GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK odobrio državno jamstvo za kredit Đuro Đaković Grupi

EK odobrio državno jamstvo za kredit Đuro Đaković Grupi
JAMSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija u petak je odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci.

Ta mjera osigurat će toj slavonskobrodskoj tvrtki hitnu potrebu za likvidnošću i omogućiti nastavak poslovanja bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, navodi Komisija.

Financijske poteškoće Đure Đaković Grupe nisu vezane uz koronakrizu, nego su joj prethodile, a mjera potpore donesena je u skladu sa smjernicama Komisije o sanaciji i restrukturiranju.

Potpore za sanaciju i restrukturiranje ubrajaju se među vrste državnih potpora koje najviše narušavaju tržišno natjecanje i odobravaju se samo onda kada su iscrpljene sve druge tržišne opcije.

U ovom slučaju Komisija je ocijenila da je državna potpora potrebna kako bi se Đuri Đakoviću omogućio nastavak proizvodnje, dovrši posao iz već potpisanih ugovora i spriječi otpuštanja radnika na strukturno ugroženom području. Komisija također smatra da se potrebe društva za likvidnošću tijekom sljedećih šest mjeseci temelje na razumnim pretpostavkama i da se Hrvatska obvezala osigurati plan restrukturiranja Đure Đakovića u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava.

Đuro Đaković zapošljava 794 ljudi i ima razgranati industrijski portfelj, uključujući, obranu, transport i energiju. Temeljna djelatnost tvrtke je proizvodnja teretnih vagona za posebne namjene. Komisija ističe da Đuro Đaković posluje na istoku Hrvatske, području koje ima visoku nezaposlenost i ukojem se otvara malo novih radnih mjesta.

Đuro Đaković se našao u poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Naime, ta je tvrtka izgubila stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje. Poteškoće su posljedica i rezanja potrošnje za nacionalnu obranu u posljednjih nekoliko godina.

Zbog svega toga je Đuro Đaković podnio zahtjev za potporom za sanaciju i osiguranje likvidnosti u visini od 300 milijuna kuna.

Vlada je u siječnju donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković potom je posjetio Đuru Đakovića, a tada je potpisan ugovor te tvrtke s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo.

Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi,

Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi.

Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje do

Tagovi: Đuro Đaković, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE