GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD spreman da kreditira izgradnju Koridora Vc kroz RS

EBRD spreman da kreditira izgradnju Koridora Vc kroz RS
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2017 / 21:40
Autor: SEEbiz
LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da, sa 70 miliona eura, kreditira izgradnju prve faze Koridora Vc kroz Republiku Srpsku, potvrđeno je na pregovorima u Londonu, u kojima su učestvovali predstavnici resornog ministarstva i Autoputeva RS, te Ministarstva finansija i trezora BiH. 

Riječ je o šest kilometara autoputa od petlje Јohovac do Rudanke, čija bi izgradnja mogla da počne na proljeće. Međutim, da bi ugovor bio potpisan potrebno je ispuniti najvažniji uslov za kredit- usvojiti Zakon o akcizama. 

Uslovi kredita su dogovoreni, ali ne i ispunjeni. Prvu fazu Koridora Vc kroz RS, čija bi izgradnja trebalo da počne odmah po završetku autoputa "9. januar", koče akcize.

 - Nije sporno da se potpiše ugovor, ali efektivnost ovih kreditnih sredstava ne bi bila moguća da se ne ispuni taj uslov - kaže ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić. 

Zbog toga što bi Vlada i Narodna skupština RS trebalo da odobre kreditni sporazum sa EBRD-om, kao i Parlamentarna skupština BiH, RS ne čeka da posljednja prepreka bude uklonjena. Pripreme su uveliko u toku. 

- U toku su pregovori o kreditnom aranžmanu, procedure prema Vladi i Skupštini, eksproprijacija i tender koji će se raspisati za izvođače i nadzorni organ - navodi Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske. 

Po osnovu akciza, Autoputevima RS, od njihovog osnivanja do danas, doznačena su 402 miliona KM. Ta sredstva uložena su u izgradnju autoputeva. Njihova gradnja neće stati ni ako Zakon o akcizama ne bude usvojen. 

- Moraćemo tražiti alternativne izvore finansiranja, ali sam optimista da će akcize uskoro biti usvojene - kaže Trninić.

 Topić očekuje da će na proljeće biti potpisan kreditni sporazum i ugovor sa izvođačima radova. Dobije li kredit, umjesto 70 miliona eura, RS će zbog granta odobrenog na samitu u Trstu, vraćati 56 miliona. Radova će uskoro biti i na brzom putu Klašnice-Banjaluka. Riječ je o uklanjanju naplatnih kućica u Glamočanima i rekontrunstrukciji saobraćajnice, za šta će do kraja ove ili tokom sljedeće sedmice biti raspisan tender. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM.

Tagovi: EBRD, Koridor Vc, Republika Srpska, Dušan Topić, Neđo Trninić
PROČITAJ I OVO
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
PANIKA
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
MILANO - Prodaja u velikim trgovinskim lancima na sjeveru Italije porasla je u nedelju za 73 posto u usporedbi s istim datumom prošle godine.
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
FLOTA
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
BEOGRAD - Tri balkanske aviokompanije proširiće svoju flotu na leto, kako bi ispratili širenje svojih mreža letova.
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
PAD
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
ZAGREB - Grupa Končar je u 2019. ostvarila neto dobit u iznosu od 52,7 milijuna kuna, što je za 44 posto manje nego u 2018. godini, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u petak.
Neto dobit Dukata 28,4 milijuna kuna
PAD
Neto dobit Dukata 28,4 milijuna kuna
ZAGREB - Neto dobit Dukata u 2019. iznosila je 28,4 milijuna kuna i bila je 22,7 posto manja nego u godini ranije, pokazuje financijsko izvješće Dukata objavljeno u petak.
Valamar ostvario rast prihoda od 10% u odnosu na prethodnu godinu
SOLIDNO
Valamar ostvario rast prihoda od 10% u odnosu na prethodnu godinu
POREČ - U 2019. godini ostvareno je 6,8 milijuna noćenja što je porast od 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prosječna cijena rasla za 5%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE