GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvojica Hrvata idu pod sankcije zbog Fortenove

Dvojica Hrvata idu pod sankcije zbog Fortenove
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2022 / 10:04
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničenja pri Ministarstvu vanjskih poslova ubrzano prikuplja dokaze o kršenju sankcija u slučaju pokušaja prodaje i kupnje ruskog udjela u Fortenovi koju su namjeravali provesti ruska Sberbanka i šeik Saif Alketb, piše u nedjelju Jutarnji list.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, sve je više čvrstih dokaza da su u ovom slučaju grubo prekršene sankcije nametnute Rusiji, što će u konačnici najvjerojatnije rezultirati stavljanjem na sankcijsku listu svih pravnih i fizičkih osoba koje su sudjelovale u ovom nezakonitom poslu.

Kako tvrde sugovornici Jutarnjeg lista, realno je očekivati da u sljedeća dva tjedna Ministarstvo vanjskih poslova predloži Europskoj komisiji da se te osobe i tvrtke stave na sankcijsku listu. Europska komisija o tom prijedlogu glasa i to se zatim upućuje svim tijelima u svijetu, nadležnim za provedbu sankcija.

Prema dostupnim informacijama, a shodno dosadašnjim rezultatima istrage, Hrvatska bi mogla predložiti blokadu svih računa i imovine barem dvojice hrvatskih državljana – poduzetnika Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića za koje se opravdano sumnja da su aktivno sudjelovali u ovoj priči. Obojica su trenutačno u Dubaiju.

Valja očekivati da će Hrvatska predložiti i stavljanje pod sankcije i tvrtku SBK ART registriranu u Nizozemskoj. Riječ je o tvrtki u vlasništvu Sberbanke koja u svom portfelju ima jedino vlasnički udio u Fortenovi, a koju je ruska banka, prema vlastitim tvrdnjama, prodala šeiku Saifu Alketbiju.

Nadalje, ozbiljni kandidat za stavljanje pod sankcije je i Roman Goltsov, član Upravnog odbora i neizvršni direktor Fortenove. Za njega se sumnja da je također sudjelovao u ovoj nelegalnoj operaciji, kao i bivši član Upravnog odbora Sergej Volk koji bi također mogao završiti na sankcijskoj listi.

Sugovornici Jutarnjeg lista tvrde kako bi Hrvatska stavljanjem fizičkih i pravnih osoba na sankcijsku listu na najbolji način pokazala i SAD-u i svima ostalima odlučnost u poštovanju sankcija protiv Rusije.

U cijelom slučaju jedno od najvažnijih pitanja je daljnje poslovanje Fortenove. Naši izvori bliski vlasničkoj strukturi Fortenove tvrde kako tvrtka nije ugrožena i da posluje normalno. Tvrde da situacija nije ugodna, ali sve ovo što se dogodilo nema negativnog utjecaja na njezino poslovanje, pišu novinari Jutarnjeg lista Krešimir Žabec i Marko Špoljar.

Tagovi: Fortenova grupa, Miodrag Borojević, Saif Alkerrbi, Krešimir Filipović, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
ZRAČNI PRIJEVOZ
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
RIJEKA . U Zračnoj luci (ZL) Rijeka ovog vikenda počinje ljetni red letenja. Naime, sutra, u nedjelju, kreće prvi ovosezonski domaći let Trade Air iz Zadra, a zatim u utorak, 28. ožujka stiže i prvi međunarodni let u ljetnom rasporedu, i to EasyJet iz Londona.
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
KARIJERE
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., dosadašnji Predsjednik NO-a Zdenko Adrović vodeću funkciju u ovom tijelu prepustio je Zoranu Vučiniću, dosadašnjem članu odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE