GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državni novac bez njenog znanja završio u Agrokoru?

Državni novac bez njenog znanja završio u Agrokoru?
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2017 / 18:46
Autor: SEEbiz / N1 info
;i:2;s:12:

Kredit kojeg je HBOR krajem prosinca prošle godine odobrio Agrokorovim tvrtkama nije jedini novac te državne banke kojim se nekoliko mjeseci prije kraha pomagalo Todorićevom koncernu. Kako doznaje N1 televizija, u Agrokoru je trenutno "zamrznuto" i oko 40 milijuna kuna koje je Agrokoru posudila tvrtka Nexus ulaganja - riječ je o trgovačkom društvu kojeg je osnovao Nexus fond (jedan od tzv. fondova gospodarske suradnje) u kojem je jedan od ulagača i Republika Hrvatska, i to upravo preko HBOR-a.

Priča počinje u srpnju 2016. godine kada je Nexus fond - točnije njegov Povjerenički odbor u kojem sjedi i predstavnik HBOR-a - odlučio u tvrtku Zagreb-Montaža ulagati više od 50 milijuna kuna; kako bi se provela ta odluka Nexus fond je osnovao tvrtku Nexus ulaganje. Međutim, umjesto u Zagreb-Montaži većina novca je do kraja prošle godine završila kao pozajmica u Agrokoru. Kako doznaje N1 televizija u Agrokor je u nekoliko mjeseci otišlo 47 milijuna kuna, i to uz kamatu od 6 posto. Od trenutka posuđivanja pa do kraha Agrokora od spomenutog je iznosa vraćeno tek 7 milijuna kuna.

U HBOR-u, kako doznajemo, nisu ništa znali o tome da će novac umjesto u Zagreb-Montaži završiti u Agrokoru, i to zbog činjenice da Povjerenički odbor Fonda nikada o tome nije raspravljao, niti je mogao raspravljati: ulaganja nisu išla direktno iz Nexus fonda, nego iz novoosnovane tvrtke Nexus ulaganje. Da je u Agrokoru ostala pozajmica od oko 40 milijuna kuna u HBOR-u su, tvrde izvori N1 televizije, doznali tek u svibnju ove godine kada je bilo potpuno jasno da pokretanjem postupka izvanredne uprave prestaje napata dospjelih potraživanja.

U međuvremenu je, doznajemo, Nexus ulaganje potraživanja od Agrokora prebacilo na tvrtku Zagreb-Montaža, kojoj je novac izvorno i bio namijenjen. U jednom trenutku Zagreb-Montaža, otkrivaju naši izvori, odlučuje pokrenuti ovrhu nad Agrokorom te navodno uspijeva dobiti i rješenje na Općinskom sudu u Zagrebu, ali provođenje ovrhe zaustavlja se otvaranjem postupka izvanredne uprave nad Agrokorom čime su zaustavljeni svi drugi sudski procesi, pa tako i ovrhe.

Sredstvo osiguranja naplate kredita bio je, kako doznajemo, udio Agrokorove tvrtke Dalmarina u društvu Konsolidator. Spomenutu tvrtku Konsolidator osnovao je, pak, Nexus fond kako bi se provelo ulaganje u Dalekovod. Uz Agrokor, koji je vlasnik 80% tvrtke Dalmarina, vlasnički udio od 20% drži Zagreb-Montaža.

Dalmarina u Konsolidatoru drži udio nešto veći od 33%; preostali udio u vlasništvu je Nexus fonda. Da se provela ovrha, Zagreb-Montaža tj Nexus ulaganja tako bi stekli udio u Dalekovodu koji je, prema procjenama naših sugovornika, gotovo dvostruko vrijedniji od pozajmice. No to se neće dogoditi dok god traje postupak izvanredne uprave u Agrokoru. Umjesto da se od njih naplate, naime, na kraju su pod "kišobranom" izvanredne uprave u Agrokoru završili i Dalmarina i Konsolidator. Dalmarina zato što je Agrokor vlasnik 80-postotnog udjela u vlasničkoj strukturi a Konsolidator zato što preko Dalmarine Agrokor i u tom društvu ima udio veći od 25%. Ovoj kompliciranoj strukturi treba dodati i činjenicu da je osim Republike Hrvatske i HBOR-a jedan od privatnih ulagača u Nexus fond - fond gospodarske suradnje s početka priče - Todorićev Konzum.

S obzirom na to da ažuriranje tražbina prijavljenih izvanrednoj upravi u Agrokoru još nije gotovo, pitanje je hoće li se u skoroj budućnosti pojaviti slična priča o neraskidivoj isprepletenosti države, fondova gospodarske suradnje i Agrokora.

Prema izvorima N1 televizije, ovim se slučajem bavi i HANFA.

Odgovor tvrtke Nexus Private Equity partneri, kojeg potpisuje član Uprave, Marko Makek prenosimo u cijelosti:

Zagreb-Montaža d.o.o. je u rujnu 2016. dokapitalizirana u punom iznosu od 32 milijuna kuna sukladno odluci Skupštine (Nexus ulaganje d.o.o. je navedenom dokapitalizacijom postao 51% vlasnik Zagreb-Montaže). Sredstva za navedenu kratkoročnu pozajmicu Agrokoru su kratkoročno plasirana iz sredstava koja su neodređenom vremenskom dinamikom trebala biti plasirana od strane Nexus ulaganja d.o.o., kao konvertibilne vlasničke pozajmice, Zagreb-Montaži d.o.o., a sukladno budućim potrebama na strani Zagreb-Montaže za takvim dodatnim sredstvima financiranja.

Kako u trenutku kada su sredstva plasirana Agrokoru kao kratkoročna pozajmica (kolovoz-listopad 2016.) nije postojala potreba za navedenim dodatnim sredstvima na strani tvrtke Zagreb-Montaža, navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti na strani društva Nexus ulaganje d.o.o. Dakle, predmetnu pozajmicu Agrokoru u trećem kvartalu 2016. napravilo je društvo Nexus ulaganje d.o.o. (trgovačko društvo iz portfelja fonda Nexus FGS), u skladu sa zakonom, po tržišnim uvjetima i uz odgovarajuće instrumente osiguranja, a ne društvo Nexus Private Equity Partneri d.o.o. ili fond Nexus FGS. Valja razlikovati pravne osobe (Nexus Private Equity Partneri kao društvo za upravljanje, fond Nexus FGS, i društvo Nexus ulaganje d.o.o. kao ulaganje fonda), s obzirom da se na iste primjenjuju različiti pravni okviri, a miješanjem uloga se mogu donijeti pogrešni zaključci.

Tijekom prvog kvartala 2017. predmetno potraživanje prepušteno je Zagreb-Montaži d.o.o. Nakon toga, Agrokor je servisirao još dio obveza, a kada je prestao, budući da je plasman bio osiguran i zalogom na imovini, Zagreb-Montaža je pokrenula ovrhu i ishodila rješenje Općinskog suda o ovrsi nad udjelima koje društvo Dalmarina d.o.o., kao založni dužnik za predmetne obveze Agrokora, drži u društvu Konsolidator d.o.o., a radi naplate potraživanja do 40 milijuna kuna, pri čemu vrijednost kolaterala višestruko premašuje iznos potraživanja. Međutim, naknadnom primjenom „Lex Agrokora" i na društvo Dalmarina d.o.o. (u 80% vlasništvu Agrokora) postupak ovrhe temeljem sudskog rješenja je prekinut i u tom statusu je i trenutno. Navedeni plasman predstavlja običan komercijalni posao. Svi ulagatelji i dionici su o tome obaviješteni čim je u travnju 2017. predmetni plasman prestao biti redovnim poslovnim događajem i kada je dobio izvanredni karakter primjenom Lex-a na Agrokor te time zaustavljanjem ovršnog rješenja.

Tagovi: Agrokor, Nexus Private Equity, Zagreb-Montaža, Marko Makek, Dalmarina, Konsolidator
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE