GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković: Plan restrukturiranja krajem mjeseca u EK

Đuro Đaković: Plan restrukturiranja krajem mjeseca u EK
IMA LI SPASA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 16:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SLAVONSKI BROD - Krajem ovog mjeseca Ministarstvo financija trebalo bi Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije uputiti program restrukturiranja tvrtke Đuro Đaković, tvrde u Ministarstvu gospodarstva.

Prihvaćanje plana restrukturiranja bio bi posljednji korak u realizaciji njegove kupnje za koju se odlučio češki DD Acquisition d.d. Program restrukturiranja i ulazak češkog vlasnika posljednja je slamka spasa za kompaniju. Prema izvještaju o poslovanju Đure Đakovića za prva tri mjeseca ove godine, "u slučaju neprihvaćanja programa, vjerojatan je scenarij gašenje većih dijelova proizvodnje, gubitak najvećeg dijela radnih mjesta i imovine".

No, prije zaključenja ugovora o kupnji morat će se utvrditi tko će vratiti 300 milijuna kuna kredita koji je tvrtka podigla prošle godine u Hrvatskoj poštanskoj banci i HBOR-u, a za koji je Vlada dala državno jamstvo. On bi mogao bi biti jedna od glavnih prepreka za preuzimanje Đure Đakovića.

Kredit je tvrtki omogućio likvidnost i provedbu plana restrukturiranja. U Ministarstvu gospodarstva, na pitanje hoće li taj kredit vratiti država ili budući, novi vlasnik, navode da program restrukturiranja nije finaliziran te u ovom trenutku ne mogu odgovoriti na pitanja o ukupnim troškovima restrukturiranja i budućoj vlasničkoj strukturi. Drugim riječima, u Ministarstvu se o tome ne žele precizno izjasniti dok ne vide kakav će program izraditi Uprava tvrtke. Prema dostupnim informacijama, teško je očekivati da će investitor pokriti dug za koji nije odgovoran te bi u svrhu sprečavanja odlaska Đure Đakovića u stečaj država mogla iz proračuna vratiti tih 300 milijuna kuna HBOR-u i HPB-u.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, potencijalni su češki ulagači pregledom dokumentacije utvrdili i velike probleme u tvrtki Đuro Đaković Industrijska rješenja. U izvještaju o poslovanju za prva tri mjeseca Uprava navodi da je grupacija Đuro Đaković poslovala s devet milijuna kuna te da su Đuro Đaković Industrijska rješenja imala dobit od 48,4 milijuna kuna.

No, u daljnjem se tekstu precizira da su Đuro Đaković Industrijska rješenja u predstečajnoj nagodbi smanjila svoje obveze za 49,3 milijuna kuna te se priznaje da su u svojem redovnom poslovanju zapravo ostvarila gubitak od 900.000 kuna. Zaključuje se da je "zbog niske ugovorenosti poslova uzrokovane odljevom kadrova, kao i gubitkom tržišta, i dalje je neizvjesna budućnost društva". Prema našim informacijama, Industrijska rješenja ni nakon nagodbe nemaju financijske mogućnosti za vraćanje 15 posto svojih dugovanja te je čak upitna isplata plaća. Za ovako loše stanje u kompaniji ne treba kriviti samo sadašnju upravu jer je to samo kulminacija poslovanja unatrag više godina i rezultat rada i ranijih uprava, tvrde naši sugovornici.

Naši sugovornici sugeriraju da je dobit Đuro Đaković Grupe od 9 milijuna kuna, navedena u financijskom izvješću za prva tri mjeseca, samo "papirnata" jer tvrtka, zapravo, nema obrtnog kapitala. Tome u prilog ide i zaključak izvještaja Uprave u kojem piše da su izvori financiranja nepovoljni. Pa tako piše da je neto kapital negativnih 190 milijuna kuna, a vlastita sredstva su u minusu od 37,5 posto. Uz to, zbog zastoja u proizvodnji neto radni kapital je u odnosu isto razdoblje 2020. niži za 83,3 milijuna kuna. Sve to pokazuje da je tvrtki hitno potreb

Tagovi: Đuro Đaković, Europska komisija, DD Acquisition, Acquisition Holding, Hrvatska poštanska banka, HBOR
PROČITAJ I OVO
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE