GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanovićev sin prošle godine zaradio 1,7 miliona eura

Đukanovićev sin prošle godine zaradio 1,7 miliona eura
NE ZNA ZA KRIZU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2021 / 22:32
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Četiri kompanije u kojima je vlasnik ili suvlasnik Blažo Đukanović ne znaju za krizu, ostvarile su prošle godine neto dobit od 3,4 miliona eura. Od toga, prema procentima vlasništva u firmama, sinu predsjednika države čisti prošlogodišnji profit iznosi 1,7 miliona eura.

To se navodi u finansijskim izvještajima koje su kompanije predale za prošlu godinu.

Firma “Kodio” u kojoj je mlađi Đukanović sada vlasnik udjela od 39 odsto lani je imala neto profit od 1,59 miliona eura. Ova kompanija koja se bavi informacionim tehnologijama osnovana je u maju 2018. godine. Đukanović je preko samo svoje firme “Capital Invest” u junu iste godine od osnivača Vladimira Perunovića preuzeo 40 odsto udjela bez naknade, što je navedeno u ugovoru kojeg su “Vijesti” ranije dobile iz Centralnog registra.

Na osnovu tog udjela kojeg je dobio besplatno, a koji je u međuvremenu pao za jedan odsto, Đukanović je lani ostvario čist profit od 620 hiljada eura.

Kompanija je u posljednje tri godine imala ogroman rast prihoda - u 2018. je on iznosio 2,1 milion, u 2019. raste na 5,7 miliona a lani je, u doba opšte krize, dostigao 8,8 miliona eura.

Firma “Capital Invest”, koju je Blažo u maju 2018. godine dobio na poklon od svog oca Mila Đukanovića, prošle godine je ostvarila neto profit od 355 hiljada eura. Ova kompanija nije imala poslovne prihode, već samo finansijske na osnovu prihoda od udjela i kamata.

Preko ove firme je njegov otac 2007. po privilegovanoj cijeni od 127 eura kupio akcije Prve banke, koje su nakon toga imale enormni rast. Akcije je kupio od kredita od milion i po eura kojeg je dobio od londonske Piraeus banke, zahvaljujući posredovanju Duška Kneževića i garancijama Dušana Bana i Željka Mihailovića, Milovih prijatelja još iz 90-ih. Ban i Mihajlović su kasnije od Vlade dobili monopolsku kompaniju “Pomorski saobraćaj” za 1,2 miliona eura.

Treća Đukanoviće firma “BB Solar” lani je ostvarila profit od 1,46 miliona eura. Ova firma koju je po pola osnovao sa partnerom Ivanom Burzanovićem, lani je imala ogroman uspjeh. Ukupan prihod firme iznosio je 11,2 miliona eura, dok je godinu ranije bio samo 3,1 milion eura. Đukanovićev udio u profitu iznosi 732 hiljade eura.

“BB Solar” je prošle godine dobio više poslova preko javnih nabavki, od kojih je najznačajniji od Elektroprivrede za rekonstrukciju Termoelektrane od 54 miliona eura, kao i samostalan posao od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) vrijedan milion i po eura, koja je zavisna firma Elektroprivrede.

Druga firma koju posjeduje sa prijateljem Burzanovićem - “BB Hidro”, lani je imala prve prihode od rada male hidroelektrane “Bistrica” na istoimenom vodotoku u Kolašinu. Ukupan prihod firme iznosio je 95,8 hiljada eura, od čega je profit iznosio 18.369 eura. Đukanovićev udio u profitu iznosi 9.184 eura.

Kako i kod ostalih malih hidroelektrana državna Elektroprivreda je dužna od otkupi svu proizvodnju električne energije po garantovanim cijenama koje su i duplo veće od tržišnih, a dio tog troška plaćaju i građani preko posebne stavke za obnovljive izvore na računima za struju. “BB Hidro” je bio u postupku gradnje još jedne male hidroelektrane.

Nova Vlada je sredinom januara donijela rješenje da se prekine postupak odobravanja Đukanovićevoj kompaniji da gradi mHE “Slatina” na istoimenom vodotoku, u opštini Kolašin. Nekoliko vlasnika malih hidroelektrana je pokrenulo ili najavilo tužbe protiv države za obeštećenje zbog nemogućnosti da ih grade. Nije poznato da li je Đukanovićeva firma pokrenula tužbu.

Tagovi: Blažo Đukanović, Capital Invest, Duško Knežević, Piraeus bank, Prva banka, Ivan Burzanović, Milo Đukanović, Kodio, BB Solar
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE