GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije trećine zaraženih oporavlja se uz pomoć ovog eksperimentalnog lijeka

Dvije trećine zaraženih oporavlja se uz pomoć ovog eksperimentalnog lijeka
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 17:14
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Remdesivir, eksperimentalni lijek Gilead Sciences Inc. za pacijente s teškim infekcijama Covid-19, pokazuje obećavajuće rezultate u ranoj analizi, podižući uvjerljivu nadu da je prvo izliječenje od novog virusa možda biti na horizontu.

Izvještaj objavljen u časopisu New England Journal of Medicine pratio je 53 osobe u SAD-u, Europi i Kanadi kojima je bila potrebna respiratorna podrška, a otprilike polovica je dobivala mehaničku ventilaciju i četvero na stroju za prolaz srca i pluća. Osam dodatnih pacijenata izostavljeno je iz analize: jedan zbog pogreške u doziranju i sedam jer nisu bili dostupni podaci o tome kako su se dogodili.

Svi su primili remdesivir na razdoblje od deset dana. Program je to koji omogućava ljudima da koriste neodobrene lijekove kada nisu dostupne druge mogućnosti liječenja. Tijekom osamnaest dana stanje se poboljšalo kod 68% pacijenata, a 17 od 30 pacijenata koji su bili na mehaničkoj ventilaciji mogli su sići s uređaja za disanje. Gotovo polovica ispitanih pacijenata na kraju je otpuštena, dok je 13% umrlo. Smrtnost je bila najveća među onima koji su bili na respiratoru, od kojih je 18% preminulo.

"Ne možemo izvući konačne zaključke iz ovih podataka, ali zapažanja iz ove skupine hospitaliziranih pacijenata koji su primili remdesivir ohrabrujuća su", rekao je vodeći autor Jonathan Grein, direktor bolničke epidemiologije Medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu, u priopćenju Gileada.

Tvrtka sa sjedištem u Foster Cityu u Kaliforniji pružila je lijekove, a također je pomogla analizirati rezultate.

U tijeku je nekoliko velikih kliničkih ispitivanja za procjenu koristi remdesivira za Covid-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom koji je zarazio više od 1,65 milijuna ljudi širom svijeta i ubio 100 000. Jedna koja je provedena u Kini mogla bi izvijestiti o rezultatima ovog mjeseca. Druga, sponzorirana od strane američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, brzo je upisala pacijente dok se virus proširio po cijelom Sjedinjenim Državama, a mogao bi objaviti i rezultate u narednim tjednima. Sam Gilead sponzorira dodatna dva ispitivanja.

"Pri proučavanju remdesivira, pitanje nije samo je li siguran i učinkovit protiv Covid-19, već kod pacijenata koji pokazuju aktivnost, koliko dugo bi trebali biti podvrgnuti liječenju i u kojoj bi fazi njihove bolesti bilo najpovoljnije", rekao je Daniel ODay, predsjednik i izvršni direktor  Gileada.

"Potrebno je mnogo odgovora. Zbog toga nam je potrebno više vrsta studija koje uključuju mnoge vrste pacijenata."

Neki od tih odgovora pojavit će se u narednim tjednima objavljivanjem početnih podataka iz različitih kliničkih ispitivanja, navodi on u otvorenom pismu poslanom putem e-pošte.

Trenutno nema lijekova za koje je dokazano da djeluju specifično protiv koronavirusne infekcije. Gilead je lijek pružio za više od 1800 pacijenata na dobrovoljnoj bazi.

Tagovi: Remdesivir, Gilead Sciences, Jonathan Grein, New England Journal of Medicine, koronavirus, Covid-19-19
PROČITAJ I OVO
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE