GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje

DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 20:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - DUTB je nakon sjednice Upravnog odbora u ponedjeljak priopćio da prodaja postojećeg paketa dionica Cinkarne Celje u sadašnjim uvjetima i okolnostima smatra neprikladnom. Stoga su odlučili obustaviti postupak prodaje i zaključiti ga bez odabira ponuditelja.

Nadalje su pojasnili da će se imovina DUTB-a krajem ove godine prenijeti na Slovenski državni holding (SDH), gdje će se formirati zajednička strategija upravljanja ovom investicijom. Tako DUTB neće prodavati dionice Cinkarne Celje u novim postupcima sve dok ih ne prenese na SDH, dodaju.

DUTB je od siječnja bez prava glasa u tvrtki. Istječe zakonski rok u kojem DUTB treba prodati ulaganja koja je stekla prije 2016. Loša banka, sukladno Zakonu o DUTB-u, ostaje bez mogućnosti ostvarivanja prava glasa u ulaganju ako ga ne proda u roku od šest godina.

Dionicama Cinkarne Celje trguje se na Ljubljanskoj burzi, gdje su uvrštene u prvu kotaciju i čine indeks SBI TOP. Njihova zaključna cijena danas je bila 270 eura, što je oko 20 eura iznad vrijednosti u vrijeme ožujske objave javnog natječaja za prikupljanje obvezujućih ponuda.

U Cinkarni Celje državni vlasnici imaju ukupno više od 45 posto udjela. Osim DUTB, dionice tvrtke posjeduju i Modra zavarovalnica (20,17 posto) te njeni Kritni sklad PPS (2,07 posto dionica) i SDH (11,50 posto).

Cinkarna Celje uvrštena je na popis 15 društava za privatizaciju 2013. godine. Konzorcij države i drugih vlasnika prodao je 2014. godine više od 70 posto tvrtke, ali je godinu dana kasnije stopirao proces prodaje. U 2017. manji konzorcij, tada na čelu s DUTB-om, ponovno je krenuo u prodaju oko 25 posto dionica, no prodaja je ponovno propala.

DUTB je još u listopadu 2020. godine prikupljala neobvezujuće ponude za svoj udio u Cinkarni, kako je navela, s ciljem testiranja postoji li interes na tržištu za kupnju manjinskog udjela i po kojoj cijeni. Već tada je navodno interes pokazala austrijska grupacija Treibacher Industrie, a potom je prošle godine DUTB najavio da će udio u celjskom poduzeću ponuditi na tržištu ako za to budu uvjeti.

Cinkarna Celje je u 2021. ostvarila 192,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 12 posto više nego prethodne godine, a neto dobit porasla je 75 posto na 33,2 milijuna eura.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna, DUTB, titanov dioksid
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE