede se nalazi na listama prvih 100.

„Na listama sa neto gubitkom i kumuliranim gubitkom veliko učešće imaju mikro privredna društva – jednu trećinu".

Po pitanju naplate potraživanja i plaćanja obaveza najviše finansijske discipline ima među privrednim društvima koja su na listi 100 sa najvećim poslovnim prihdom i ona su svoja potraživanja naplaćivala za 51 dana, a plaćali svoje obaveze za 73 dana, rekla je ona.

Kada je reč o EPS-u, to javno preduzeće je imalo neto dobitak u visini od 1,58 milijardi dinara, koji je smanjen za 53,2 odsto.

To preduzeće je raspolagalo i sa najvećim finansijskim resursima i zapošljavalo je i najviše radnika – 25.761, što je 2,3 odsto svih zaposlenih u privednim društvima.

„Ova kompanija se spustila na na čak 39. mesto u odnosu na 16. na kome je bila prethodne godine zbog smanjene produktivnosti za preko dve trećine smanjenog dobitka iz finansiranja na koji se u pethodnoj godini u izvesnoj meri oslonila. Poslovanje EPS-a karakterišu i najveći istorijski gubici koji doprinos daljem padu pokazatelja profitabilnosti ove kompanije. Bez obzira na iskazane gubitke EPS je još uvek kompanija sa daleko najvećim performansama u zemlji, ima dobar bonitet i ima zadovoljavajuću aktivnost", rekla je Stamenković.

Za NIS je rekla da ta kompanija u svojim bilansima nema tekućih niti kumuliranih gubitaka.

NIS je, ističe, najuspešnija kompanija zato što je njen neto dobitak rezultat iz poslovne aktivnosti i jedino iskazuje visoke stope profitabilnosti koje su znatno više od profitabilnosti ukupne privrede.

„Ova kompanija veliku imovinu finansira iz sopstvenog kapitala, a zapošljava 4.099 radnika".

Zijin je zbog otpisa duga ostvario najveći neto dobitak, a povećan je i kapital za čak 7,2 puta. Stamenković kaže da ukupan neto dobitak Al Dahre bio 12,15 milijardi dinara i „da je jasno da je on u celosti realizovan iz dobitka od povoljne kupovine".

Srbijagas je sedmi na listi privrednih društava sa najvećim neto dobitkom iako aje ostvario dobitak manji za 65,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
To preduzeće beleži dobitak iz poslovnih aktivnosti od 14,8 milijardi dinara, koji za 3,3 odsto povećan, a na pad ukupne profitabilnosti uticali su lošiji rezultati iz finansiranja i iz ostalih aktivnosti.

Takođe, Srbijagas je na drugom mestu prema iznosu ukupnog gubitka iz ranijih godina od 111,8 milijardi dinara, s tim da je on smanjen za 13 odsto.
Na listama Sto naj privednih društava nalazi se ukupno 21 preduzeće, u kome je zaposleno 68.685 radnika, a od tog broja preduzeća 15 je poslovalo profitabilno.
Stamenković je upozorila da rastu gubici mikropreduzeća i da su oni iz godine u godinu sve veći.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Fiat Chrysler automobili Srbija, Al Dahra, Delhaize, Poljoprivredna korporacija Beograd, Zijin Mining Group
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
PROJEKTI
Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
ZAGREB - Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika: “Ovdje štiti UGP“. Naši članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
ČARTERI
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
LJUBLJANA - Zračna luka Ljubljana ovo će ljeto imati niz letova za Hrvatsku i Grčku.
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
TEŠKA VREMENA
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
ZAGREB - Naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale su za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto, otkrili su iz Udruge novinskih izdavača ocijenivši da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav ''nisu nikad vidjeli u povijesti''.
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju
LETOVI
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju

PARIZ - Grupa Air France-KLM od idućeg će tjedna obnoviti letove za Italiju, nakon što je ta zemlja počela s postepenim popuštanjem restriktivnih mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
LETOVI
Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
BEOGRAD - Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air saopštila je danas da će uvesti nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salzburga od 2. i 3. jula, kao i da će od 2. jula leteti za Tuzlu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE