GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Easyjet će koristiti umjetnu inteligenciju za optimizaciju letova

Easyjet će koristiti umjetnu inteligenciju za optimizaciju letova
AI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 23:23
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Easyjet nadogradio je rad svog kontrolnog centra u blizini zračne luke Luton, sjeverno od Londona, alatima za umjetnu inteligenciju.

Između ostalog, oni pomažu osoblju da odluči kako najbolje preusmjeriti zrakoplov i preraspodijeliti posadu u hitnim situacijama.

Integrirani kontrolni centar, koji nadzire tijek približno 2000 letova dnevno, ključan je za Easyjetove letove. Uključuje sve, od prikupljanja informacija o hitnim promjenama na pojedinim letovima i analize rada motora zrakoplova u stvarnom vremenu do praćenja podataka o zdravstvenom stanju putnika, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ako zrakoplov ostane prizemljen zbog različitih razloga – od lošeg vremena do tehničkih problema i mogućih štrajkova u zračnim lukama – kontrolni centar je taj koji se brine za promjenu logistike leta. Kako bi pomogli u organizaciji tako hitnih promjena u tvrtki, koriste alat umjetne inteligencije koji radi slično ChatGPT-u. Između ostalog, pomaže osoblju da odluči kako najbolje preusmjeriti zrakoplov i preraspodijeliti posadu.

Easyjet upravlja flotom od više od 340 putničkih zrakoplova, uključujući 14 rezervnih zrakoplova, smještenih diljem Europe. "Puno smo uložili u tehnologiju, automatizaciju i umjetnu inteligenciju", rekao je Gill Baudot, direktor mrežne kontrole u tvrtki, novinarima, prenosi AFP.

O prednostima koje donosi nova tehnologija govorio je i glavni izvršni direktor britanske aviokompanije Johan Lundgren, koji početkom iduće godine odlazi sa svoje pozicije. Između ostalog, rekao je, to im pomaže točno predvidjeti koju hranu i piće poslužiti na pojedinim rutama leta, a u isto vrijeme smanjuje bacanje hrane. Također im olakšava donošenje odluka o održavanju i pravilnom odabiru zrakoplova koji najbolje zadovoljava potražnju putnika. Ako se tijekom leta pojave problemi, obavijesti se šalju na telefone pogođenih putnika. Između ostalog, prednost u korištenju ovog alata imaju godine s većim brojem djece.

Što se tiče nadolazeće ljetne sezone, uprava tvrtke istaknula je kako će ovo biti njihovo "najprometnije ljeto od epidemije covida-19".

Tagovi: EASYJET, UMJETNA INTELIGENCIJA
PROČITAJ I OVO
Jedan od najvećih brodova koji je ikada stigao u Luku Koper koristi zeleni metanol
LUKE
Jedan od najvećih brodova koji je ikada stigao u Luku Koper koristi zeleni metanol
KOPER - U koparsku luku stigao je prvi brod koji kao gorivo koristi zeleni metanol. Brod Astrid Maersk jedini je matični kontejnerski brod s takvim pogonom. Sa 16.500 kontejnerskih jedinica jedan je od najvećih koji je ikada stigao u Luku Koper.
Atlantic Grupa pripojila Eurocenter d.o.o.
PRIPOJENJE
Atlantic Grupa pripojila Eurocenter d.o.o.
ZAGREB - Danas je održana Skupština društva Atlantic Eurocenter d.o.o. na kojoj je donesena odluka o pripajanju te davanju suglasnosti na Ugovor o pripajanju društva Atlantic Eurocenter d.o.o. društvu Atlantic Grupa d.d., skopljen dana 10. svibnja 2024.
Skupština Metalca odobrila dividendu od 90 RSD
DIVIDENDA
Skupština Metalca odobrila dividendu od 90 RSD
BEOGRAD - Skupština akcionara gornjomilanovačkog Metalca (MTLC), održana 7. juna, usvojila je sve predložene odluke, uključujući i odluku o raspodeli dobiti.
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
NESLUŽBENO
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
ZAGREB - Nakon što su iz Podravke u petak objavili kako su završili dubinsko snimanje poljoprivrednih kompanija Fortenove i predali obvezujuću ponudu za njihovu kupnju, doznaje se kako su ponude predali i iz mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe.
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ALARMANTNO
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ZAGREB - Tramvaji zagrebačkim prugama i dalje "jure" brzinom od prosječnih 12 kilometara na sat, stari su u prosjeku 29,5 godina, a tehnički ih je ispravno tek 57 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE