GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti: Petrohemijski kompleks Srbije ne treba olako ugasiti

Ekonomisti: Petrohemijski kompleks Srbije ne treba olako ugasiti
EKSPERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2018 / 20:34
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Ne treba olako ugasiti tri fabrike petrohemijskog kompleksa Srbije HIP Azotaru i Petrohemiju iz Pančeva, i Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde, već im treba tražiti kupca u svetu, što praktikuju sve zemlje, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče, tokom posete Kazahstanu, rekao da će se boriti, i da će rešiti pitanje Petrohemije, "kao što je rešen problem sa Železarom, RTB Borom, i PKB-om".

Petrohemiju, rekao je Vučić, "mogu da kupe Kazahstanci, Rusi ili Azerbejdžanci koji imaju nafte i nemaju i problem sa gasom, jer 12 odsto sirovina fabrike čini gas".

"Ne vidim ništa neuobičajeno u tome da se te fabrike nude na prodaju u direktnim susretima predstavnika naše vlasti sa političarima drugih zemalja. Barak Obama je kao predsednik Amerike posredovao u prodaji Boingovih aviona saudijskom kralju za 26 milijardi dolara i niko to nije ocenio kao lošu stvar", rekao je Savić.

Savić je podsetio da je još 2001. godine slovenački ekonomista Jože Mencinger na skupu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu upozorio da sa privatizacijom ne treba žuriti i da ne treba olako posezati za gašenjem fabrika, jer to stvara i socijalne probleme, a uz to se nove fabrike teško otvaraju.

"HIP Azotara je važna za srpsku poljoprivredu jer je proizvodila mineralno djubrivo i ne treba je se odreći ni sada kada je u stečaju, već pokušati da se tehnološke celine konzerviraju i sačekaju bolje vreme", rekao je Savić.

Petrohemija, o njegovim rečima, sada pozitivno posluje zahvaljujući niskoj ceni nafte, ali ona poskupljuje, što će opet stvoriti probleme u poslovanju.

"Proizvodi Petrohemije se izvoze u Evropu koja nije zainteresovana da kupi fabriku prljave tehnologije, posebno ne i jer je zastarela, a nema mogućnosti da se zameni novijom", rekao je Savić.

Dodao je da je MSK u boljoj situaciji od ostale dve fabrike petrohemijskog kompleksa jer ima "mladju" tehnologiju.

"Ako se olako posegne za zatvaranjem fabrika, to će proizvesti socijalne probleme jer gde zaposliti ljude koji nisu obučeni za visoke tehnologije", rekao je Savić.

Ocenio je da Srbiju ne treba pretvoriti ni u samo poljoprivrednu zemlju i proizvodjača sirovina, jer sve zemlje koje imaju takvu politiku, spadaju u red najsiromašnijih.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da odluku o domaćem petrohemijskom kompleksu treba doneti tek posle temeljne analize stanja u njima i na svetskom tržištu.

"Te fabrike koriste kao sirovine gas i naftu čije cene fluktuiraju na svetskom tržištu i zato male kompanije teško opstaju u tom sektoru, ali to ipak ne znači da ih treba zatvoriti pre no što se uradi studija", rekao je Kovačević.

Dodao je da je problem domaće vlasti što sve rešava političkim odlukama i netransparentno.

Fabrike petrohemijskog kompleksa su nekoliko puta nudjene na prodaju, ali se niko nije javio, a HIP Azotara je od 10. septembra ove godine u stečaju.

Tagovi: petrohemijski kompleks Srbije, Petrohemija, Aleksandar Vučić, Ljubodrag Savić, Milan Kovačević, Azotara
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn oprema vlakove Alstomovom digitalnom opremom
OPREMA
Deutsche Bahn oprema vlakove Alstomovom digitalnom opremom
PERRET - Francuski proizvođač brzih vlakova Alstom objavio je u četvrtak da je s podružnicom Deutsche Bahna DB Regio potpisao ugovor o isporuci digitalnih sustava za 215 vlakova.
Vodeća OTT platforma jugoistočne Europe EON stigla u Hrvatsku
TELEVIZIJA
Vodeća OTT platforma jugoistočne Europe EON stigla u Hrvatsku

ZAGREB – EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u jugoistočnoj Europi, stigla je u Hrvatsku s bogatom ponudom najboljih domaćih i međunarodnih programa, kao i nagrađivanom tehnologijom koja nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge. EON se može isprobati uz posebnu akcijsku ponudu – 30 dana besplatnog korištenja.

BH Telecom ulaže 18 miliona KM u snimanje bh. serija
ULAGANJA
BH Telecom ulaže 18 miliona KM u snimanje bh. serija
SARAJEVO - Kompanija BH Telecom sa domaćim producentskim kućama i rediteljima će putem platforme BHContentLab zajednički realizirati snimanje nekoliko domaćih igranih TV serija.
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE