GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država traži sufinanciranje EU za dovršetak autoceste Zagreb-Sisak

Država traži sufinanciranje EU za dovršetak autoceste Zagreb-Sisak
CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 08:56
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatske autoceste raspisale su javni natječaj za nadopunu studije izvodljivosti neizgrađenog dijela autoceste Zagreb-Sisak u dionici koja će povezivati Novi Zagreb s velikogoričkom zaobilaznicom i u koju će biti investirano 75 milijuna eura.

- Projekt se nalazi u jugoistočnom dijelu Zagreba između rijeke Save i autoceste A3. Sarajevska ulica u Zagrebu koja je predmet proširenja za oko kilometar u okviru projekta, čini istočnu granicu stambenih naselja Utrina, Travno i Dugave – navodi se u spomenutome natječaju HAC koji predstavlja prvi korak naprijed u punoj izgradnji autoceste Zagreb-Sisak (A11) nakon višegodišnjeg zatišja.

Naime, nakon što je u proljeće 2015. u promet puštena dionica A11 od Buševca do Lekenika, na izgradnji punog profila autoceste nije se događalo ništa. S druge strane, premijer Plenković i drugi članovi Vlade za posjeta Sisku nisu propuštali priliku najaviti da će se gradnja preostalog dijela A11 nastaviti.

Od zamišljenih 47 kilometara i 500 metara A11, čija je gradnja počela sada već pomalo davne 2006., izgrađeno je nešto manje od 30 kilometara. Uz dionicu Lekenik-Sisak-Petrinja potrebno je izgraditi i spomenuti priključak iz Novog Zagreba na velikogoričku zaobilaznicu.

Prema odredbama spomenutoga natječaja HAC-a, projekt čiju je studiju izvodljivosti potrebno nadopuniti sastoji se od tri dijela. Prvi je vijadukt na A11 i spoj na Sarajevsku cestu u investiciji od 48 milijuna eura, zatim su tu rekonstrukcija i proširenje Sarajevske ulice (13,3 milijuna eura) te izgradnja tramvajske pruge vrijedna šest milijuna i 700 tisuća eura.

Prva studija izvodljivosti ovog projekta načinjena je 2015..
- Hrvatske autoceste namjeravaju prijaviti projekt 'Vijadukt preko ranžirnog kolodvora i spoj na Sarajevsku cestu, te rekonstrukcija Sarajevske ceste' za sufinanciranje iz EU fondova – navodi se u dijelu natječajne dokumentacije koji objašnjava razloge nadopune postojeće studije izvodljivosti.

Duljina vijadukta, kao najzahtjevnijeg dijela investicije koji će omogućiti promet iznad ranžirnog kolodvora u Jakuševcu, je 715 metara. Sastojati će se od dvije mosne konstrukcije s dva traka i po jednim zaustavnim trakom u oba smjera.

Početak radova na vijaduktu i Sarajevskoj ulici, prema navodima iz natječaja HAC-a, planira se za kraj ove godine. Prikupljanje ponuda za nadopunu spomenute studije izvodljivosti u tijeku je do 7.veljače ove godine. Nakon nadopune studije izvodljivosti, HAC planira raspisati natječaj za izvoditelja radova na izgradnji vijadukta i rekonstrukcije Sarajevske ulice.

Tagovi: autocesta Zagreb-Sisak, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
SEZONCI
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
PODGORICA - Kompaniji "13.jul - Plantaže" potrebno je više od 400 sezonskih radnika za poslove berbe. Zasad breskve na Ćemovskom polju iznosi 83 hektra i najveći je u regionu.
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
KADROVI
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
ZAGREB - Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. imenovanje Dragana Marčinka za člana Uprave- direktora društva HŽ Carga na razdoblje od najduže šest mjeseci, do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE