GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIF i Erste potpisali sporazum za finansiranje socijalnih preduzeća u sedam država

EIF i Erste potpisali sporazum za finansiranje socijalnih preduzeća u sedam država
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2018 / 12:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Evropski investicioni fond (EIF) i svih sedam banaka članica Erste Grupe potpisali su Sporazum o obezbeđivanju garancija za socijalno preduzetništvo čiji je cilj finansiranje socijalnih organizacija u sklopu Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). 

Ovaj novi sporazum o finansiranju omogućen je od strane Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI) u okviru Investicionog plana za Evropu.  Ovaj novi sporazum o garancijama omogućava mreži lokalnih banaka Erste Grupe da obezbede ukupno 50 miliona EUR kredita za više od 500 socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija tokom narednih pet godina u  Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.  

Socijalni preduzetnici i neprofitne organizacije moći će da dobiju kredite po smanjenoj kamatnoj stopi i uz manje zahteve u pogledu sredstava obezbeđenja u sklopu ovog programa koji podržava EU. Grupa će obezbediti finansiranje socijalnim preduzećima, sa akcentom na inovativnim, društvenoorijentisanim organizacijama koje deluju u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalnih usluga ili zapošljavaju marginalizovane ili osetljive grupe.   U okviru programa socijalnog bankarstva „Korak po korak“ koji Erste Banka u Srbiji realizuje od 2016. godine do sada je u Srbiji podržan rast i razvoj 65 startap firmi i socijalnih preduzeća, a odobren je i prvi kredit neprofitnoj organizaciji a koja će pomoću njega multiplikovati pozitivan uticaj na zajednicu i društvo u celini. Kroz program je plasirano 500.000 evra sredstava i stvorena su 72 radna mesta. Cilj programa je da pomogne razvoj startapa i socijalnog preduzetništva u sferama od značaja za razvoj lokalnih zajednica. Svi zainteresovani mogu videti više informacija na sajtu www.korakpokorak.rs.  

Komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen izjavila je:

„Evropska komisija je potpuno posvećena promociji inkluzivnog preduzetništva, u cilju borbe protiv socijalnog i finansijskog isključivanja. Zbog toga toplo pozdravljam današnje potpisivanje sporazuma sa Erste Grupom koji će obezbediti podršku za 500 socijalnih preduzeća u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji i na kraju Mađarskoj, gde je ovo prvi sporazum ove vrste. Zahvaljujući ovom sporazumu, socijalna preduzeća će dobiti podršku za započinjanje i razvoj poslovanja, čime će stvoriti nova radna mesta i inkluzivan rast."  

Direktor EIF-a, Pier Luigi Gilibert, izjavio je:

„Radujem se što će sedam zemalja širom Evrope od sada imati pristup novim prilikama za finansiranje socijalnih preduzeća, zahvaljujući ovom sporazumu o garancijama u okviru programa EaSI sa Erste Group Bank AG. Erste Grupa će iskoristiti svoju vodeću poziciju na ovim tržištima i svoju veliku mrežu ekspozitura u cilju pružanja rešenja za finansiranje socijalnih preduzeća koja često imaju poteškoće sa pristupom finansiranju.”  

 Generalni direktor Erste Grupe,Andreas Treichl, izjavio je:   

„Verujemo da je za budući prosperitet regiona CIE od presudne važnosti postizanje inkluzivnog rasta i održivog razvoja. Društvene organizacije otvaraju neka od najvažnijih pitanja za naše društvo, transformišu živote i donose pozitivne promene. Naša uloga je da obezbedimo njihove finansijske potrebe kako bismo uvećali njihov uticaj u budućnosti. Pozdravljamo angažman EU u pružanju podrške preduzetnicima, pošto uz pomoć instrumenata poput garancijskog programa EaSI od sada možemo da dopremo do većeg broja socijalnih organizacija nudeći prilike za finansiranje i izgradnju kapaciteta. Ovo je nešto na šta se mi u Ersteu fokusiramo i razlog zašto smo tako marljivo radili tokom protekle tri godine kako bi sve naše banke mogle da odobravaju kredite po meri socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija“.   

Garancijski program EaSI pokrenut je u junu 2015. godine i finansira ga Evropska komisija i njime upravlja Evropski investicioni fond. Socijalna preduzeća koja žele da se prijave za kredit u okviru EaSI mogu da se obrate ekspozituri Erste Bank Grupe u jednoj od sedam zemalja.  EIF ne pruža direktnu finansijsku podršku preduzećima, već ovaj instrument realizuje preko lokalnih finansijskih posrednika poput institucija koje se bave mikrofinansiranjem, socijalnim finansiranjem i garancijskih institucija, kao i banaka koje posluju širom 28 država članica EU i drugih zemalja koje učestvuju u programu EaSI. Posrednici sarađuju direktno sa zainteresovanim stranama na pružanju podrške u okviru programa EaSI.   

Tagovi: Erste, Evropski investicioni fond, socijalna preduzeća, Andreas Treichl
PROČITAJ I OVO
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RAST
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RIJEKA - Luka Rijeka ostvarila je u prvih devet mjeseci promet od 1,6 milijuna tona tereta, što je 6 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani, podaci su iz nerevidiranog nekonsolidiranog izvješća o poslovanju objavljenom u četvrtak.
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
DOGOVOR
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
NEW YORK - Američka draguljarnica Tiffany&Co dogovorila je s francuskim proizvođačem luksuzne robe LVMH-om da će pristati na nižu ponudu za preuzimanje, okončavši time pravni sukob u koji se uplela i francuska država.
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
LUKE
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
KOPER - Luci Koper prijeti jača konkurencija sa sjevera i juga. Većinu jednog od tršćanskih terminala upravo je kupio njemački logistički div HHLA, a riječka će luka novi terminal za kontejnere dati u zakup koncesionaru do kraja godine.
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
RAST
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ove godine unatoč otežanim uvjetima poslovanja, ostvarila rast neto dobiti za 8,1 posto te rast prihoda od prodaje za 2,8 posto, objavljeno je u četvrtak iz te kompanije.
Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama
TESTIRANJE
Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama
ZAGREB - Po prugama grada Zagreba počeo je voziti tramvaj boje netipične za vozila javnog prijevoza glavnog grada Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE