GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa

Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 09:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
NEW YORK - Pušenje e-cigareta utječe na pluća mladih tako da oni češće obolijevaju od Covida-19 nego nepušači. To su sada dokazali istraživači sa Standford School of Medicine.

Tinejdžeri i mlađe odrasle osobe koji redovito puše e-cigarete obolijevaju znatno češće i teže od Covida-19 nego nepušači iste dobi. Prvi put je jedan tim medicinara okupljenih oko profesorice pedijatrije Bonnie Halpern-Felsher sa Standford School of Medicine napravio jednu studiju na tu temu. Studija je objavljena 11. kolovoza u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2 virus korisnici e-cigareta nalaze pet puta češće nego prosječni građani. To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge. No onaj tko se zarazio virusom i istodobno puši cigarete će pet puta većom vjerojatnoćom razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili dišnih problema. Jer tko ne razvije simptome često ni ne ide na testiranje.

Kod onih koji su konzumirali kako konvencionalne cigarete tako i e-cigarete u posljednjih 30 dana prije njihovog testiranja na koronu rizik od obolijevanja je čak bio 6,8 posto. Studija s druge strane nije mogla dati pouzdane podatke za one koji su pušili konvencionalne cigarete jer gotovo svi pušači također konzumiraju i e-cigarete. Podaci stoga proturječe tezi da bi pušenje moglo umanjiti rizik od infekcije koronavirusom.

"Adolescenti i mladi odrasli moraju znati da netko tko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od Covida-19. Jer tako oštećuje pluća”, kaže voditeljica studije Shivani Mathur Gaiha.

Ona upozorava mlade ljude na varljivu sigurnost.

"Brojni vjeruju da ih njihova starosna dob štiti od simptoma Covida-19. No podaci pokazuju: za ljude koji konzumiraju e-cigarete to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača”, kaže Gaiha.

Istraživači su koristili podatke 4351 sudionika između 13 i 24 godine iz svih dijelova SAD-a. Izbor sudionika je obuhvaćao u isto vrijeme konzumente e-cigareta i nepušače. I kada je riječ o spolu i etničkom porijeklu grupa je izabrana na osnovu reprezentativnog uzorka.

Sudionici su upitani jesu li imali simptome Covida-19, jesu li se podvrgli testiranju ili jesu li imali pozitivnu dijagnozu na SARS-CoV-2.

Pedijatrica Halpern-Felsher ne želi ovim istraživanjem samo upozoriti pogođene adolescente. Ona također zahtijeva od zdravstvenih službi da djeluju. "Sada je došao trenutak", kaže ona. "Politika mora požuriti i regulirati ove proizvode", kaže ona.

Tagovi: elektronske cigarete, e-cigarete, Covid-19 i pušenje, Covid-19, koronavirus i pušenje, Journal of Adolescent Health, Standford School of Medicine
PROČITAJ I OVO
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE