GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG neće isplatiti dividendu, revizori uzdržani

EPCG neće isplatiti dividendu, revizori uzdržani
SKUPŠTINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2019 / 10:50
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Godišnja skupština Elektroprivrede Crne Gore na kojoj će se razmatrati prošlogodišnji izvještaji o poslovanju prema kojem je ostvaren neto profit u iznosu nešto većem od 44 miliona eura, zakazana je za 30. avgust, ali je revizorska kuća BDO, kao što su to revizori radili prethodnih nekoliko godine, opet dala "mišljenje sa rezervom“ na finansijske iskaze zbog nedostatka validnih dokaza o vlasništvu za imovinu kompanije i o otpisu dijela stambenim kreditima za zaposlene.

Od 586,81 milion vrijednih nekretnina, postrojenja i opreme EPCG, revizor je utvrdio da fale dokazi o vlasništvu za neto imovinu vrijednu nešto više od 28 miliona eura. Nedostaju, takođe, podaci za obračun rezervisanja po osnovu prava na otpis dijela stambenih kredita za zaposlene u iznosu od 2,36 miliona eura.

Za razliku od prethodnog revizora, koji je tvrdio da prošlogodišnje smanjenje osnovnog kapitala kompanije, u iznosu od 148,38 miliona eura, po osnovu akumuliranog gubitka, trebalo evidentirati tokom tekuće 2018, a ne korigovanjem bilansa za 2017. godinu, mišljenje BDO nije sadržalo rezervu po ovom pitanju. Akcionarima EPCG je predloženo da prošlogodišnju neto dobit u iznosu od 44.076.758 eura usmjere na neraspoređenu dobit društva (dakle, bez ovogodišnje isplate dividende akcionarima), tako da će, ukoliko se ta odluka usvoji, ukupna neraspoređena dobit EPCG iznositi 48,6 miliona eura.

Na predstojećoj skupštini akcionara EPCG vlasnici bi trebalo da donesu i odluku o poništenju sopstvenih akcija koje je kompanija u avgustu prošle godine otkupila od A2A, kao i odluku o smanjenju kapitala po tom osnovu. Do prije dvije godine Italijani su rukovodili EPCG, a prema podacima iz Centralno klirinško depozitarnog društva (CKDD) i dalje su drugi po veličini vlasnici sa preostalih 11,92 odsto akcija i te akcije bi trebalo uskoro da otkupi EPCG, prema predlogu odluke menadžmenta te državne kompanije.

Na predstojećoj skupštini društva, vlasnici će odlučivati o odobravanju zajedničke izgradnje i investiciji u vjetroelektranu „Gvozd“, izmjeni Statuta EPCG, novom revizoru za 2019. godinu, kao i razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Odbora direktora elektroenergetske kompanije.

Kako je od ljeta 2018. pljevaljski Rudnik uglja u istoj grupaciji EPCG, i njenom stopostotnom vlasništvu akcionari će razmatrati i konsolidovani finansijski izvještaj grupacije sa posebnim nalazom revizora BDO za 2018. godinu.

Prošlogodišnji profit Rudnika uglja je doprinio da ukupan neto profit na nivou grupacije (koja uključuje sva zavisna društva EPCG) bude iskazan u konsolidovanom bilansu uspjeha u iznosu od 57,4 miliona eura.Revizor je i u konsolidovanom izvještaju dao mišljenje sa rezervom zbog nedostataka vlasništva za imovinu vrijednu 39,9 miliona eura.

Ukupne nekretnine, postrojenja i oprema na nivou grupacije, koje su bile predmet revizije dodatne ukupno su bile vrijedne na kraju 2018. godine 972 miliona eura. Takođe, nejasni su i nedostupni revizoru bili podaci u pogledu obračuna rezervisanja po osnovu prava na otpis stambenih kredita zaposlenih grupacije, u iznosu od 5,51 milion eura.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, EPCG, dividenda, Rudnik uglja
PROČITAJ I OVO
SDH želi da Telekom Slovenije isplati dividendu
DIVIDENDA
SDH želi da Telekom Slovenije isplati dividendu
LJUBLJANA - Prije današnje Glavne skupštine Telekoma Slovenije, Slovenski državni holding (SDH) predložio je da društvo izdvoji 22,77 milijuna eura od dividende od 30,16 milijuna eura za dividendu, dok Uprava predlaže da ostane neraspoređena.
Cromarisovi proizvodi dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu
KVALITETA
Cromarisovi proizvodi dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu
ROVINJ - Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2020 za sva tri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu i hamu.
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
POTONUĆE
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
OSLO - Broj putnika zrakoplovne kompanije Norwegian Air u svibnju je bio 97,8 posto niži u odnosu na isto razdoblje lani, jer je većina flote ostala prizemljena zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, priopćila je u petak ta niskobudžetna kompanija.
Pula: Požar u Kauflandu
VATRA
Pula: Požar u Kauflandu
PULA - Jutros oko 9 sati izbio je požar u Trgovačkom centra Kaufland u Poreču.
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
UTJECAJ PANDEMIJE
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
RIJEKA - Sukladno preporuci ESMA-e, kompanija Jadran Galenski laboratorij očitovala se o potencijalnim učincima bolesti COVID-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE