GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB odobrio kredit od 350 milijuna eura za najveću europsku tvornicu baterija

EIB odobrio kredit od 350 milijuna eura za najveću europsku tvornicu baterija
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2019 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) odobrila je švedskoj inovativnoj tehnološkoj kompaniji Northvolt zajam od 350 milijuna eura za projekt gradnje najveće europske tvornice baterija.

Tvornica je ključna za nastojanja Europe da uspješno konkurira azijskim kompanijama poput kineskog CATL-a i južnokorejskih Samsunga i LG Chema koji su zauzeli vodeće pozicije na tržištu baterija nakon što su osigurali važne narudžbe od proizvođača automobila.

Važan poticaj za Northvolt bila je jučerašnja objava švedskog lanca trgovina namještajem IKEA-e da je u završnoj fazi razgovora o sudjelovanju u prikupljanju kapitala za tvornicu.

Švedska tehnološka tvrtka zatražila je zajam od EIB-a u rujnu prošle godine, u sklopu plana prikupljanja ukupno 1,5 milijardi eura kapitala. Polovinu novca namjeravali su namaknuti zaduživanjem a polovinu prodajom vlasničkih udjela kako bi financirali gradnju pola od zacrtana ukupno 32 gigavatna sata godišnje baterija do 2023.

"Odobreni EIB-ov kredit zapravo je ključan dio slagalice u prikupljanju kapitala za taj projekt", konstatira u izjavi za Reuters suutemeljitelj Northvolta Peter Carlsson, bivši direktor Tesle.

U Northvoltu očekujemo da će kompletan iznos biti prikupljen do kolovoza, dodaje Carlsson.

Ostali potencijalni ulagači u dug i kapital smatraju odobrenje EIB-ovog kredita ključnim pokazateljem održivosti projekta, s obzirom na dubinsku analizu koju je banka morala provesti kako bi ga izdala.

Proizvođači baterija vode posebno žestoku bitku za sirovine, pri čemu proizvođači automobila nastoje smanjiti upotrebu skupih minerala, posebno kobalta, u proizvodnji baterija za električne automobile kako bi smanjili troškove.

Northvolt trenutno sklapa baterijske ćelije po formuli nalik onoj koju koristi Teslin dobavljač Panasonic, s niskim udjelom kobalta NMC811, tumači Carlsson.

"Valja pretpostaviti da će se udio kobalta nastaviti smanjivati i da će se nastojati dodatno povećati udio nikla kako bi se proizvela još veća i bogatija energetska gustoća", dodaje.

Tagovi: Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
To Montenegro dobio dozvolu za rad
DOZVOLA
To Montenegro dobio dozvolu za rad
PODGORICA – Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima „Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.
Burger King dolazi u Srbiju
ŠIRENJE
Burger King dolazi u Srbiju
BEOGRAD – Americki lanac restorana Burger King planira dolazak na srpsko tržište, nezvanično saznaje Retail Serbia.
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
DONACIJE
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
ZAGREB - Nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koga Hrvatski Telekom provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, dobio je svoj nastavak. Počela je druga faza programa u sklopu koje je Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 16 domova za starije diljem Hrvatske.
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
KUPNJA
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
ZAGREB - U potresima koji su lani pogodili prvo Zagreb u ožujku, a zatim i krajem godine Baniju mnogi su ostali bez krova nad glavom i bilo im je potrebno hitno osigurati što kvalitetniji privremeni zamjenski smještaj.
Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
FINANCIRANJE
Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
BRUXELLES - Europski jamstveni fond (EJF), dio 540 milijarda eura vrijednog paketa mjera za oporavak koji je EU dogovorio 2020. godine, odobrio je sredstva u iznosu koji gotovo da doseže polovinu cilja postavljenog za 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE