GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda Crne Gore od A2A otkupila 9,9% akcija kompanije

Elektroprivreda Crne Gore od A2A otkupila 9,9% akcija kompanije
OTKUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2018 / 19:03
Autor: SEEbiz / Vijesti

PODGORICA - Elektroprivreda Crne Gore otkupila je juče na Montenegroberzi 9,946 odsto akcija kompanije od italijanske firme A2A vrijednih 51,65 miliona eura. Na taj način država i nikšićka kompanija sad kontrolišu 80,1 odsto akcija najvećeg domaćeg sistema.

"Vijesti" saznaju da su kao posrednici u ovoj transakciji učestvovale Erste banka na strani prodavca, italijanske kompanije A2A, a Hipotekarna banka kao posrednik kupca, Elektroprivrede.

Ove transakcije predstavljaju dio Ugovora o izvršenju izlazne ("put") opcije, prema kojem A2A ima pravo da proda svoje akcije u EPCG, a kupac (Crna Gora) se obavezuje da ih u tom slučaju otkupi po unaprijed ugovorenoj cijeni. Ukupan aranžman je vrijedan 230,6 miliona eura.

Od toga iznosa, predlogom Vlade, EPCG će ukupno otkupiti skoro 29 miliona akcija za 121,6 miliona, a država oko 26 miliona akcija za 109 miliona eura.

U narednoj godini, planirano je da A2A proda sve svoje preostale akcije Vladi i EPCG u još dvije transakcije.

Vlada je prije nekoliko mjeseci italijanskoj kompaniji uplatila prvu tranšu od 68,9 miliona eura i na taj način otkupila 17.252.885 akcija i povećala vlasništvo u EPCG sa 57,01 na 70,16 odsto akcija.

Osnovnom varijantom Ugovora, kako su ranije objasnili iz dva vladina resora za ekonomiju i finansije, predviđeno je da drugo sticanje akcija države bude obavljeno u maju 2019. godine za iznos od 39,9 miliona eura za 8.826.438 akcija.

Preostale sopstvene akcije, EPCG bi trebalo da dokupi u julu 2019.

Ukupan iznos za koji će država otkupiti akcije od italijanske kompanije A2A diskontovan je sa 250 miliona eura na 230,6 miliona eura. Akcionarskim ugovorom između Crne Gore i A2A iz 2016. godine dvije strane su, kao akcionari EPCG, regulisali pitanja u vezi sa uslovima raskida partnerstva, koje je počelo krajem septembra 2009. godine, ali je okončano mnogo ranije u odnosu na prvobitne najave. Predstavnici italijanske kompanije A2A su rukovodili menadžmentom EPCG do 1. avgusta prošle godine.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, A2A, Erste, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
TUŽBE
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
WASHINGTON - Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara.
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE