GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda Srbije najprofitabilnija u 2020.

Elektroprivreda Srbije najprofitabilnija u 2020.
PROFITABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 17:02
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Najprofitabilnija i najveća ekonomska celina u 2020. godini u Srbiji bila je Elektroprivreda Srbije (EPS), a najveći broj pravnih lica u svom sastavu, kao i prethodnih godina, imao je Delta holding, navedeno je u objavljenom Godišnjem izveštaju o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2020. Agencije za privredne registre (APR).

Godišnji izveštaj, kako je saopštno, čine podaci iz konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. i 2019. godinu, koje su matična privredna društva dostavila APR-u.

Broj ekonomskih celina je smanjen za 33 u odnosu na prethodnu godinu, a broj zavisnih i pridruženih pravnih lica povećan za 19, dok je broj zaposlenih u ekonomskim celinama opao sa 320.567 na 316.785.

Među prvih pet ekonomskih celina prema neto dobitku, pored EPS-a, nalaze se i MК grupa, Srbijagas, Koka-kola HBC i Hemofarm, koje su rangirane i u segmentu od 20 celina sa najvećim poslovnim prihodima.

Analizirani su finansijski položaj i uspešnost poslovanja 630 ekonomskih celina u privredi, u okviru kojih su, pored matičnih privrednih društava, poslovala i 2.053 zavisna i pridružena pravna lica.

U pet celina koje su ostvarile najveće poslovne prihode, uz EPS i Srbijagas, spadaju i Naftna industrija Srbije (NIS), koja je druga prema visini neto dobitka, kao i Telekom Srbija i Deleze Srbija, koje beleže visoku profitabilnost (šesta odnosno sedma prema neto dobitku).

U Delta holdingu, koji je imao najveći broj pravnih lica u svom sastavu, poslovalo je 61 pravno lice (pet više nego u 2019. godini), od čega je 17 imalo sedište u inostranstvu.

Veliki broj pravnih lica grupisan je i u okviru ekonomske celine „Кoefi“ Beograd, koja je obuhvatala ukupno 55 pravnih lica, što je 12 lica više nego prethodne godine.

Zatim, u sklopu MК grupe u 2020. godini poslovalo je 47 povezanih pravnih lica (36 u 2019. godini).

Foto:N1
Iz APR-a su naveli da je veliki obim konsolidacije bio i kod ekonomskih celina „MPZ agrar dva“ iz Novog Sada (44 pravna lica), „MPZ agrar“ Novi Sad (27 pravnih lica), potom „Nicco“ Beograd (25 pravnih lica) i I&F Grupa Beograd (22 pravna lica).

U 2020. godini, koju je obeležila globalna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, ekonomske celine su smanjile obim poslovnih aktivnosti, pri čemu su generisale ukupne prihode od oko 3.564 milijardi dinara, za 6,7 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, i ukupne rashode od oko 3.387 milijardi dinara, koji su opadali bržim tempom, po stopi od 7,2 odsto, precizirano je u saopštenju.

Na ukupnom nivou su ekonomske celine poslovale profitabilno, ostvarivši pozitivan neto rezultat od oko 145 milijardi dinara, što je za 5,9 odsto više nego godinu pre.

Navedeno je i da je neto dobitak imalo 518 ekonomskih celina (u 2019. godini 559), čiji krug konsolidacije obuhvata 1.735 zavisnih i pridruženih pravnih lica, dok je sa neto gubitkom poslovalo 112 celina (osam više nego prethodne godine) sa 318 zavisnih i pridruženih pravnih lica.

Finansijski kapaciteti ekonomskih celina su u 2020. godini takodje smanjeni, te su one raspolagale sa poslovnom imovinom od 5.277 milijardi dinara, koja je manja za 3,9 odsto na godišnjem nivou i kapitalom od 2.716 milijardi dinara, koji je smanjen za 5,4 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom.

Istovremeno, ukupne obaveze iznose 2.708 milijardi dinara i opale su za 2,1 odsto, dok je kumulirani gubitak od 751 milijarde dinara povećan za 1,7 odsto.

Navedena kretanja, kao je ukazano, uticala su na pad racia sopstvenog kapitala sa 49,6 odsto na 48,7 odsto, te je i stepen ukupne zaduženosti porastao sa 1,02 na 1,05.

Iz APR-a su ocenili da značajan doprinos ekonomskih celina u ukupnim privrednim kretanjima pokazuje i to što je u okviru njih u proseku skoncentrisana četvrtina finansijskih performansi privrede, odnosno 29,5 odsto ukupnih prihoda i 29,4 odsto ukupnih rashoda, zatim 26,2 odsto neto dobitka i 14,9 odsto neto gubitka, dok u finansijskim kapacitetima imaju udeo od 30,7 odsto u poslovnoj imovini i 33,8 odsto u kapitalu, a u ukupnom gubitku privrede učestvuju sa 19,7 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih na nivou privrede, na njih se odnosi 26 procenata.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Srbijagas, Delta Holding, Telekom Srbija, Delhaize
PROČITAJ I OVO
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice studenog.
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KARIJERE
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper za predsjednika Uprave imenovao je Boštjana Napasta, donedavnog predsjednika Uprave Geoplina.
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
REZOVI
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
ZAGREB - Niskotarifni prijevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE