GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK će detaljno istražiti preuzimanje slovenskog Trima

EK će detaljno istražiti preuzimanje slovenskog Trima
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 21:15
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - EK pokreće detaljnu istragu kako bi provjerila predloženo preuzimanje Trima, koje bi trebao provesti irski koncern Kingspan.

Zabrinuti su da bi akvizicije u mnogim državama članicama mogle smanjiti konkurenciju i dovesti do viših cijena ploča od mineralnih vlakana.

Kingspan je sa sjedištem u Irskoj, proizvođač izolacijskih ploča, rješenja za osvjetljenje i ventilaciju, kao i vode, energije, podataka i podnih tehnologija, a slovenski Trimo uglavnom se bavi proizvodnjom sendvič ploča od mineralnih vlakana.

"Kingspan i Trimo zajedno bi bili daleko najveći igrač u Europi i glavni dobavljač visokokvalitetnih sendvič ploča od mineralnih vlakana. Ovaj proizvod važan je za bolju izolaciju i energetsku učinkovitost industrijskih i poslovnih zgrada, koji su ključni za postizanje europskog Zeleni sporazum.

"Izjavu je dala Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije (EK) zadužena za politiku tržišnog natjecanja. Kako je istaknula, komisija mora osigurati zdravo konkurentno okruženje za sve tvrtke koje koriste ovaj proizvod za izolaciju svojih zgrada.

Početna istraga Europske komisije otkrila je da su Kingspan i Trimo jednaki konkurenti u prodaji sendvič ploča od mineralnih vlakana u mnogim europskim zemljama. U ovom trenutku zabrinut je da bi predloženo preuzimanje moglo znatno smanjiti konkurenciju za sendvič ploče od mineralnih vlakana u Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji, rekao je Bruxelles u priopćenju za medije.

U svakoj od tih zemalja Kingspan i Trimo imali bi visoki kombinirani tržišni udio, oboje bi nudili visokokvalitetne proizvode i usluge, dok bi, prema Komisiji, imali ograničenu konkurenciju dobavljača koji mogu ponuditi proizvode i usluge usporedive kvalitete.

"Nadalje, u većini tih zemalja preostali konkurenti bili bi znatno manji od spojenog entiteta. Predložena akvizicija tako bi eliminirala značajan konkurentski pritisak za obje", dodali su.

Kao što je navedeno u Bruxellesu, tržište sendvič panela od mineralnih vlakana karakteriziraju relativno visoke barijere za ulazak i širenje. Te se prepreke posebno odnose na potrebu za dovoljno širokim rasponom kvalitetnih proizvoda kako bi se mogli dobiti i održavati svi potrebni nacionalni i međunarodni certifikati. Istraga tržišta nije otkrila nijednog značajnijeg novog ulaska na tržište.

Komisija će sada provesti detaljnu istragu učinaka predloženog preuzimanja kako bi utvrdila je li vjerojatno da će znatno ometati učinkovito tržišno natjecanje.

Predloženo preuzimanje povjerenstvu je upućeno u listopadu prošle godine, a obaviješteno u ožujku ove godine. Prema njihovim riječima, Trimo i Kingspan nisu predali nikakve obveze tijekom početne istrage radi rješavanja preliminarnih zabrinutosti Komisije. Komisija sada ima 20. kolovoza da donese odluku. Međutim, početak dubinske istrage ne utječe na ishod istrage, naglasili su.

Tagovi: Trimo, Europska komisija, Kingspan, Margrethe Vestager
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE