GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković grupa zaprimila neobvezujuće ponude investitora za dokapitalizaciju

Đuro Đaković grupa zaprimila neobvezujuće ponude investitora za dokapitalizaciju
PONUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 12:50
Autor: SEEbiz
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković grupa u srijedu je objavila da je zaprimila neobvezujuće ponude potencijalnih investitora za sudjelovanje u restrukturiranju dokapitalizacijom.

"Nastavno na ranije objavljeni javni poziv za sudjelovanje u restrukturiranju Đuro Đaković grupe d.d. dokapitalizacijom, Uprava obavještava da je društvo zaprimilo neobvezujuće ponude od potencijalnih investitora. Društvo će u idućim danima razmotriti pristigle ponude te odlučiti o daljnjim koracima u procesu restrukturiranja", navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi, u kojoj se ne iznose nikakvi detalji o pristiglim ponudama.

Uprava, naime, "dodatno naglašava da su zaprimljene ponude potencijalnih investitora isključivo neobvezujuće naravi te da bilo kakva odluka o restrukturiranju Đuro Đaković grupe dokapitalizacijom spada isključivo u domenu glavne skupštine, odnosno dioničara društva".

"Nastavno na navedeno, smatramo da bi objava bilo kakve dodatne informacije u ovom trenutku mogla djelovati zbunjujuće i obmanjujuće na investicijsku javnost. Društvo će i dalje o svim relevantnim činjenicama pravovremeno izvješćivati investicijsku javnost", zaključuje se u objavi.

Inače, Đuro Đaković grupa je sredinom lipnja objavila javni poziv za neobvezujuće iskazivanje interesa investitora za sudjelovanje u restrukturiranju te grupacije dokapitalizacijom, za što su zainteresirani pisma namjere mogli poslati do 13. srpnja.

Kako je kompanija krajem srpnja objavila u polugodišnjem financijskom izvješću, "javni poziv pokazao da postoji interes potencijalnih investitora i do kraja godine očekuje se nastavak ovoga procesa koji bi trebao dovesti do obvezujuće ponude za ulaganje".

Iz kompanije nije bilo službenih objava ili potvrda tko je iskazao interes, dok su neki mediji prenosili da je zaprimljeno sedam pisama namjere, od kojih se šest odnosi na predmet natječaja, dakle dokapitalizaciju, a jedna je bila za posredovanje u traženju potencijalnih investitora te je eliminirana iz daljnjeg postupka.

Tako je "Poslovni dnevnik" krajem kolovoza prenio da su tri tvrtke izravno iskazale zanimanje, dok su ostale ponude predali odvjetnički uredi ili konzultanti, ne navodeći koja zastupaju. Taj je poslovni list pritom prenio su tri tvrtke koje su iskazale zanimanje grupacija DIV Tomislava Debeljaka, potom grupacija PPD, odnosno Energia naturalis Grupa, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, te slovenska grupacija Iskra, čiji je vlasnik Dušan Šešok, nekadašnji ministar financija u slovenskoj vladi. "Poslovni dnevnik" tada je prenio i da su mu iz sve tri tvrtke potvrdili da su iskazali početni interes, a najavio je i da će kandidati koji su snimali Đuru Đaković grupu biti pozvani da do 15. rujna dostave prve, neobvezujuće ponude.

Za cijeli je postupak bila važna i glavna skupština Đuro Đaković grupe koja je održana krajem kolovoza, a na kojoj nije prihvaćen prijedlog da se dosadašnji gubici pokriju iz temeljnog kapitala. Naime, pozivom za glavnu skupštinu bila je predložena odluka prema kojoj bi se lanjski gubitak od 104,46 milijuna kuna, kao i preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja od 119,18 milijuna kuna, odnosno gubitak koji je na zadnji dan 2019. iznosio ukupno 223,64 milijuna kuna, većim dijelom pokrio pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica. No, dioničari na skupštini nisu donijeli tu odluku, već je sukladno protuprijedlogu dioničara Nenada Bakića, odlučeno da se gubitak iz 2019. godine, koji je iznosio 104,46 milijuna kuna, pokrije iz dobiti budućeg poslovanja.

Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe, država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, Nenad Bakić ima 17,7 posto dionica, Ivan Božidar Ivanović 8,7 posto dionica, itd.

Grupacija Đuro Đaković je i u prvom polugodištu ove godine poslovala s gubitkom koji je, prema financijskom izvješću objavljenom krajem srpnja, iznosio 25,4 milijuna kuna, što je 12 milijuna kuna veći gubitak u odnosu na isto razdoblje lani.

Hrvatska je Vlada 16. siječnja ove godine slavonskobrodskoj kompaniji dala državno jamstvo u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Taj je rescue-aid išao kroz dvije tranše - u siječnju je kompanija potpisala ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, a krajem srpnja s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) ugovor o kreditu također u iznosu od 150 milijuna kuna.

Europska komisija je početkom svibnja odobrila država jamstva Đuro Đaković grupi, odnosno odobrila državnu potporu za sanaciju u visini 40 milijuna eura (300 milijuna kuna).

Proces restrukturiranja, naime, odvija se sukladno smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, a iz Đuro Đaković grupe su najavljivali kako će početkom trećeg kvartala predati zahtjev za restrukturiranje nadležnim službama Komisije.

Program restrukturiranja sadrži mjere i odluke koje trebaju dovesti do održivog poslovanja grupacije na srednji rok (tri do pet godina), isticali su iz slavonskobrodske kompanije.

Tagovi: Đuro Đaković, Nenad Bakić, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
NAJAVE
Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus najavio je veliku reorganizaciju proizvodnje zrakoplova u Njemačkoj i Francuskoj, izdvajajući proizvodnju dijelova trupa kao osnovni dio poslovanja grupe.
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
PROMJENE
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
NEW YORK - Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE