GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik dobio pročišćivač pitke vode

Dubrovnik dobio pročišćivač pitke vode
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2019 / 18:32
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Premijer Andrej Plenković otvorio je u nedjelju u dubrovačkom Komolcu 56,5 milijuna kuna vrijednu crpnu stanicu s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima, čija je izgradnja financirana kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a planira se u maksimalnom iznosu refundirati iz europskih fondova.

Premijer Plenković istaknuo je da je riječ o velikom danu za Dubrovnik jer pročišćivač znači novu kvalitetu života svih građana Dubrovnika.

"Riješeno je presudno pitanje koje je već dugo bilo dio javne rasprave. Projekt se intenzivno dovršio u posljednje dvije godine, što pokazuje agilnost čelništva grada izabranog na lokalnim izborima 2017. Siguran sam da ćemo, uz partnerstvo sa francuskim Suezom, biti na razini standarda i kvalitete koje zaslužuje i grad i svi koji Dubrovnik čine biserom hrvatskog turizma", rekao je Plenković.

Naglasio je kako će se ugovaranjem sličnih infrastrukturnih projekata snažno podići apsorpcija sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

"Sad smo već na više od 70 posto, a s velikim i vrijednim projektima idemo prema apsorpciji baš svih sredstava u proračunskom okviru", dodao je Plenković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su prije tri godine građani Dubrovnika kao najveću potrebu u anketi istaknuli baš pročišćivač pitke vode.

"Danas, nakon puno uzbrdica i nizbrdica, došli smo do kraja. Građani će dobiti što su zaslužili - pitku i čistu vodu 365 dana u godini. Vjerujem da smo ovim riješili naše probleme s vodom", rekao je Franković.

Dodao je kako uređaj povećava kvalitetu života građana, ali i turistima doživljaj Dubrovnika.

"Nije bilo ugodno u proteklim godinama reći gostu da taj dan voda nije za piće, a još manje to reći stanovnicima", izjavio je Franković.

Najavio je 650 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije Dubrovnik, kao nastavak radova započetih u vrijeme Dubrovačke Republike.

"Puno nam je vremena trebalo dok smo izgradili kanalizacijsku mrežu i vjerujem da ćemo i to riješiti kroz projekt Aglomeracije. Usporedno s tim, izgradit ćemo i pročišćivač fekalnih voda, kako bi nam i more uvijek bilo čisto", zaključio je Franković.

Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je kako će ubuduće, zahvaljujući pročišćivaču, Dubrovčani imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.

"Kad smo preuzeli projekt, imali smo puno problema, ali smo uspjeli nadići sve nedostatke: od zastoja radova do problema na gradilištu. Danas imamo predivan i funkcionalan uređaj, jedinstven u Hrvatskoj, a na ponos svima nama", izjavio je Matušić, koji očekuje da će pročistač ispuniti najstrože kriterije direktiva Europske komisije.

Najavio je i provedbu druge faze izgradnje pročišćivača s ciljem biološkog pročišćavanja pitke vode, koja uključuje ugradnju filtera s aktivnim ugljenom.

Premda je voda u okolici Dubrovnika iznimne čistoće, nakon svake veće ili dugotrajnije kiše dolazilo bi do zamućenja, što bi uzrokovalo prekide u opskrbi, budući da takva voda nije odgovarala odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Pročišćivač pitke vode trebao bi osigurati standard minimalnih zahtjeva u kemijskim i bakteriološkim karakteristikama pitke vode prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Time će se osigurati neometana opskrba pitkom vodom građana i posjetitelja Dubrovnika neovisno o vremenskim prilikama te dugoročno namirenje svih potreba za čistom vodom.

Prema ugovoru, u prvih godinu dana rada pročistačem će upravljati djelatnici Sueza, koji će obučiti djelatnike Vodovoda.

Dubrovnik se pitkom vodom opskrbljuje još od 1437. godine, kada je vodovod izgradila Dubrovačka Republika.

Tagovi: Dubrovnik, Dubrovačka Republika, Andrej Plenković, pročišćivač pitke vode
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group kupuje hotel Rivieru
HOTELI
Arena Hospitality Group kupuje hotel Rivieru
PULA - U četvrtak je na sjednici Vlade donesena odluka o prodaji te nekretnine po cijeni od 36 i pol milijuna kuna.
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
SUBVENCIJE
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (ovih je dana zatrpan zahtjevima poduzetnika za isplatu državne subvencije na plaće, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je u 10 dana isplaćeno čak 37.000 tvrtki.
Kolika će biti Krkina dividenda?
RASPODJELA DOBITI
Kolika će biti Krkina dividenda?
LJUBLJANA - Krka će svoj prijedlog za isplatu dividende za 2019. godinu objaviti 9. travnja.
Novinarstvo snažno pogođeno koronavirusom
POSLJEDICE
Novinarstvo snažno pogođeno koronavirusom
ZAGREB - I dok se Europljani trenutno možda osjećaju preplavljeni vijestima, novinarstvo je samo po sebi dvostruko pogođeno otkako je izbila zaraza koronavirusom.
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
OVLASTI
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
BERN - Švicarska vlada proširila je u petak ovlasti kako bi mogla naložiti tvrtkama da povećaju proizvodnju ključnih medicinskih potrepština poput lijekova i zaštitne opreme u slučaju veće potražnje zbog pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE