GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije nove mjere za dodatnu likvidnost poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima

Dvije nove mjere za dodatnu likvidnost poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima
LIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 16:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u utorak je objavilo da, u suradnji s HAMAG-BICRO, od ovoga tjedna uvodi dva nova financijska instrumenta - "COVID-19 zajam" i "Mikro zajam za ruralni razvoj", s ciljem osiguranja dodatne likvidnosti poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima.

Ministarstvo, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) aktivno nastavlja pratiti situaciju uzrokovanu širenjem koronavirusa, te u skladu s time uvoditi i nove mjere koje će poduzetnicima olakšati razdoblje potpunog izostanka ili smanjenja gospodarske aktivnosti, navodi se u priopćenju.

Uz već postojeće mjere dostupne putem HAMAG-BICRO-a, poduzetnicima je dostupan i novi instrument - "COVID-19 zajam", koji je namijenjen osiguranju dodatne likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzeća koja su pogođena pandemijom koronavirusa, a u cijelosti je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Tvrtkama će se izravno odobravati zajmovi za obrtna sredstva za široki raspon djelatnosti i to uz kamatnu stopu od samo 0,25 posto. Iznos zajma je maksimalno 750.000 kuna s rokom otplate do pet godina uključujući i poček od 12 mjeseci, a kao instrument osiguranja dovoljna je samo zadužnica subjekta, ističu iz Ministarstva.

Također, uvode se i "Mikro zajmovi za ruralni razvoj", a obrtna sredstva u sklopu tog programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru.

Zajam se može realizirati u iznosu od 1.000 do 25.000 eura, a sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja.

Rok otplate je do tri godine uz kamatnu stopu od 0,5 posto i poček do 12 mjeseci.

Mjera nudi mogućnost podmirenja računa nastalih do tri mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na dvije stranice, a čime se značajno skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva te se omogućava jednostavnija i brža obrada, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Prijave za te dvije mjere već su se počele zaprimati, popis potrebne dokumentacije i obrazaca mogu se pronaći na web stranici agencije HAMAG-BICRO-a, a obzirom na situaciju u kojoj je kretanje ograničeno, preporuka je korištenje on-line prijave putem koje je moguće unijeti sve potrebne podatke i priložiti traženu dokumentaciju.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je tim povodom da je Ministarstvo još na samom početku izbijanja pandemije jasno naglasilo kako će u gospodarstvu glavni cilj biti očuvati radna mjesta i poduzetnicima osigurati potrebna sredstva za likvidnost.

"Na tome radimo i dalje, što kroz mjere rasterećenja, a što kroz uvođenje ovakvih financijskih instrumenata s vrlo povoljnim uvjetima“, rekao je.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec naglasio da je prilagodbom postojećih te uspostavom dvaju novih financijskih instrumenata, poduzetnicima na raspolaganje stavljeno više od 1,148 milijardi kuna.

"Na tome nećemo stati, već u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU pokušavamo pronaći modele za uspostavu novih instrumenata, kako bismo mogli maksimalno izaći u susret našim korisnicima", ističe Vrbanec u priopćenju.

Tagovi: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, HAMAG-BICRO, likvidnost, COVID-19 zajam, Mikro zajam za ruralni razvoj
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE