GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG većinski vlasnik Rudnika uglja

EPCG većinski vlasnik Rudnika uglja
VLASNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2018 / 08:45
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Elektroprivreda (EPCG) je od petka većinski vlasnik Rudnika uglja iz Pljevalja, navodi se u odluci Komisije za tržište kapitala.

Komisija je tu odluku donijela u petak kasno poslijepodne, nakon što je vijeće Privrednog suda preinačilo privremenu mjeru o zabrani prodaje akcija pljevaljske kompanije, koju je drugi put donijela sudija Privrednog suda Nataša Bošković, prenosi Pobjeda.

"Utvrđuje se da je na dobrovoljnu javnu ponudu EPCG u postupku preuzimanja Rudnika uglja prijavljeno 4,9 miliona akcija sa pravom glasa u Rudniku uglja, čime je postupak preuzimanja okončan", navodi se u rješenju Komisije.

Centralna depozitarna agencija (CDA) je obavezana da u roku od tri radna dana od prijema rješenja plati svim akcionarima koji su prihvatili ponudu EPCG. I novi vlasnik Rudnika je obavezan da u roku od 15 dana raspiše novu javnu ponudu kojom će isplatiti preostale vlasnike rudnika po istoj cijeni po kojoj je završeno preuzimanje, odnosno po 6,4 eura.

EPCG je deponovala 30 miliona eura za tu transakciju kod CDA još polovinom aprila, kad je Komisija donijela rješenje o odobrenju dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja.

Do početka maja svi zainteresovani prodavci su dostavili svoju ponudu. Tri dana pošto je Bošković 4. maja izrekla prvu privremenu mjeru zabrane prodaje akcija, sa obrazloženjem da bi to nanijelo nenadoknadivu štetu, EPCG je obavijestila Komisiju o rezultatima javne ponude.

Potom 25. maja tročlano vijeće sudija Privrednog suda ukida privremenu mjeru i vraća predmet Bošković da ispravi nezakonitosti u prvobitnoj odluci, a tri dana kasnije ona donosi rješenje po kojem je promet akcijama ponovo zabranjen do okončanja spora po tužbi manjiinskog akcionara EPCG Vasilija Miličkovića, odnosno njegove kompanije M&V.

Najnovija odluka tročlanog vijeća Privrednog suda u sastavu predsjednik Ivan Kovačević, Miodrag Anđelić i sudija izvjestilac Nataša Sekulić donesena je u petak. Njome se preinačava rješenje Bošković od 28. maja tako što se njen predlog o zabrani prodaje akcija odbija kao neosnovan.

Nalaže se CDA i Komisiji za tržište kapitala da izbrišu upis rješenja Bošković iz centralnog i registra emitenata. Komisija je ocijenila da su ispunjeni uslovi da završi ono što je zaustavila nakon prvog rješenja Bošković s početka maja.

Miličković ima 20 dana da se protiv odluke Komisije za tržište kapitala žali Upravnom sudu. Bošković je za 25. jun zakazala prvo ročište po tužbi, u kojoj Miličkovića zastupa advokat Milovan Milošević, a EPCG Azra Jasavić.

Najveći vlasnici u EPCG su italijanska kompanija A2A koja ima 39,5 odsto akcija, država sa 31,1 procentom i biznismen Aco Đukanović sa 11,8 odsto kapitala, kojima će biti isplaćeno 13, deset i 3,6 miliona eura.

Tagovi: EPCG, Rudnika uglj Pljevlja, Rudnik uglja, Elektroprivreda Crne Gore, Nataša Bošković
PROČITAJ I OVO
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
META PREUZIMANJA
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
LONDON - Apollo i Caesars žele preuzeti lanac britanskih kladionica William Hill, piše Reuters.
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
NELIKVIDNOST
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
ZAGREB – Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su danas iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
POTEZI
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
ZAGREB - Direktna linija Zagreb - Dublin - Zagreb prestat će prometovati s početkom listopada, doznaje se iz Croatia Airlinesa.
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
PRODAJA
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
SUBOTICA - Imovina Azotare u stečaju koju čine zemljište i stembeno poslovna zgrada ponuđena je na prodaju po ukupnoj ceni od 99,8 miliona dinara, oglasio je stečajni upravnik.
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
TRGOVINA
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
IVANIĆ GRAD - U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE