GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir

EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir
ODOBRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:13
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u petak dala uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište lijeka remdesivir, što ga čini prvim lijekom odobrenim na razini EU-a za liječenje bolesti covid-19.

"Današnje odobrenje prvog lijeka za liječenje covida-19 važan je korak naprijed u borbi protiv virusa. Odobrenje koje smo dali manje od mjesec dana nakon podnošenja zahtjeva, jasno pokazuje odlučnost EU-a da reagira brzo kad god novi tretmani postanu dostupni. Prevrnut ćemo svaki kamen u našim naporima da osiguramo učinkovito liječenje ili cjepivo protiv koronavirusa", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Remdesivir je zasad odobren za uvjetno stavljanje na tržište. Uvjetno odobrenje jedan je od mehanizama koji je stvoren kako bi se olakšala što ranija dostupnost lijekova koji mogu zadovoljiti medicinske potrebe, između ostaloga i u hitnim situacijama kada je potreban odgovor na prijetnje javnom zdravlju, kao što je slučaj sa sadašnjom pandemijom koronavirusa.

Odobrenje Komisije stiglo je tjedan dana nakon preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

EMA u svom priopćenju ističe da joj mehanizam uvjetnog odobrenja omogućava da preporuči neki lijek i u slučajevima kada ne raspolaže u potpunosti svim podacima ako su koristi veće od rizika.

Remdesivir je antivirusni lijek prvotno razvijen protiv ebole. To je prvi lijek koji je pokazao određenu učinkovitost u bolesnika hospitaliziranih zbog covida-19.

Tagovi: remdesivir, Europska komisija, Gilead Sciences, Europska agencija za lijekove
PROČITAJ I OVO
EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
UGOVOR
EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik.
Prodaja šampanjca u 2020. pala 18 posto
ŠAMPANJA
Prodaja šampanjca u 2020. pala 18 posto
PARIZ - Pandemija koronavirusa nije ljudima ostavila puno prostora za slavlje u 2020., što se očitovalo i u padu prodaje šampanjca za 18 posto, pokazuju podaci francuske udruge proizvođača Comite Interprofessional du Vin de Champagne (CIVC).
AstraZeneca: Ugovor s EU-om nije obvezujući
IZVOR PROBLEMA
AstraZeneca: Ugovor s EU-om nije obvezujući
LONDON - Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot izjavio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom o isporukama cjepiva nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive.
Donacija Francka za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije
DONACIJE
Donacija Francka za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije
ZAGREB – Kako bi iskazao svoju solidarnost s građanima na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, Franck je osigurao donaciju u vrijednosti višoj od 400.000 kuna, od čega 200.000 kuna u financijskim sredstvima.
Američki restorani neće ove godine nadoknaditi gubitke iz 2020.
RESTORANI
Američki restorani neće ove godine nadoknaditi gubitke iz 2020.
NEW YORK - Očekivani 11-postotni rast prometa u američkim restoranima u 2021. godini neće biti dovoljan da nadoknadi velike gubitke koje je u 2020. prouzročila pandemija koronavirusa, pokazuje istraživanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE