GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu

EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 15:02
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.

Ulaganje Banke od 6,2 miliona GBP (protuvrijednost 6,62 miliona EUR) koristit će se za finansiranje prijelaza s istraživanja na razvoj rudnika.

Uprkos dugoj tradiciji u rudarstvu, Bosna i Hercegovina nije privukla direktna strana ulaganja u rudarski sektor u posljednje dvije decenije. Razvoj rudnika stoga ima snažnu lokalnu podršku, jer se očekuje da će stvoriti prijeko potrebne mogućnosti zapošljavanja.

Mineralni sektor u regiji dobit će od uvođenja modernih metoda istraživanja i upravljanja projektima, sa jakim fokusom na ekološku, socijalnu i zdravstvenu i sigurnosnu praksu. Kompanija se obavezala na najviše ekološke i socijalne standarde.

Eric Rasmussen, šef EBRD-a za prirodne resurse, komentirao je: - Drago nam je što će EBRD postati dioničar Adriatica. Odgovorne rudarske operacije kompanije daju dobar primjer industriji u Bosni i Hercegovini.

- U Bosni i Hercegovini postoje značajne mogućnosti da Adriaticovi ekološki i socijalni standardi postave nova mjerila, a ovom investicijom EBRD-a, i naša bilanca stanja i naša odlučnost ojačani su novim partnerom, koji dijeli naše vrijednosti i našu viziju, rekao je Paul Cronin, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals.

EBRD je vodeći investitor u zemlji, sa do danas uloženih više od 2,6 milijardi eura u 183 projekta.
Banka se fokusira na širenje lokalnog privatnog sektora, promociju regionalne i međunarodne integracije i održivu upotrebu resursa.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, Adriatic Metals, Vareš, zlato, srebro
PROČITAJ I OVO
Dunav osiguranje sutra isplaćuje dividende za 2021.
DIVIDENDA
Dunav osiguranje sutra isplaćuje dividende za 2021.
BEOGRAD – Kompanija Dunav osiguranje obavestila je akcionare da će sutra biti isplaćena ukupna dividenda za 2021. godinu od 1,57 milijardi dinara, što je po akciji bruto iznos od 103,4 dinara.
Otvoren Grand hotel View u Postirama
HOTELI
Otvoren Grand hotel View u Postirama
POSTIRE - – Impozantni novi Grand Hotel View, smješten u pitoresknim Postirima na Braču, primio je svoje prve goste. Sjajna proslava otvorenja okupila je brojna poznata lica iz javnog, gospodarskog i političkog života Hrvatske, a za dobru atmosferu pobrinula se glazbenica i rođena Bračanka Gina.
Mađarski vlasnici prodali 45 posto udjela u NovaTV24
PRODAJA
Mađarski vlasnici prodali 45 posto udjela u NovaTV24
LJUBLJANA - Nakon što je tvrtka Nova obzorja, koja izdaje Demokraciju, dobila novog većinskog vlasnika, do vlasničkih promjena dolazi i u NovaTV24.si, koja izdaje program NovaTV24.
Metitu posao realizacije projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu
POSLOVI
Metitu posao realizacije projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu
BEOGRAD - Grad Zrenjanin će dobiti najsavremenije postrojenje za prečišćavanje vode koje će doneti trajno i održivo rešenje za građane suočene sa dugogodišnjim problemima u vodosnabdevanju.
Lučić: Telekom Srbija najspremniji za 5G mrežu
5G
Lučić: Telekom Srbija najspremniji za 5G mrežu
BEOGRAD – Telekom Srbija je najspremniji za uvođenje 5G mreže, emitovanje međunarodnih obveznica se može očekivati krajem godine, a o poverenju u poslovanje nacionalnog operatera govori i to što EIB i poslovne banke ne traže garancije za kreditne ugovore sa Telekomom, rekao je danas Tanjugu generalni direktor Vladimir Lučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE