GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug bolnica prema veledrogerijama premašio 3,5 milijardi kuna

Dug bolnica prema veledrogerijama premašio 3,5 milijardi kuna
DUGOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 08:35
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Dug bolnica prema veledrogerijama premašio je 3,5 milijardi kuna, veledrogerije su iscrpile mogućnosti kreditiranja lijekova i medicinskih proizvoda, a mogući drugi val korona epidemije otvara pitanje sigurnosti opskrbe, poručili su u subotu iz HUP-Koordinacije veledrogerija.

Uvažavajući mjere Vlade za smanjenje negativnog efekta pandemije koronavirusa na gospodarstvo, iz HUP-Koordinacija veledrogerija traže hitnu uplatu od najmanje 600 milijuna kuna bolnicama za plaćanje dugova dobavljačima lijekova kao i osiguranje dodatnih 200 milijuna kuna mjesečno za povec´anje bolnicˇkih limita kako bi se zaustavio daljnji rast dugovanja.

Dug hrvatskih bolnica prema veledrogerijama za isporučene lijekove i medicinske proizvode, premašio je 3,5 milijardi kuna sa zabrinjavajućim trendom rasta obveza u travnju i svibnju unatoč smanjenom obujmu rada bolnica u tom razdoblju, navode u priopćenju.

Upozoravaju da je dospjeli dug bolnica u travnju narastao za dodatnih 123,7 milijuna kuna, a u svibnju za cˇak 204,8 milijuna kuna, što je, ističu, neodrživ trend rasta nelikvidnosti koji je iscrpio kreditne limite veledrogerija kod banaka i ugrožava normalnu opskrbu lijekova i medicinskih proizvoda.

Uz rast novog duga, raste i iznos dospjelih dugovanja. Ukupan dospjeli dug bolnica stariji od 180 dana prema članicama HUP-Koordinacije veledrogerija na kraju svibnja premašio je 1,1 milijardu kuna, a dospjeli dug stariji od 300 dana je porastao na gotovo 390 milijuna kuna.

”Veledrogerije se maksimalno trude osigurati redovitu opskrbu zdravstvenog sustava koja dosad niti u jednom trenutku nije došla u pitanje. No, stalna i sve veća kašnjenja plaćanja zdravstvenih ustanova koja povećavaju i ovako veliki problem nelikvidnosti zabrinjavaju i iscrpljuju naše mogućnosti", ističe predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Najave mogućeg drugog vala, te već prisutnih najava povećanja broja zaraženih upućuje na krajnje neizvjesnu jesen, a dugovi, kaže, dramatično rastu.

"Veledrogerije ne žele blokirati bolnice, pa još jednom apeliramo na Vladu i jedinice lokalne samouprave kao vlasnike zdravstvenih ustanova da zaustave abnormalni rast duga koji će nas sve odvesti u propast", poziva Percač u priopćenju.

Tagovi: dug bolnica, veledrogerije, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač
PROČITAJ I OVO
Zara mijenja svoju digitalnu platformu za online naručivanje
PROMJENE
Zara mijenja svoju digitalnu platformu za online naručivanje
MADRID - Španjolski lanac trgovina odjećom Zara planira proširiti digitalnu platformu za prodaju, popravak i darivanje rabljene odjeće na još 14 europskih zemalja, hvatajući korak s procvatom tržišta na Starom kontinentu.
Ledo će Zagorske štrukle proizvoditi u Srbiji
ODLUKE
Ledo će Zagorske štrukle proizvoditi u Srbiji
ZAGREB - Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, točnije u Frikom čiji je vlasnik također Nomad Foodsa, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.
Ryanair zapošljava u Hrvatskoj, evo kakve uvjete nude
ZAPOŠLJAVANJE
Ryanair zapošljava u Hrvatskoj, evo kakve uvjete nude
ZAGREB - Irska niskobudžetna aviokompanija zapošljava i dogodine uvodi nove linije
Institut IGH potpisao ugovor sa HAC.im vrijedan 395.220 eura
POSLOVI
Institut IGH potpisao ugovor sa HAC.im vrijedan 395.220 eura
ZAGREB- Institut IGH d.d izvijestio je da je 6. prosinca 2023. potpisao ugovor sa HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. o pružanju usluga izrade projektne dokumentacije.
Badeco Adria postao vlasnik D-Logisticsa
AKVIZICIJE
Badeco Adria postao vlasnik D-Logisticsa
SARAJEVO - ruštvo Badeco Adria je vlasnik kompanije D-Logistic d.o.o..
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE