GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG: Ulaganja od preko 170 miliona eura u narednih pet godina

EPCG: Ulaganja od preko 170 miliona eura u narednih pet godina
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2018 / 14:18
Autor: SEEbiz / Vijesti
NIKŠIĆ - Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obilježava 108. godina rada u jeku velikog investicionog zamaha, saopštili su iz te kompanije, poručujući da će se, ulaganjem više od 170 miliona eura u narednih pet godina, povećati instalisana snaga postojećih energetskih objekata, kao i izgraditi novi proizvodni kapaciteti.

Iz EPCG su kazali da rekonstukcijom i modernizacijom proizvodnih kapaciteta ta kompanija želi da zadrži lidersku poziciju na tržištu električne energije u Crnoj Gori, „posebno u svjetlu otvorenog tržišta i mogućeg ulaska novih snabdjevača".

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, povodom godišnjice Kompanije, ocijenio je da će investicije obezbijediti visoku pogonsku spremnost opreme i postrojenja i pouzdanost u radu energetskih objekata, ali i obezbijediti, kako je naveo, veću sigurnost u snabdijevanju kupaca svim kategorijama potrošnje.

"Uveliko se radi na ekološkoj sanaciji postojećeg bloka TE „Pljevlja" što će, uz rekultivaciju postojeće deponije pepela i šljake, koštati oko 60 miliona eura. Takođe, u Perućici, uz finansiranje KfW banke, investiraće se oko 60 miliona eura. Tu podrazumijevamo i dodatne kapacitete, ugradnju osmog agregata kojim ćemo dobiti novih 60 megavata instalisane snage", naveo je Noveljić.

Iz EPCG su naveli da će proizvodni objekti te kompanije uskoro raspolagati najsavremenijom opremom za rad u 21.vijeku.

"Tome će, u dobroj mjeri, doprinijeti i realizacija druge faze modernizacije HE „Piva", vrijedna preko deset miliona eura za koju je ugovor, krajem jula, potpisan sa renomiranim partnerima – slovenačkom kompanijom, Litostroj, i italijanskim ABB-om", istakli su iz EPCG.

Kako su podsjetili, uspješno se privodi kraju i izrada investiciono-tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje HE "Komarnica", „za šta je izdvojeno blizu dva miliona eura".

"Veliki podstrek za investicije predstavljaju izuzetni poslovni rezultati kompanije u prvih pola godine, kada je ostvarena neto dobit od oko 43 miliona eura", kazali su iz EPCG.

Noveljić je saopštio da će se u narednom periodu graditi i mala hidroelektrana „Otilovići".

"Takođe, dodatni projekti koje planiramo i koje smo preuzeli tiču se izgradnje novih kapaciteta u vjetru ili eventualno u solaru. Tako da očekujemo da ćemo u narednom periodu, pored svih investicija u postojeće objekte, dobiti određenu instalisanu snagu i u novim kapacitetima, istakao je Noveljić.

Iz EPCG su podsjetili da su postali vlasnik Rudnika uglja Pljevlja, kao i da su nedavno potpisali i Memorandum o razumijevanju za projekat vjetroparka „Gvozd", u nikšićkoj opštini, u čiju izgradnju, kako su naveli, planiraju da ulože 70 miliona eura.

Crnogorska elektro-energetska kompanija uzela je 19. avgust za svoj dan, u znak sjećanja na datum kada je 1910. godine na Cetinju, kralj Nikola I, pustio u rad prvu električnu centralu u Crnoj Gori.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, EPCG, Igor Noveljić, TE Pljevlja
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE