GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik među jeftinijim vikend destinacijama

Dubrovnik među jeftinijim vikend destinacijama
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2018 / 07:48
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Usporedba razine cijena 36 popularnih europskih turističkih odredišta pokazuje da se Dubrovnik nalazi među jeftinijim gradovima u Europi jer među najskupljima dominiraju sjeverne metropole.

Južnije i istočnije je jeftinije – općenit je zaključak koji se nameće iz usporedbe troškova za trodnevni boravak u 36 europskih gradova koju su ovih dana objavili Britanci. U svojem redovitom godišnjem istraživanju britanska Kraljevska pošta, koja tamošnjim građanima pruža i niz financijskih usluga, poput putničkih čekova ili kartičnog poslovanja, usporedila je reprezentativni trošak kratkotrajnog boravka u nizu gradova diljem Europe, a Dubrovnik kao najpopularnije hrvatsko turističko odredište našao se po jeftinoći na 12. mjestu.

Britanska pošta, čije podatke prenosi Business Insider, u svoj izračun uključila je tipične troškove tijekom kratkog turističkog boravka u nekom gradu. Cijene dnevne potrošnje pribavljene su od turističkih ureda, dok se trošak smještaja procjenjivao temeljem podataka na internetskoj stranici hotels.com.

U izračun su ulazili uobičajeni troškovi, poput dva noćenja za dvoje odraslih u hotelu s tri zvjezdice, trošak transporta od aerodroma do grada, dvodnevna karta za gradski prijevoz, obrok za dvoje s tri slijeda i buteljom vina, cijena šalice kave, bezalkoholnog napitka, piva i čaše vina, kao i trošak organiziranog razgledavanja te posjeta muzeju i umjetničkoj galeriji. Trošak leta do odredišta nije ulazio u izračun.

Dobiveni iznosi nisu dakle točni iznosi koje bi dvoje ljudi potrošilo tijekom trodnevnog boravka u pojedinom gradu, ali dobro služe kao okvirna informacija, a još bolje kao usporedba toga koliko se za iste usluge mora potrošiti u različitim gradovima.

U izračun usporednog troška za boravak u gradovima ulazili su tipični troškovi turista koji ne moraju nužno biti i konačni iznos što će ga netko potrošiti

Prema izračunu koji Britanci redovito izrađuju jednom godišnje, ispada da je najjeftiniji boravak u poljskom gradu Krakovu, za koji se trošak procjenjuje na protuvrijednost od 1410 kuna. Među jeftinijim odredištima, očekivano, dominiraju gradovi istočne Europe pa su tek nešto skuplji boravci u glavnom gradu Litve, Vilniusu (1415 kuna), ili glavnom gradu Latvije, Rigi (1470 kuna). Relativno dobro se još može proći u Varšavi (1540 kuna) te u glavnom gradu susjedne Mađarske, u kojem se potrošnja za vikend procjenjuje na protuvrijednost od 1570 kuna.

U donjoj trećini tablice troškova od istočnoeuropskih odredišta još se nalaze Moskva i Prag, a njima se onda pridružuju turistički gradovi južne Europe, poput Atene, za koju se trošak boravka procjenjuje na 1710 kuna, otprilike istu razinu kao i u Pragu te Moskvi te neznatno skupljoj prijestolnici Portugala, Lisabonu. Uz njih, jeftinije destinacije su još Lille u Francuskoj te glavni grad Malte, Valletta, dok - za hrvatske turiste malo iznenađujuće - listu 12 najjeftinijih odredišta zaključuje naš Dubrovnik, za koji se reprezentativni trošak procjenjuje na 1920 kuna za vikend.

U srednjem dijelu tablice nalaze se francuski gradovi Strasbourg i Nica, u kojima se trodnevni boravak penje iznad iznosa od 2000 kuna, a u grupi umjereno skupih gradova društvo im prave estonski Tallinn, njemački München i Berlin te, uz još nekoliko gradova, Rim, Beč i Pariz. U glavnom gradu Francuske, koji se prema britanskoj tablici nalazi na samom vrhu umjereno skupih gradova, turistički vikend u prosjeku bi trebao stajati 2730 kuna.

Nakon spomenute grupe dolazi skupina od osam gradova u kojima je turistički boravak ipak za one malo dubljeg džepa. Na dnu te grupe nalazi se Barcelona, u kojoj se usporedni trošak kreće tek nešto ispod 3000 kuna, a tu se negdje nalazi i britanska prijestolnica London. Po skupoći se dalje nastavljaju belgijski Bruges, pa Ženeva, Madrid, glavni grad Irske Dublin te skandinavske prijestolnice Stockholm i Helsinki, u kojima se troškovi trodnevnog boravka procjenjuju na oko 3300 kuna.

Grupu najskupljih europskih gradova za turiste čini, prema usporedbi koju je napravila i objavila britanska pošta, pet gradova. Prva među njima je Venecija, koja najviše iskače iz općenitog trenda da su južnije destinacije jeftinije. Trodnevni boravak u popularnom talijanskom gradu stoji više od 3600 kuna, a po skupoći dalje dolaze Kopenhagen (4020 kuna), Reykjavik(4350 kuna) i glavni norveški grad Oslo (4360 kuna). Na samom vrhu, kao najskuplja destinacija Europe, nalazi se Amsterdam, u kojem bi za vikend trebalo odvojiti protuvrijednost od 4565 kuna, pokazuju podaci koje su skupili i usporedili Britanci.

Mada trošak putovanja može znatno utjecati na odlazak u neki od nabrojanih gradova i, dapače, može kraći boravak u nekom od naizgled skupljih odredišta učiniti i relativno jeftinijim i obratno, podaci iz britanskog istraživanja solidan su vodič čak i za hrvatske turiste o tome gdje se u Europi može provesti relativno ugodan i interesantan vikend za prihvatljivu cijenu. Bio to i Dubrovnik.

Tagovi: Dubrovnik, turizam, Helsinki, Oslo, Varšava, Moskva, Barcelona, London, Prag
PROČITAJ I OVO
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
VOZAČI
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
ZAGREB – Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevnog drva, čipova i ostale robe, Europu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene uvis.
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE