GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković smanjuje temeljni kapital kako bi pokrio gubtike

Đuro Đaković smanjuje temeljni kapital kako bi pokrio gubtike
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 18:52
Autor: SEEbiz / H
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković grupa je za 25. kolovoza sazvala glavnu skupštinu na kojoj bi dioničari trebali odlučiti da se gubitak, koji je krajem prošle godine premašio 223,64 milijuna kuna, najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Prema pozivu za glavnu skupštinu, koji je slavonskobrodska kompanija objavila putem Zagrebačke burze, dioničari uz ostalo trebaju odlučiti o pokriću gubitaka te o smanjenju temeljnog kapitala.

Đuro Đaković grupe je prošlu godinu završila s gubitkom od 104,46 milijuna kuna, a preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja iznosi 119,18 milijuna kuna, tako da je na zadnji dan prošle godine ukupni gubitak iznosio 223,64 milijuna kuna, podaci su iz poziva za skupštinu.

Temeljni kapital, pak, iznosi 203,06 milijuna kuna i podijeljen je na 10.153.230 dionica, nominale 10 kuna po dionici.

S obzirom na preneseni i gubitak iz prošle godine, ispunjeni su uvjeti iz Zakona o trgovačkim društvima o pretpostavkama za pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka te se temeljni kapital pojednostavljeno smanjuje "isključivo radi pokrića gubitaka u svrhu saniranja društva", obrazlaže se u pozivu.

Skupštini je predloženo da se manjim dijelom gubitak, koji je krajem prošle godine iznosio ukupno 223,64 milijuna kuna, pokrije iz kapitalnih rezervi - iznos od 12,26 milijuna kuna, nakon čega bi gubitak iznosio 211,38 milijuna kuna.

Nakon pokrića gubitka korištenjem kapitalnih rezervi, išlo bi se na pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala, i to za 201,06 milijuna kuna, s 203,06 milijuna kuna na 2 milijuna kuna.

Smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka iz prethodnog razdoblja provelo bi se smanjenjem nominalnog iznosa dionica, a kako bi nakon toga njena nominala bila 20 lipa, što je manje od zakonskog minimuma, izvršilo bi se i spajanje dionica. Naime, dobivenih nešto više od 50,7 redovnih dionica (točnije 50,76615) nominale 20 lipa spojilo bi se u jednu dionicu, nominale 10 kuna, što je zakonski najmanji dopušteni nominalni iznos dionice.

Dioničarima kojima ne bi pripao cijeli broj novih dionica, dobiveni bi se broj zaokružio na prvi manji cijeli broj, uz istovremenu obvezu da im se isplati razlika u novcu u iznosu od 2,86 kuna za svaku dionicu za koju je broj upisan na računu vrijednosnih papira bio umanjen. Taj je iznos, kako se obrazlaže, utvrđen na temelju prosječne cijene dionice ostvarene na Zagrebačkoj burzi u zadnja tri mjeseca prije donošenja odluke o sazivu skupštine.

Nakon provedenog pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala, novi bi temeljni kapital iznosio 2 milijuna kuna i bio podijeljen na 200.000 redovnih dionica, svaka nominale 10 kuna, navodi se u prijedlozima odluka za skupštinu.

Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, Nenad Bakić ima 17,7 posto dionica, Ivan Božidar Ivanović 8,7 posto dionica, itd.

Tagovi: Đuro Đaković, Nenad Bakić, Ivan Božidar Ivanović
PROČITAJ I OVO
Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe
OSUDA
Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe
ZAGREB - Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i osudila postupak članova HDZ-a koji su optužili dio medija za urotu s oporbom s ciljem destabilizacije vlade, o čemu je izvijestila N1 televizija, stoji u priopćenju EFJ-a.
Đuro Đaković u novu godinu ušao s više optimizma
GODINA RASPLETA
Đuro Đaković u novu godinu ušao s više optimizma
SLAVONSKI BROD - U slavonskobrodskom Đuri Đakoviću godina je počela s više optimizma, za razliku od prošle, kada su se za plaće borili prosvjedima. Počelo je restrukturiranje, a traži se i strateški partner bez kojeg će teško stati na noge.
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
CJEPIVO
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
NEW YORK - Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.
Air Serbia prema Podgorici i Tivtu čak osamnaest puta sedmično
LETOVI
Air Serbia prema Podgorici i Tivtu čak osamnaest puta sedmično
PODGORICA - Iz kompanije Air Serbia saopšteno je, da je povećan kapacitet mjesta, odnosno da su letovi prema Podgorici i Tivtu preusmjerili veće avione, zbog sve većeg broja putnika, nakon što je Montenegro Airlines krajem prošle godine bio primoran da prizemlji avione.
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
KAPITAL
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je 13. siječnja prodao trogodišnje obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura po kamatnoj stopi od samo 1,35 posto, nakon što je od investitora primio više od dvije milijarde eura naloga, izvijestila je web stranica s poslovnim vijestima Portfolio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE