GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 16:53
Autor: SEEbiz / klix.ba

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Bosanskohercegovačka kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš Eastern Mining provodi najveću industrijsku investiciju u Bosni i Hercegovini ukupne vrijednosti 254 miliona dolara, a planirano je da već tokom prvih pet godina proizvodne bude najveći izvoznik iz naše države. S razvojem poslovanja razvijaće se i Općina Vareš kao i cijela Bosna i Hercegovina s obzirom da će ova investicija činiti 2 posto doprinosa BDP-u Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba Paul Cronin, generalni direktor Eastern Mining kompanije je kazao da je 95 posto sadašnjih 182 uposlenih iz Bosne i Hercegovine, a u pripremi za početak proizvodnje u trećem kvartalu 2023, Eastern Mining je trenutno u potrazi za gotovo 180 novih radnika sa znanjem i vještinama iz oblasti od računovodstva i logistike do geologije, metalurgije i upravljanja postrojenjima.

"Mogu sa ponosom reći da je 95% sadašnjih 182 uposlenika državljani Bosne i Hercegovine. Prosječna starost našeg osoblja je 27 godina, što je još jedna činjenica na koju smo ponosni. Riječ o visoko posvećenim, edukovanim kolegama, punim entuzijazma, koji su uz pruženu priliku za razvoj vještina postali stručnjaci u svom poslu", kaže Cronin.

Dodao je da sa novim valom zapošljavanja Eastern Mining pravi i dodatni korak u ispunjavanju svoje misije, a to je postizanje održivog razvoja lokalne zajednice, kantona i države u cjelosti te pružanju panse za zaposlenje i bh. državljanima koji trenutno žive u inostranstvu, a željeli bi se vratiti u BiH.

"Na ovaj način, ne samo da doprinosimo ostanku mladih ljudi već ih i privlačimo da se vrate natrag kući. Zajedno želimo postići održivi razvoj lokalne zajednice, kantona i države u cjelosti", dodaje Cronin.

Trenutna neto procijenjena vrijednost projekta u Varešu iznosi oko dvije milijarde KM, nakon poreza. Riječ je o iznosu koji strani investitori očekuju da će dobiti kao zaradu. Novac će početi pristizati već ove godine, zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći dio zarade će stići do 2030 godine. Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija u ovaj projekat iznosi 168 miliona KM.

"Ono što Eastern Mining želi postići ovdje u Bosni i Hercegovini je potpuno novi standard za to kako rudarske kompanije mogu ići od istraživanja do proizvodnje na način koji koristi lokalnoj zajednici. Rudarski projekti su često dugoročna, velika ulaganja, koja zahtijevaju dobro razumijevanje lokalne zajednice u kojoj se posluje. Eastern Mining u tom kontekstu razvija i lokalnu zajednicu Otvaramo novi rudnik u skladu sa najboljim svjetskim standardima i novim primjenjivim tehnologijama", kazali su za Klix.ba.

Ovaj dugoročni i samoodrživi investicijski projekt stavit će vareški kraj, ali i Bosnu i Hercegovinu, na evropsku mapu rudarenja 21. vijeka.

"Postavljamo nove standarde i trendove u rudarenju i u odnosu rudarenja sa životnom sredinom. Takođe, ulažemo mnogo truda u razvoj profesionalnih i bliskih odnosa sa građanima i građankama ovog kraja", zaključili su za Klix.ba.

U potpunom vlasništvu britanske kompanije Adriatic Metals plc., Eastern Mining je 2022. godine bio dobitnik priznanja "Najveća strana investicija u BiH" Sarajevo Business Foruma kao i "Investicija godine najvećih 100" Poslovnih novina.

Tagovi: Eastern Mining, vAREŠ, CINK, OLOVO, Paul Cronin
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE