GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD aktivirala 70 milijuna eura kredita za gradnju autoputa na Koridoru Vc kroz BiH

EBRD aktivirala 70 milijuna eura kredita za gradnju autoputa na Koridoru Vc kroz BiH
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2018 / 12:26
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u petak je stavila na raspolaganje vlastima u Bosni i Hercegovini kredit od 70 milijuna eura koji će biti iskorišten za nastavak izgradnje autoputa na koridoru Vc između Budimpešte i Ploča a ugovor o tome u Sarajevu su potpisali ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i voditelj ureda EBRD-a u BiH Ian Brown.

Iznos od 70 milijuna eura bit će iskorišten za gradnju tridesetak kilometara najvažnije autoceste u BiH i to na teritoriju Republike Srpske gdje do sada nije bilo nikakvih radova na provedbi tog projekta.

Rječ je o dionici na području Doboja koja podrazumijeva i gradnju spojnog čvorišta s autocestom prema Banjoj Luci čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine a i za taj pojekt EBRD je odobrio dodatnih deset milijuna eura kako bi radovi mogli biti okončani u planiranom roku.

Kredit je odobren na razdoblje od petnaest godina uz trogodišnji poček te uz kamatu od jedan posto.

I Bevanda i Brown su istaknuli kako je odobravanje novih kreditnih sredstava izravni rezultat nedavnog usvajanja zakona o trošarinama u parlamentu BiH na što se čekalo gotovo godinu dana.

Kako je podsjetio ministar Bevanda, vlasti u BiH su ranije s međunarodnim financijskim institucijama ugovorili sredstva u iznosu od 584 milijuna eura za dovršetak gradnje autoceste na koridoru Vc no ti krediti nisu mogli biti aktivirani sve dok nije bio usvojen zakon o trošarinama na gorivo.

Dodatne pristojbe na gorivo EBRD ali i Europska investicijska banka (EIB), Međunarodni monetarni fond (MMF) te Svjetska banka (WB) postavili su kao uvjet za dalje kreditiranje infrastrukturnih projekata u BiH smatrajući to nužnim jamstvom da će država odnosno entiteti moći vraćati odobrene kredite.

"Ovime će se stvoriti uvjeti za nova zapošljavanja i ekonomski rast", kazao je Bevanda ističući kako je to izravni rezultat usvajanja zakona o trošarinama oko kojega su se u parlamentu vodile žestoke resprave pri čemu su protivnici uvođenja novih trošarina inzistirali na tvrdnji kako će to samo potaknuti rast troškova života i siromašenje običnih ljudi.

Voditelj ureda IBRD-a u BiH Brown kazo je kako je vrlo značajno to što su poduzeti konkretni koraci na nastavku gradnje autoceste na koridoru Vc te je podsjetio kako će uz kredite BiH steći pravo i na angažiranje nepovratnih sredstava a samo za početak gradnje dionice kroz RS Europska je komisija već odobrila 15 milijuna eura.

"Koridor Vc je najveći infrastrukturni projekt u BiH a s potpisivanjem ovog ugovora ukupni iznos investicija EBRD-a u sektor prometa u BiH dosegnuo je iznos veći od milijarde eura", kazao je Brown.

Ove godine, kako je pojasnio, EBRD planira odobriti aktiviranje dodatnih 200 milijuna eura kredita za cestogradnju u BiH.

Tagovi: EBRD, Koridor Vc, Ian Brown, Vjekoslav Bevanda
PROČITAJ I OVO
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
KAZNA
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
RIJEKA - Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
INVESTICIJE
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
KOPRIVNICA - Laboratorij je u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te, na taj način, pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara
CRNE PROGNOZE
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara

NEW YORK - Prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti u 2020. za gotovo 30 milijardi dolara zbog epidemije koronavirusa, procjenjuje Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA).

Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
REIZBOR
Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
ZAGREB - “Prioritet Zajednice za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore mora biti spajanje dizajnera s domaćim proizvodnim industrijama”, poručeno je na jučerašnjoj izbornoj skupštini Zajednice HGK.
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
NAJAVE
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
PAZIN - Trgovački sud u Pazinu u petak je objavio da će se ročište na kojem će se odlučivati o vrijednosti brodova Uljanika d.d. u stečaju koji idu u prodaju održati 27. veljače, a ne dan kasnije kako je bilo određeno prethodnom sudskom odlukom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE