GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energoinvestu blokirani računi

Energoinvestu blokirani računi
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2017 / 18:21
Autor: SEEbiz / SRNA
SARAJEVO - Nekadašnji industrijski gigant, sarajevski "Energoinvest", suočen je sa blokadom svih transakcionih računa, čime je u pitanje dovedeno njegovo poslovanje, odnosno nastavak svih ranije započetih projekata, piše "Dnevni avaz".

Računi ove kompanije blokirani su još 7. septembra. Da je "Energoinvest" pred kolapsom i da mu prijeti blokada, kako tvrdi ovaj list, potvrđuje i finansijski izvještaj za pola godine, koji je objavljen 23. juna i u kojem su utvrđeni veliki gubici i pad prihoda. Prema istom izvoru, revizori su utvrdili da bez novih projekata "Energoinvestu" prijeti propadanje. Gubitak ove firme u prvoj polovini godine iznosi 5,9 miliona KM, a pad prihoda 13,7 miliona KM.

Ova firma nije u stanju da isplati ni plate, a posljednju platu radnici su dobili za april. Prihodi od 2013. godine do danas manji su za 167 iliona KM. Federalni ministar energije, rudarstva i iindustrije Nermin DŽindić potvrdio je da Uprava "Energoinvesta" traži kredit od Razvojne banke Federacije BiH /FBiH/ u iznosu od 3,5 miliona KM. "Energoinvest" je glavni nosilac ratnog duga za ruski gas i glavni pregovarač sa "Gaspromom" o snabdijevanju FBiH ovim energentom. Ruska strana nedavno je upozorila BiH da treba da isplati 98 miliona KM na ime duga za gas. 

Tagovi: Energoinvest
PROČITAJ I OVO
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza
POREZI
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

BRUXELLES - Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE