GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik rekorder već na samom početku sezone

Dubrovnik rekorder već na samom početku sezone
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2019 / 13:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
DUBROVNIK - Nakon razočaravajućih brojki o padu turističkog prometa u ožujku u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najnoviji podaci o broju turista na Jadranu u travnju pokazuju dvoznamenkasto povećanje.

Iako će cjeloviti turistički podaci o ovogodišnjem uskrsnom vikendu biti dostupni tek danas, već dosadašnja travanjska statistika, koju je Jutarnji list pribavio od Hrvatske turističke zajednice, pokazuju kako je travanj, za razliku od ožujka, ove godine obilježio značajan iskorak te najavio dobru predsezonu i sezonu.

Naime, nakon što smo u ožujku ove godine, za razliku od prošle, zabilježili pad u broju noćenja stranih turista od čak 9,7 posto, statistika HTZ-a pokazuje da u razdoblju od 1. do 22. travnja, u odnosu na 2018., bilježimo rast broja dolazaka od 32, kao i noćenja od 32 posto, a neke destinacije, poput Dubrovnika, u prva su tri tjedna travnja zabilježile rast broja dolazaka gostiju od čak 53 posto.

Dobri rezultati, poručuju iz HTZ-a, posljedica su ponajprije snažnog turističkog prometa s glavnih stranih emitivnih tržišta, potaknutog uskrsnim blagdanima, a brojke pokazuju da je Hrvatsku tijekom travnja posjetilo ukupno 572.744 stranih posjetitelja koji su u tom istom mjesecu ostvarili milijun i 651.000 noćenja.

Domaćih turista bilo je pak manje, ukupno 121.903 dolaska, te malo iznad 303.000 noćenja.

Najveći dio noćenja u travnju pritom se, logično, odnosi na hotelski smještaj, u kojem je ostvareno milijun i 127.000 noćenja, odnosno 58 posto ukupnog broja noćenja, a sami hoteli, barem kad su u pitanju travanjski rezultati, mogu trljati ruke s obzirom na to su u dolascima zabilježili rast broja gostiju od 23 posto, dok su noćenja u porastu za 21 posto.

Budući da su ove godine uskrsni blagdani na kraju travnja, turistički ih radnici smatraju i službenim početkom ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj. No, prije Uskrsa, turisti su u travnju krenuli prema Jadranu. Ove godine u mnogo većem broju negoli prošle godine. Tako, primjerice, Zračna luka Dubrovnik očekuje porast broja putnika od 23, Zračna luka Split od 10, a Zračna luka Zadar od čak 40 posto. U ovoj potonjoj u travnju je već uspostavljeno 15 novih avionskih linija, što se značajno osjetilo na porastu broja putnika.

Prema riječima Mate Melvana, voditelja Službe prihvata i otpreme u Zračnoj luci Split, prema posljednjim ažuriranim podacima na 15. travnja bilježi se kumulativno povećanje broja putnika od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Trend povećanja u travnju za prvih 15 dana je oko 10 posto. - Teško je komentirati povećanje za uskrsne blagdane jer je Uskrs prošle godine bio 1. travnja, ali je povećanje sigurno i ono se kreće između 5 i 10 posto. Zato je ovaj kumulativni pokazatelj možda realniji - napominje Melvan.

Zračna luka Split ove godine očekuje oko 3,3 milijuna putnika, što će biti povećanje za nešto manje od deset posto u odnosu na prošlu godinu, kada su u njoj primili 3,12 milijuna putnika. - Više ne mogu očekivati dvoznamenkasti rast jer se neke destinacije ponovno vraćaju, ali mi smo zadovoljni ovim rastom. Sada je svaki postotak povećanja značajan jer smo dosegnuli veliku bazu. Već smo dostigli respektabilne brojke - pojašnjava Melvan.

Iako je nezahvalno uspoređivati podatke od prošlogodišnjeg Uskrsa, koji je bio 1. travnja, s ovogodišnjim, podaci o povećanju prometa na autocestama i u zračnim lukama ipak ukazuju na veće zanimanje za našu zemlju ovih uskrsnih blagdana. Tako je, prema podacima MUP-a, na Veliki petak, početak uskrsnih blagdana, u Hrvatsku ušlo 189.425 stranih državljana, a prošle godine njih 132.944. Već tradicionalno, najviše je stranaca u Hrvatsku ušlo automobilima, pa svi upravitelji ovog Uskrsa bilježe veći promet nego prošlog. Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb bilježe povećanje prometa od 24,6 posto, na Istarskom ipsilonu promet je bio veći oko 23 posto, a na autocesti Zagreb - Macelj oko 20 posto.

Uspoređujući subotu, 20. travnja, s prošlogodišnjom uskrsnom subotom, posebno zadovoljni mogu biti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čija Turistička zajednica bilježi rast u dolascima od 25, a u noćenjima čak od 59 posto. Na uskrsnu je subotu ove godine u Dubrovniku noćilo čak 57 posto više gostiju nego na isti dan lani.

Iz HTZ-a pritom napominju da dobre turističke rezultate bilježimo i na razini cijele ove godine, i to 15 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u odnosu na razdoblje od siječnja do travnja prošle godine.

Vodeće destinacije, poručuju, zasad su Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split i Poreč.

Tagovi: Dubrovnik, Rovinj, Split, Zračna luka Split, hrvatski turizam, Zračna luka Zadar, Zračna luka Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Moderna: Završna klinička ispitivanja za cjepivo počinju krajem mjeseca
CJEPIVO
Moderna: Završna klinička ispitivanja za cjepivo počinju krajem mjeseca
NEW YORK - Američki farmaceutski koncern Moderna Inc u utorak je priopćio da 27. srpnja, ili oko tog datuma, kreću završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv covida-19.
Glavna skupština Badela 1862 odlučila o istiskivanju manjinskih dioničara
ODLUKE
Glavna skupština Badela 1862 odlučila o istiskivanju manjinskih dioničara
ZAGREB - Glavna skupština Badela 1862 u utorak je donijela odluku o prijenosu dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara, Meteor grupu - Labud, uz plaćanje otpremnine od 12,86 kuna za dionicu.
Swatch: Prvi polugodišnji gubitak u povijesti
GUBITAK
Swatch: Prvi polugodišnji gubitak u povijesti
ŽENEVA - Švicarski proizvođač satova Swatch u prvoj je polovini godine zbog pandemije Covida 19 smanjio broj zaposlenih u svijetu za 6,5 posto i trajno zatvorio 260 trgovina, zaključivši prvi puta u povijesti šestomjesečno razdoblje s gubitkom.
Austrija uvodi zabranu putničkog zračnog prometa s balkanskim zemljama
ZABRANE
Austrija uvodi zabranu putničkog zračnog prometa s balkanskim zemljama
BEČ - Austrija je u utorak objavila kako ukida putničke zrakoplovne veze s većinom balkanskih zemalja te Moldavijom i Egiptom kako bi smanjila rizik da putnici zaraženi koronavirusom uđu u zemlju.
Akcionari Alfa Plama ponovo bez dividende
ODLUKE
Akcionari Alfa Plama ponovo bez dividende
VRANJE - Odbor direktora vranjskog Alfa plam (ALFA) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 31. jul na kojoj će biti usvojeni finansijski izveštaji za prošlu godinu i doneta odluka o raspodeli dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE