GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energopetrol i Ina imaju najviše benzinskih pumpi u Federaciji BiH

Energopetrol i Ina imaju najviše benzinskih pumpi u Federaciji BiH
PUMPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2019 / 10:05
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - U Federaciji Bosne i Hercegovine su registrovane 684 benzinske pumpne stanice, koje su uključene u sistem nadzora i kontrole prometa naftnih derivata.

Broj benzinskih pumpi je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i po godine na putevima većeg bh. entiteta niklo ih je 60. 

Najviše benzinskih stanica ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH. U odnosu na protekli period broj pumpi pod ovim brendom smanjen je za tri. 
Holdina, firma-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih stanica i njihov broj povećao se za posljednjih tri i po godine za 10. Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska kompanija tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata.

Kompanija koja u posljednje vrijeme ima najveći rast, tešanjska HIFA grupacija, pretekla je Holdinu po broju stanica. HIFA pod svojim brendovima HIFA Petrol i HIFA OIL ima ukupno 52 stanice širom Federacije BiH. Prije tri i po godine bilo je ih 29. 

U uzletu je i kompanija TI Oil Bila koja ima 40 benzinskih stanica, od čega najviše u Srednjebosanskom kantonu i Hercegovini. 

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 31 benzinsku stanicu i takođe je prisutna u značajnom dijelu FBiH. Bitan igrač je i G-Petrol, koji je svojevremeno preuzeo OMV-ove objekte i ima 21 pumpnu stanicu, od čega pet u Sarajevu. 

Kompanija Čavkunović, koja je orijentisana na područje Unsko-sanskog kantona, ima 12 benzinskih stanica, a Nestro Petrol, koji je prije nekoliko godina ostvario prodor na tržište Federaciji BiH, posjeduje 10 stanica, ali je u posljednje vrijeme zaustavio širenje. 
Kompanija Belamionix ima devet stanica, od kojih se većina nalazi u Tuzlanskom kantonu. 

Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet pumpnih stanica, a takođe veliki je broj i onih koji imaju po dvije stanice ili samo jednu.

Tagovi: Energopetrol, kompanija Ina, Petrol, Hifa Oil
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE