GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug veledrogerijama opet prešao tri milijarde kuna

Dug veledrogerijama opet prešao tri milijarde kuna
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 11:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premda je od dogovora vlade i veledrogerija prošlo tek četiri mjeseca ponovo je aktualizirano pitanje plaćanja lijekova u zakonskim okvirima, piše u petak Jutarnji list.

Prema zadnjim podacima trenutni je dug za lijekove koje su potrošile bolnice 3,150 milijardi kuna ili 200 milijuna kuna više nego li 31. srpnja.

Ministar financija Zdravko Marić jučer je pojasnio da su trenutno rokovi plaćanja bolnica oko 180 dana, a ljekarni 200 dana te da je HZZO-u ukupno iz proračuna transferirano ne samo za lijekove 5,9 milijardi kuna od kraja prošle godine. No, ministar je bio jasan oko idućih koraka ali i plaćanja dugova i naglasio kako se zdravstveni sustav treba temeljito reformirati s fokusom na rashodovnu stranu.

Iz Ministarstva zdravstva pak kažu da je krajem srpnja vlada osigurala za dugove za lijekove 814 milijuna kuna od kojih je u srpnju uplaćeno 627 milijuna kuna, a u kolovozu 187. Tvrde da su tako do kraja lipnja plaćene sve dospjele obveze starije od 120 dana kako je dogovoreno s veledrogerijama. Dodaju da će vlada u rujnu osigurati dodana sredstva za plaćanje dospjelih obveza za lijekove i potrošni materijal.

Naime, još je u sjećanju nedavni problem neplaćanje lijekova veledrogerijama koji je kulminirao u travnju zbog duga od oko 5,5 milijardi kuna. Nakon višednevnih pregovora u travnju država se obvezala da će dug brzo svesti na 3,2 milijarde koliko su veledrogerije rekla da mogu podnijeti, ali s obvezom da se dugovi iznad tog iznosa ne povećavaju.

U međuvremenu trebalo je početi restrukturiranje sustava kako bi u buduće mogao sam plaćati svoje troškove bez stvaranja novih dugova. Početni rezultat bio je da je ukupno do kraja srpnja uplaćeno 2,3 milijarde kuna iz proračuna pa je dug iznosio 2,9 milijardi kuna.

I iz izjave MIZ-a vidljivo je da u kolovozu nije uplaćeno dogovorenih 500 milijuna mjesečno, a to je odmah podiglo dug na 3,150 milijardi kuna. Drugim riječima, ako iz državnog proračuna ne bi stizalo svih 500 milijuna kuna mjesečno do kraja godine ukupni bi dug veledrogerijama moga biti milijardu kuna odnosno doći do oko 4,5 milijardi odnosno skratili bi se rokovi plaćanja lijekova, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Dug veledrogerijama, dug bolnica, Medika, Oktal Pharma, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE