GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante kojega se razmatraju, u EU-ov proračun godišnje bi se slilo oko 10 milijardi eura, što je manje od 0,2 posto prometa koji generiraju velike tvrtke od poslovanja u EU-u, kažu u EK-u.

Prema planu koji još čeka odobrenje ili izmjene iz 27 zemalja članica, EK bi se na tržištu zadužio za golemih 750 milijardi eura kojima bi financiralo izdvajanja za mjere oživljavanje gospodarstava pogođenih koronakrizom.

Bruxelles je predložio nekoliko mogućih nameta kako bi se financirala otplata toga duga, uključujući novi porez za jedinstveno tržište koji bi stupio na snagu najranije 2024. godine.

"Ovisno o obliku toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade ovisno o veličini tvrtke, ili kao dio poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi eura a da se nijedna pojedinačna tvrtka previše ne optereti”, rekla je glasnogovornica EK-a.

"Deset milijardi eura manje je od 0,2 posto prometa koji od poslovanja u EU generiraju velike kompanije", dodala je.

Glasnogovornica dodaje da je očekivani godišnji prihod preliminarna procjena.

Među novim izvorima prihoda za zajednički EU-ov proračun kojima bi se financirala otplata duga vezanog za poticaje, Komisija razmatra i druge opcije, uključujući porez na plastiku i namet za ugljični otisak kod uvoza.

Vodeći EU-ov dužnosnik za proračun Johannes Hahn u razgovoru za nedjeljno izdanje Financial Timesa kazao je da bi porez za jedinstveno tržište mogao zahvatiti 70.000 kompanija u Europi s globalnim prometom većim od 750 milijuna eura, podsjeća Reuters.

Tagovi: koriporativni porez, Europska komisija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
POVLAČENJE
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je s tržišta povuklo Domaću kobasicu koju proizvodi Mesna industrija Braća Pivac, zbog neoznačenog sadržaja soje na deklaraciji proizvoda.
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak
POBOLJŠANJE
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak
SLAVONSKI BROD - Grupacija Đuro Đaković u prvih devet mjeseci ove godine imala je gubitak od 31,8 milijuna kuna, što je gotovo sedam milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te slavonskobrodske kompanije.
EBRD i Raiffeisen kreditiraju Sojaprotein
KREDITIRANJE
EBRD i Raiffeisen kreditiraju Sojaprotein
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je zajam kompaniji "Sojaprotein" u vrednosti od 25 miliona evra. Isto toliko kompanija će zajmiti od Raiffeisen banke Beograd, a novac će se koristiti za proširenje proizvodnih pogona kompanije, kao i za refinansiranje duga.
Kraš sa 42 posto višom neto dobiti
SKOK
Kraš sa 42 posto višom neto dobiti
ZAGREB - Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 26,3 milijuna kuna, što je za 7,8 milijuna kuna ili 42,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće te kompanije.
Grupa Končar više nego udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
Grupa Končar više nego udvostručila neto dobit
ZAGREB - Neto dobit Grupe Končar za razdoblje siječanj - rujan iznosi 49,2 milijuna kuna, znatno više od 20,1 milijuna kuna iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Končara objavljenog u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE