GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Satnica za sezonce skočila na 100 kuna

Dubrovnik: Satnica za sezonce skočila na 100 kuna
VELIKA POTRAŽNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2019 / 20:30
Autor: SEEbiz
SPLIT - Gužve na šalterima policijskih postaja na kojima se predaju zahtjevi za dozvole za rad za državljane izvan Europske unije i dalje ne opadaju. Radne snage na hrvatskoj obali Jadrana i dalje kronično nedostaje.

To se može vidjeti prije svega u kvaliteti usluge u ugostiteljskim objektima gdje desetke stolova poslužuje jedan konobar, gdje se na piće čeka i po pola sata, pa čak i u načinu ophođenja nedovoljno educiranog kadra, a turistička sezona praktički nije ni počela.

Ugostiteljski objekti i dalje masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, neki kažu da je vrtlara za održavanje okućnica nemoguće naći, a upravo takva situacija na tržištu rada znatno je podigla cijene navedenih usluga, piše Novi list.

Već lani na nekim su hrvatskim otocima plaće čistačica, koje su održavale nekoliko apartmana, dosezale i do 10.000 kuna, a prema oglasu objavljenom na jednom internet portalu, cijena te usluge na našoj rivijeri ovo ljeto iznosi 5.500 kuna. Tolika je u oglasu ponuđena plaća za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima.

Cijena sata čišćenja apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi od nekih 65 do 75 kuna, a prema informacijama s terena, ona se u Dubrovniku popela na 100 kuna po satu.

Cijena fizičkog rada premašila je cijenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se godinama školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom kaosu na tržištu rada na kojem fizikalci zarađuju znatno više, a stručnost i obrazovanje nije cijenjeno, odnosno potpuno je neadekvatno plaćeno.

Vlasnici apartmana na Opatijskoj rivijeri za čišćenje apartmana i kuća za odmor po satu plaćaju najčešće 70 kuna. Navode da bi taj iznos u sezoni mogao i porasti, s obzirom na to da radne snage nema dovoljno.

– Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom smo trenutku sretni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos – govori za Novi list privatna iznajmljivačica iz Mošćeničke Drage, a njene riječi potvrdila je i privatna iznajmljivačica iz Opatije, rekavši da ona uslugu čišćenja plaća 65 kuna po satu te da vrtlara za održavanje okućnice još nije uspjela naći, dodavši da se njihove cijene usluga penju u nebesa.

Osobe koje čiste apartmane i kuće za odmor vrlo često isplatu dobivaju »na ruke«. Mnogi privatni iznajmljivači primorani su potražiti tu uslugu na »crnom« tržištu jer je većina registriranih servisa za čišćenje već prebukirana. To su nam potvrdili i u jednom matuljskom servisu u kojem smo potražili uslugu čišćenja dvosobnog apartmana u Opatiji.

– Popunjeni smo. Trenutačno ne uzimamo više apartmana – odgovor je osobe koja se javila na telefon servisa, a na pitanje koliko im iznosi satnica za čišćenje apartmana, odgovorila je da sve ovisi o »kvadraturi«.

– Ne naplaćujemo po satu. U većini slučajeva apartmane treba ekspresno brzo počistiti u smjeni gostiju, ali recimo da za dvosobni apartman jedno čišćenje iznosi 250 kuna – odgovorila je gospođa na liniji koja je time zapravo otkrila da je puno isplativije angažirati servis za čišćenje nego uslugu tražiti na »crnom« tržištu.

Cijena čišćenja dvosobnog apartmana koju nudi jedan kastavski servis iznosi 300 kuna, a cijena uključuje njihova sredstva za čišćenje.

Tagovi: Dubrovnik, sezonski radnici, sezonci, hrvatski turizam, Opatija
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE