GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS najveće privredno društvo, NIS najuspešnije

EPS najveće privredno društvo, NIS najuspešnije
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2019 / 14:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Najveće privredno društvo u 2018. godine je JP EPS sa poslovnim prihodom od 263,9 milijardi dinara, što je za 4,7 odsto više nego prethodne godine, objavljeno je danas u Agenciji za privredne registre.

Ti prihodi EPS -a čine 2,5 odsto poslovnih prihoda cele privrede, rečeno je na konferenciji za medije povodom objavljivanja liste 100 naj privrednih društava u 2018. godini.
Na drugom mestu po visini poslovnih prihoda je NIS, zatim idu HBIS grupa (Železara), Delhaize i Fijat.

Najuspešnije privredno društvo je kompanija NIS, koja je druga prema ostvarenim poslovnim prihodima od 258,5 milijardi dinara, uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto.
Najveći neto dobitak u 2018. godini, u kategoriji privrednih društava sa najvećim neto dobitkom kao odraz stranih direktnih investicija iskazalo je privredno društvo Zi Đin u Boru (bivši RTB), čiji dobitak iznosi 90,05 milijardi dinara.

Taj dobitak je znatno veći od prošlogodišnjeg – 975 miliona dinara i čini 12,1 odsto ukupnog neto dobitka svih privrendih društava.

Drugo mesto prema neto dobitku zauzima Aerodrom „Nikola Tesla" Beograd čiji je neto dobitak u 2018. bio 53,1 milijardu dinara , dok je prethodne godine bio 3,3 milijarde dinara.

Na trećem mestu je NIS sa neto dobitkom od 32,1 milijardom, na četvrtom Al Dahra Srbija u Padinskoj Skeli (PKB) sa neto dobitkom od 12,1 milijarde dinara, a na petom mestu je Telekom sa 10,1 milijardom dinara.

Sa druge strane, najveći neto gubitak je iskazala PKB korporacija od 22,6 milijardi dinara, zatim Putevi Srbje, Verano motors, Viktorija ojl i Robne kuće Beograd.
Registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta Ružica Stamenković rekla je da se poslovanje privrede u 2018. odvijalo u uslovima povoljnog poslovnog ambijenta.

„Priliv stranih diretnih stranih investicija beleži rast iz godine u godinu", navela je Stamenković.
Kako je rekla, prvih 100 preduzeća ostvaruje 30,8 odsto poslovnih prihoda cele Srbije, 47,3 odsto neto dobitka zemlje, čak 60,3 odsto neto gubitka cele privrede, 41,1 odsto poslovne imovine u ukupnoj privredi.

Više od polovine kapitala ostvaruju prvih 100, ali i istorijskih gubitaka i jedna četvrtina zaposlenih cele privrede se nalazi na listama prvih 100.

„Na listama sa neto gubitkom i kumuliranim gubitkom veliko učešće imaju mikro privredna društva – jednu trećinu".

Po pitanju naplate potraživanja i plaćanja obaveza najviše finansijske discipline ima među privrednim društvima koja su na listi 100 sa najvećim poslovnim prihdom i ona su svoja potraživanja naplaćivala za 51 dana, a plaćali svoje obaveze za 73 dana, rekla je ona.

Kada je reč o EPS-u, to javno preduzeće je imalo neto dobitak u visini od 1,58 milijardi dinara, koji je smanjen za 53,2 odsto.

To preduzeće je raspolagalo i sa najvećim finansijskim resursima i zapošljavalo je i najviše radnika – 25.761, što je 2,3 odsto svih zaposlenih u privednim društvima.

„Ova kompanija se spustila na na čak 39. mesto u odnosu na 16. na kome je bila prethodne godine zbog smanjene produktivnosti za preko dve trećine smanjenog dobitka iz finansiranja na koji se u pethodnoj godini u izvesnoj meri oslonila. Poslovanje EPS-a karakterišu i najveći istorijski gubici koji doprinos daljem padu pokazatelja profitabilnosti ove kompanije. Bez obzira na iskazane gubitke EPS je još uvek kompanija sa daleko najvećim performansama u zemlji, ima dobar bonitet i ima zadovoljavajuću aktivnost", rekla je Stamenković.

Za NIS je rekla da ta kompanija u svojim bilansima nema tekućih niti kumuliranih gubitaka.

NIS je, ističe, najuspešnija kompanija zato što je njen neto dobitak rezultat iz poslovne aktivnosti i jedino iskazuje visoke stope profitabilnosti koje su znatno više od profitabilnosti ukupne privrede.

„Ova kompanija veliku imovinu finansira iz sopstvenog kapitala, a zapošljava 4.099 radnika".

Zijin je zbog otpisa duga ostvario najveći neto dobitak, a povećan je i kapital za čak 7,2 puta. Stamenković kaže da ukupan neto dobitak Al Dahre bio 12,15 milijardi dinara i „da je jasno da je on u celosti realizovan iz dobitka od povoljne kupovine".

Srbijagas je sedmi na listi privrednih društava sa najvećim neto dobitkom iako aje ostvario dobitak manji za 65,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
To preduzeće beleži dobitak iz poslovnih aktivnosti od 14,8 milijardi dinara, koji za 3,3 odsto povećan, a na pad ukupne profitabilnosti uticali su lošiji rezultati iz finansiranja i iz ostalih aktivnosti.

Takođe, Srbijagas je na drugom mestu prema iznosu ukupnog gubitka iz ranijih godina od 111,8 milijardi dinara, s tim da je on smanjen za 13 odsto.
Na listama Sto naj privednih društava nalazi se ukupno 21 preduzeće, u kome je zaposleno 68.685 radnika, a od tog broja preduzeća 15 je poslovalo profitabilno.
Stamenković je upozorila da rastu gubici mikropreduzeća i da su oni iz godine u godinu sve veći.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Fiat Chrysler automobili Srbija, Al Dahra, Delhaize, Poljoprivredna korporacija Beograd, Zijin Mining Group
PROČITAJ I OVO
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
TUŽBE
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
WASHINGTON - Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara.
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE