GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković: Umjesto Tomislava Mazala novi predsjednik Uprave Marko Bogdanović

Đuro Đaković: Umjesto Tomislava Mazala novi predsjednik Uprave Marko Bogdanović
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2017 / 22:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sadašnji član Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović će s početkom iduće godine preuzeti dužnost predsjednika Uprave i na tom mjestu zamijeniti Tomislava Mazal, kojemu mandat istječe krajem 2017. i koji odlazi iz slavonskobrodske grupacije, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije u priopćenju o odlukama Nadzornog odbora.

Kako se navodi u priopćenju, Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju Uprave tvrtke u kojoj će od 1. siječnja 2018. godine biti Marko Bogdanović, predsjednik Uprave, i Slaven Posavac, član uprave.

Bogdanović na mjesto predsjednika Uprave dolazi s mjesta člana Uprave društva, a Posavac je dosadašnji direktor Sektora financija, računovodstva i kontrolinga grupacije Đuro Đaković.

Inače, Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice Nadzornom odboru Đuro Đaković grupe predložila imenovanje Marka Bogdanovića za predsjednika Uprave i Slavena Posavca za člana Uprave društva, a najdulje na vrijeme od šest mjeseci.

Iz Đure Đakovića u priopćenju o sjednici Nadzornog odbora ističu kako je taj odbor "zahvalio dosadašnjem predsjedniku Uprave Tomislavu Mazalu na uspješnoj suradnji i uloženim naporima kako bi grupacija Đuro Đaković zaustavila trend negativnog poslovanja nakon višegodišnje stagnacije i generiranja gubitaka".

Tomislav Mazal u grupaciji Đuro Đaković proveo je ukupno devet godina, na početku kao predsjednik Nadzornog odbora, zatim je imenovan za člana Uprave, a potom je izabran za predsjednika Uprave Đuro Đaković grupe d.d.

Mazalu mandat istječe 31. prosinca 2017. godine nakon čega i odlazi iz grupacije, na čelu koje je bio tri i pol godine.

Iz Đuro Đaković grupe pritom ističu kako je Mazal kao predsjednik Uprave pokrenuo značajne promjene te je uz ostalo krajem 2014. grupacija započela strateško restrukturiranje u skladu s tada zadanim ciljevima prema ostvarenju dugoročno održivog razvoja i poslovanja.

"Učinak provedenih mjera vidi se iz postupnog poboljšanja pokazatelja poslovanja, budući da su napravljeni važni koraci u smjeru revitalizacije grupacije. Zadnjih godina grupacija Đuro Đaković se jače pozicionirala na tržištu te ima proizvodne programe, koji mogu naći tržišta za prodaju svojih proizvoda i usluga", navodi se u priopćenju te dodaje kako je u prvih devet mjeseci ove godine grupacija prvi put u novijoj povijesti više od polovice ukupnih prihoda ostvarila od izvoza.

Tvrtka je zbog akumuliranih gubitaka u razdoblju od 2014. - 2017. provelo dvije dokapitalizacije te je i dalje nastavilo s aktivnostima u pronalaženju kapitala.

Jasno je kako grupaciji predstoji rješavanje preostalih problema što treba dovesti do dugoročno održivog poslovanja, budući da segmente koji nisu uspjeli provesti sve mjere restrukturiranja očekuju daljnji koraci u 2018.godini, zaključuje se u priopćenju.

Proteklih dana u medijima se najavljivalo kako Mazal odlazi iz Đuro Đaković grupe, pri čemu se spominjalo i nakon zadnjeg neuspjelog pokušaja dokapitalizacije prozvao ministar državne imovine Goran Marić .

"Uprava društva je vodila proces dokapitalizacije na vrlo čudan način. Uprava nije koordinirala ni resorno ministarstvo ni Ministarstvo državne imovine, ponašala se otuđeno od države iako je u većinskom državnom vlasništvu. Znao sam da dokapitalizacija Đure Đakovića neće biti uspješna, znao sam domete Uprave te tvrtke", izjavio je sredinom studenoga Marić.

Glavna skupština Đuro Đaković grupe je 22. rujna donijela odluku o dokapitalizaciji u iznosu od 250 milijuna kuna, na 453,06 milijuna kuna, i to nakon što je sredinom rujna kompanija izvijestila da je zaprimila obvezujuću ponudu tvrtke Crni čelik d.o.o., iza koje stoje inozemni investitori iz Kanade i Kuvajta, za dokapitalizaciju od 250 milijuna kuna te preuzimanje većinskog vlasničkog paketa u tvrtki.

Međutim, Uprava Đakovića krajem listopada obustavila je postupak povećanja temeljnog kapitala, jer je u predviđenom roku za upis novih dionica upisano manje od 12,5 milijuna dionica pa nije postignut prag uspješnosti izdanja.

Tagovi: Đuro Đaković, Tomislav Mazal, Marko Bogdanović, Slaven Posavac
PROČITAJ I OVO
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
POTEZI
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
DUBROVNIK - Dionice Hotela Maestral danas su bile najveće dobitnice na Zagrebačkoj burzi. Cijena im je uzletjela 22,2 posto, na 330 kuna, uz 16,3 tisuće kuna prometa.
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
POSLOVI
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
ZAGREB - Institut IGH, d.d. je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
REGRES
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
SARAJEVO - Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove godine isplatila regres svim svojim zaposlenicima.
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
PARTNERSTVO
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
BEOGRAD – Kompanija dm drogerie markt, u saradnji sa Glovom, pokrenula je novu uslugu kojom je omogućena dostava proizvoda iz dm-a na kućnu adresu. Putem Glovo zvaničnog sajta ili aplikacije kupci mogu da poruče proizvode koji će im biti dostavljeni za najviše 60 minuta.
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE