GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emirates demantira: Ne želimo preuzeti Etihad

Emirates demantira: Ne želimo preuzeti Etihad
DEMANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2018 / 09:46
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
DUBAI - Zrakoplovna kompanija Emirates demantirala je informacije Bloomberga prema kojima želi preuzeti posrnuli Etihad.

Bilo kakav dogovor trebao bi dobiti i odobrenje vladara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Inače, dvije kompanije nekada su bile gotovo ravnopravni rivali, ali je Etihad posljednjih godina zapao u velike probleme.

Operacije Etihada smanjene su prethodnih godina nakon neuspjeha strategije ulaganja u problematične strane firme čiji je cilj bio povećanje prometa preko Abu Dhabija. Jedna od tih kompanija, Air Berlin, propala je prošle godine dok je druga, Alitalia, podnijela zahtjev za bankrot. Etihad je suvlasnik i kompanije Air Serbia, a i u ovom se slučaju spekulira o tome da bi željeli napustiti partnerstvo.

Etihad je upao u probleme i nakon što je pad cijena nafte u arapskim zemaljama doveo do smanjenja broja putnika, što je 2017. dovelo do gubitka od 1,52 milijardi dolara, a ukupni dvogodišnji minus kompanije iznosio je skoro 3,5 milijardi dolara.

Agencija Fitch prošlog mjeseca poručila je da očekuje da Etihad nastavi poslovati s gubitkom do 2022. Emirates je također prošao kroz krizu, ali se brzo oporavio nakon rasta cijena nafte i jačanja lokalnih ekonomija. Neto dobit kompanije skočila je na 1,12 milijardu dolara u fiskalnoj godini koja je završena 31. ožujka.

Spajanje kompanija ne bi bilo jednostavno zbog preklapanja na mnogim rutama. Emirates, koji ima najveću flotu aviona Airbus A380 superjumbos, ojačanu manjim avionima Boeing 777, trenutno je mnogo veći od Etihada.

Emirates je već sada najveći svjetski prijevoznik na međunarodnim rutama, a ukupno četvrti na svijetu iza tri američka prijevoznika – koja bi nadmašio ako bi preuzeo Etihad.

Tagovi: Emirates, Etihad, Air Serbia, Air Berlin, Alitalia
PROČITAJ I OVO
FlyBosnia planira obnoviti letove s tri unajmljena aviona
LETOVI
FlyBosnia planira obnoviti letove s tri unajmljena aviona
SARAJEVO - FlyBosnia planira obnoviti letove sa tri unajmljena aviona. Vlasnik kompanije Al Shiddi Group potvrdio je da je potpisan ugovor za tri aviona A320 kapaciteta 180 mjesta.
Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije
MODERNIZACIJA
Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije
ZAGREB - Kao odgovor na klimatske promjene, Zagrebački holding već neko vrijeme investira u modernizaciju poslovanja te kontrolom i upravljanjem potrošnjom energenata, tokova otpada i vodnih resursa, nastoji smanjiti ekološki otisak poslovanja.
Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia
JASNA PORUKA
Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia
BEOGRAD - Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj aviokompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije Covida19.
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
POTEZI
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
ZAGREB - S obzirom na činjenicu da je ulazak stranih državljana u Republiku Hrvatsku limitiran nakon posljednje uvedenih epidemioloških mjera, Windrose Airlines otkazao je određene letove prema Zagrebu u prosincu.
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
POTEZI
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
ZAGREB - Lucijan Carić i Leon Juranić iz DefenseCodea odbili su nominaciju za nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE