GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIA: Potrošnja energije do 2050 skače 50%

EIA: Potrošnja energije do 2050 skače 50%
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2019 / 17:45
Autor: SEEbiz / energetika-net.com
LONDON - Globalna potrošnja energije porast će gotovo 50% do sredine stoljeća, stoji u projekcijama koje je ovog tjedna objavila Uprava američke uprave za informiranje o energiji (EIA).

Potrošnja energije iz obnovljivih izvora energije, kao što su hidro, vjetar i solarna energija može pokazati najbrži rast u relativnom smislu, ali potrošnja iz nafte, plina, pa čak i ugljena također će se povećati, premda neznatno u slučaju ugljena. Potrošnja energije trebala se povećati za 15% u industrijski razvijenim zemljama članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i gotovo 70% u gospodarstvima izvan OECD-a do 2050.

Projekcije naglašavaju ogroman politički i tehnološki izazov osiguravanja više energije, posebno u zemljama u razvoju s povećanjem životnog standarda, istodobno smanjujući emisiju stakleničkih plinova. Projekcije pokazuju najbrži rast obnovljivih izvora energije (%2B 166%) i prirodnog plina ( 44%), ali i kontinuirano povećanje nuklearne energije (36%), nafte ( 22%), pa čak i ugljena (12%). Globalne emisije CO2 znatno će se povećati do 2050. godine, osim ako rast potrošnje energije naglo ne bude ograničen, što se čini malo vjerojatnim obzirom na povijesne trendove, ili ako dođe do bržeg prebacivanja na izvore koji ne emitiraju CO2 (što se također čini malo vjerojatno s obzirom na nedostatak političkih aktivnosti).

S trenutnim politikama i tehnologijama, atmosferski ugljični dioksid nastavit će se povećavati do sredine stoljeća, nadmašujući ga daleko iznad cilja koji su postavili kreatori politika kao dijela Pariškog sporazuma iz 2015., s pripadajućim posljedicama na klimu. Procjene utjecaja na okoliš pokazuju da će OECD gospodarstva ostvarivati prosječni rast stanovništva od 0,3% godišnje do 2050. godine i rast proizvodnje po glavi stanovnika od 1,2%, što će nadoknaditi pad energetske intenzivnosti od 1,1%. Međutim, za brže rastuće ekonomije koje nisu članice OECD-a, od kojih su mnoge ušla ili će ući u status srednjeg dohotka, rast stanovništva od 0,8% i rast BDP-a po glavi stanovnika od 2,9% nadmašit će 2,0% smanjenje energetske intenzivnosti.

Rezultat je da se predviđa da će se potrošnja energije OECD-a povećavati za 0,4% godišnje do sredine stoljeća, dok se potrošnja izvan OECD-a povećava za 1,6%. Potrošnja energije OECD-a bit će oko 15% veća u 2050. u usporedbi s 2018. godinom, iako će se njezin udio u ukupnom svjetskom porastu smanjiti s trenutnih 40% na 30%. Potrošnja energije izvan OECD-a povećat će se za gotovo 70%, a njezin udio u ukupnom svjetskom porastu porast će na 70% sa 60%.

EIA pretpostavlja da se intenzitet potrošnje energije koja emitira ugljični dioksid (CO2) može smanjiti u prosjeku za 0,6% godišnje u gospodarstvima OECD-a i izvan zemalja OECD-a do 2050. godine. U ekonomijama OECD-a, dekarbonizacija od 0,6% je više nego dovoljna da nadoknadi povećanu potrošnju energije od 0,4%, rezultirajući neto smanjenjem emisija od 0,2% godišnje. Međutim, u državama koje nisu članice OECD-a, dekarbonizacija od 0,6% nije dovoljno blizu da nadoknadi povećanu potrošnju energije od 1,6%, a emisije rastu na 1,0% godišnje.

Pretpostavke o brzini dekarbonizacije mogu se osporiti, ali projekcija podvlači razmjere tehnologije i promjena politike koje bi bile potrebne za stabiliziranje, a kamoli smanjenje emisija. To će pred političare i ekonomiste staviti nevjerojatan, pa i nesavladiv izazov kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Tagovi: Američka uprava za informiranje o energije, nafta, ugljen, električna energija, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
KONTAKTI
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
PODGORICA - S ciljem jačanja gospodarske suradnje uspješno je održan poslovni skup KONČARA kojem su prisustvovali ministrica gospodarstva Dragica Sekulić, ministar financija  Crne Gore Darko Radunović, ministar prometa i pomorstva Osman Nurković, kao i Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić.
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
POTONUĆE
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
ZAGREB - Kraš grupa je u 2019. ostvarila neto dobit od 15,6 milijuna kuna, što je smanjenje za 68,7 posto u odnosu na 2018. godinu, kada je iznosila 49,7 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša, iz kojeg napominju kako su se na ukupni rezultat odrazile povećane rezervacije.
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
PRODAJA
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
FRANKFURT - Njemački industrijski div Thysenkrupp objavio je da je prodao odjel za proizvodnju dizala za 17,2 milijarde eura investicijskom konzorciju koji su oformili investicijski fondovi Advent i Cinven i zaklada njemačke rudarske tvrtke RAG.
LOT dobio odobrenje za preuzimanje Condora
ZELENO SVJETLO
LOT dobio odobrenje za preuzimanje Condora

BERLIN - Njemačka antimonopolska agencija je odbrila preuzimanje njemačke aviokompanije Condor (DE/CFG) od strane poljske vazduhoplovne grupacije PLG.

ZET uvodi novu autobusnu liniju od Dubrave do Kozari Boka
LINIJE
ZET uvodi novu autobusnu liniju od Dubrave do Kozari Boka

ZAGREB - Zagrebački električni tramvaj (ZET) najavio je kako će u ponedjeljak 2. ožujka promet pustiti novu autobusnu liniju broj 235 koja će prometovati na trasi Dubrava - Trnava - Kozari Bok.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE