GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG: Suša odnijela 21 milion eura profita

EPCG: Suša odnijela 21 milion eura profita
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2019 / 12:55
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Suša u prva tri mjeseca ove godine odnijela je Elektroprivredi mogući profit od 21 milion eura, objavila je ova kompanija na sajtu Montenegroberze u napomenama finansijskog izvještaja za prvi kvartal ove godine.

"U periodu od 1. januara do 31. marta ove godine kompanija je ostvarila neto rezultat od 10,6 miliona eura koji je manji za 21,1 milion eura u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvarena dobit od 31,8 miliona eura. Ova razlika je prije svega rezultat hidroloških ekstrema u pomenutom periodu, prva tri mjeseca 2018. godine je karakterisala izuzetno povoljna hidrologija koja je prouzrokovala znatno veću proizvodnju velikih hidroelektrana od planiranog i prosjeka prethodnih godina, dok prva tri mjeseca 2019. karakteriše nepovoljna hidrologija", naveli su iz EPCG u objašnjenju za akcionare te kompanije.

Oni navode da likvidnost kompanije u ovom periodu nije bila ugrožena, jer su izmirivali kratkoročne obaveze iz tekućih prihoda. Iz EPCG kažu i da su u ovom periodu i pored slabijih rezultata imali veće koeficijente i trenutne i tekuće likvidnosti nego Hrvatska elektroprivreda i Elektroprivreda Srbije.

U ovom periodu hidroelektrana "Perućica" proizvela je 52,4 odsto električne energije manje u odnosu na isti perido lani, a HE "Piva" je imala manju proizvodnju za 56,6 odsto. Termoelektrana je u tom periodu imala rast proizvodnje za 6,7 odsto. Manjak u proizvodnji iz dva hidroenergetska sistema iznosio je 470 hiljada megavat-časova, dok je povećanje iz TE Pljevlja bilo 28 hiljada megavat-časova. Zbog toga je EPCG imala veće troškove za uvoz električne energije u ovom periodu.

Vlada u EPCG sada posjeduje 76,88 odsto akcija, dok je italijanskoj kompaniji A2A preostalo 11,92 odsto koje će država otkupiti ove godine. EPCG posjeduje 10 odsto sopstvenih akcija, dok oko 1,3 odsto akcija imaju mali akcionari.

Neraspoređena dobit EPCG na kraju marta iznosila je 59 miliona eura.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, suša, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE