GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK nudi potporu njemačkoj kompaniji koju je Trump pokušao preoteti

EK nudi potporu njemačkoj kompaniji koju je Trump pokušao preoteti
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 21:59
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Europska komisija ponudila je u ponedjeljak 80 milijuna eura financijske potpore njemačkoj biofarmaceutskoj tvrtki CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa.

Riječ je o tvrtki iz koje, prema njemačkim medijima, američki predsjednik Donald Trump pokušava njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu protiv koronavirusa visokim svotama novca dovesti u Sjedinjene Države ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo.

Predsjednica Komisija Ursula von der Leyen i povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel u ponedjeljak su video vezom razgovorale s upravom CureVac. U razgovoru je sudjelovao i potpredsjednik Europske investicijske banke Ambroise Fayolle. Potpora toj tvrtki bila bi u obliku jamstva EU-a za zajam EIB-a koji se trenutačno razmatra u istom iznosu.

"U ovoj javnozdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo osigurati CureVacu financiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju cjepiva. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput CureVac-a u Europskoj uniji. Njihov je dom ovdje, ali od njihova cjepiva korist će imati svi, u Europi i izvan nje", rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

CureVac je njemačka biofarmaceutska tvrtka osnovana 2000. godine sa sjedištem u Tuebingenu, u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wurtemberg. Ta je tvrtka razvila novu tehnologiju kojom je prevladana jedna od najvećih zapreka za korištenja cjepiva: potrebu da ih se održi stabilnim bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na COVID-19. Pokaže li se to točnim, milijuni doza cjepiva potencijalno bi se mogli proizvoditi uz niske troškove u postojećim proizvodnim pogonima CureVac. Svoj Program razvoja cjepiva za COVID-19 Curevac je već počeo i procjenjuje se da će kliničko testiranje početi do lipnja 2020. godine, navodi Komisija.

Tagovi: CureVac, Europska komisija, Ursula von der Leyen, Donald Trump, koronavirus,
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE