GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državne firme duguju EPS-u oko 200 miliona evra

Državne firme duguju EPS-u oko 200 miliona evra
DUGOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2018 / 11:20
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije od 20 javnih i državnih preduzeća, zaključno sa 10. junom, potražuje čak 22 milijarde dinara, odnosno blizu 200 mil EUR, što je skoro ista suma kao i prethodne godine, saznaje Blic.

To znači da nije ispoštovan zahtev MMF iz prethodnog aranžmana po kome je trebalo da se smanji dug i zaustavi trošenje struje na veresiju. Neslavnom bilansu najviše je doprineo RTB Bor, koji za svoja tri zavisna preduzeća duguje 7,5 milijardi dinara.

Iza njega su Železara Smederevo doo. sa 4,6 milijardi, Rudnik Resavica - 1,5, Energetika Kragujevac sa 1,1 milijardu. Slede Infostan Beograd, Toplana Bor, PKB, GSP Beograd, Azotara i mnogi drugi, međutim njihov dug je ispod milijardu dinara. Ipak, ono što upada u oči, piše Blic, to je da su među 20 najvećih neplatiša, čak pet iz Bora, čiji ukupan dug iznosi 8,3 milijardi. U oči pada i to, kako piše Blic, što nijednoj od ovih kompanija struja nije isključena, dok se građanima to radi za 10.000 dinara.

Izvor Blica iz EPS-a tvrdi da struja dužnicima ne sme da se isključi jer je takav stav vlade.

- Ako bi se preduzećima iz sistema RTB Bor struja isključila, privreda cele Timočke Krajine bi bila onesposobljena. Reč je o višegodišnjim dugovanjima koja sada ne mogu da se naplate. Treba da se zna da RTB Bor za poslednjihšest meseci smanjio dug za više od milijardu dinara, međutim, neizmirene obaveze su tolike da ne postoji mogućnost da se uz redovne račune, servisiraju i oni iz prethodnih godina. Ono što je posebno važno da se istakne to je da RTB Bor generiše i dugove javnih preduzeća u Boru. Naime, on ignoriše svoje obaveze prema Toplani i Vodovodu, zbog čega se njihovi dugovi uvećavaju, pa nam tako duguju 800 miliona za struju - kaže sagovornik Blica.

On dodaje da i druga javna i državna preduzeća nisu redovne platiše.

- Neka nisu uplatila ni dinar od početka godine, poput Železare Smederevo doo, dok većina sa ove liste od 20 najvećih dužnika uplaćuje neke minorne cifre. Sve u svemu, izgleda da ovoj srpskoj praksi korišćenja struje na veresiju nije uspeo da stane na put ni MMF koji je to izričito tražio od srpskih vlasti. EPS sam ne može da im seče struju, jer nema odobrenje vlade, iako bi tih 200 mil EUR bila dragocena cifra za investicije u ovoj kompaniji - kaže izvor Blica.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, RTB Bor, Železara Smederevo, Rudnik Resavica, Energetika Kragujevac, Infostan
PROČITAJ I OVO
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi
CJEPIVA
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi

LONDON - Europska unija zatražit će od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomijestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE