GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emmezeta dobila novog vlasnika

Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 22:36
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.

Merkury Market, jedan od najvećih trgovaca namještajem, pokućstvom i građevinskim materijalom u srednjoj Europi, osnovao je, naime, u veljači prošle godine svoju tvrtku u Hrvatskoj LCN EMZ Adria, čiji je direktor Andrzej Sitarz, ujedno i član Uprave Flibe d.o.o. koja, zapravo, predstavlja Emmezetu. Sitarz i predsjednik Uprave Flibe Slobodan Školnik upravljaju i tvrtkom Emmezeta u Srbiji koja u svom sastavu ima pet robnih kuća.

Kao osnivač Fibe i Emmezete Srbija još se u pripadajućim registrima navodi francuska Conforama u sastavu Steinhoff Grupe, no, prema navodima Lidera, Merkury Market kupuje Emmezetu od LCN Capital Partnersa. Fliba, koja upravlja sa 11 trgovačkih centara Emmezete, ostvarila je u prošloj godini oko 870 milijuna kuna prihoda, ima 670 zaposlenih, a u posljednje je tri godine ostvarila ukupno 53 milijuna kuna dobiti. Emmezeta Srbija ostvarila je u 2019. prihod od 29 milijuna eura. Merkury Market osnovan je 1991., iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupnjom 18 trgovačkih centara Baumaxa u Češkoj. Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierza magazin Forbes redovito uvrštava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći kako je riječ o samozatajnom milijarderu (vrijednost imovine mjerena u zlotima) koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 trgovačkih centara samo u Poljskoj.

Uz Sitarza, član Uprave LCN EMZ Adrije s sjedištem u Zagrebu je i Jerzy Jacek Papierz, koji upravlja Merkury Marketom u Slovačkoj. Hrvatska tvrtka kći Merkury Marketa lani nije ostvarila prihode, ali je povećala kapital sa 20 tisuća na 51 milijun kuna.

Preuzevši Baumaxove trgovine u Češkoj, Merkury ih je preimenovao u svoje. Stoga će biti zanimljivo vidjeti hoće li i Emmezeta doživjeti sličnu sudbinu ili će nastaviti poslovati pod sadašnjim imenom. S druge strane, poljski Enterprise fond, koji je kupio trgovački lanac Studenac i pekare Pan-Pek, na našem tržištu nije rebrendirao svoje hrvatske akvizicije.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Merkury Market preporučuje svoju ponudu, među ostalim, time što na svojim policama plasira oko 55 tisuća proizvoda iz matične države, Njemačke, Španjolske i Italije. U svakom slučaju, Papierz se dosad pokazao uspješnim u preuzimanju biznisa u srednjoj Europi.

Tagovi: Emmezeta, Slobodan Školnik, Merkury Market
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE