GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG neće isplatiti dividendu, revizori uzdržani

EPCG neće isplatiti dividendu, revizori uzdržani
SKUPŠTINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2019 / 10:50
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Godišnja skupština Elektroprivrede Crne Gore na kojoj će se razmatrati prošlogodišnji izvještaji o poslovanju prema kojem je ostvaren neto profit u iznosu nešto većem od 44 miliona eura, zakazana je za 30. avgust, ali je revizorska kuća BDO, kao što su to revizori radili prethodnih nekoliko godine, opet dala "mišljenje sa rezervom“ na finansijske iskaze zbog nedostatka validnih dokaza o vlasništvu za imovinu kompanije i o otpisu dijela stambenim kreditima za zaposlene.

Od 586,81 milion vrijednih nekretnina, postrojenja i opreme EPCG, revizor je utvrdio da fale dokazi o vlasništvu za neto imovinu vrijednu nešto više od 28 miliona eura. Nedostaju, takođe, podaci za obračun rezervisanja po osnovu prava na otpis dijela stambenih kredita za zaposlene u iznosu od 2,36 miliona eura.

Za razliku od prethodnog revizora, koji je tvrdio da prošlogodišnje smanjenje osnovnog kapitala kompanije, u iznosu od 148,38 miliona eura, po osnovu akumuliranog gubitka, trebalo evidentirati tokom tekuće 2018, a ne korigovanjem bilansa za 2017. godinu, mišljenje BDO nije sadržalo rezervu po ovom pitanju. Akcionarima EPCG je predloženo da prošlogodišnju neto dobit u iznosu od 44.076.758 eura usmjere na neraspoređenu dobit društva (dakle, bez ovogodišnje isplate dividende akcionarima), tako da će, ukoliko se ta odluka usvoji, ukupna neraspoređena dobit EPCG iznositi 48,6 miliona eura.

Na predstojećoj skupštini akcionara EPCG vlasnici bi trebalo da donesu i odluku o poništenju sopstvenih akcija koje je kompanija u avgustu prošle godine otkupila od A2A, kao i odluku o smanjenju kapitala po tom osnovu. Do prije dvije godine Italijani su rukovodili EPCG, a prema podacima iz Centralno klirinško depozitarnog društva (CKDD) i dalje su drugi po veličini vlasnici sa preostalih 11,92 odsto akcija i te akcije bi trebalo uskoro da otkupi EPCG, prema predlogu odluke menadžmenta te državne kompanije.

Na predstojećoj skupštini društva, vlasnici će odlučivati o odobravanju zajedničke izgradnje i investiciji u vjetroelektranu „Gvozd“, izmjeni Statuta EPCG, novom revizoru za 2019. godinu, kao i razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Odbora direktora elektroenergetske kompanije.

Kako je od ljeta 2018. pljevaljski Rudnik uglja u istoj grupaciji EPCG, i njenom stopostotnom vlasništvu akcionari će razmatrati i konsolidovani finansijski izvještaj grupacije sa posebnim nalazom revizora BDO za 2018. godinu.

Prošlogodišnji profit Rudnika uglja je doprinio da ukupan neto profit na nivou grupacije (koja uključuje sva zavisna društva EPCG) bude iskazan u konsolidovanom bilansu uspjeha u iznosu od 57,4 miliona eura.Revizor je i u konsolidovanom izvještaju dao mišljenje sa rezervom zbog nedostataka vlasništva za imovinu vrijednu 39,9 miliona eura.

Ukupne nekretnine, postrojenja i oprema na nivou grupacije, koje su bile predmet revizije dodatne ukupno su bile vrijedne na kraju 2018. godine 972 miliona eura. Takođe, nejasni su i nedostupni revizoru bili podaci u pogledu obračuna rezervisanja po osnovu prava na otpis stambenih kredita zaposlenih grupacije, u iznosu od 5,51 milion eura.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, EPCG, dividenda, Rudnik uglja
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE