GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 12:58
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu.

Kako je saopšteno iz kompanije, iz nerasporedjene dobiti u iznosu od 48,6 miliona eura izdvaja se 38,27 miliona eura za isplatu dividende za 2018. godinu.

Ova sredstva biće rasporedjena za isplatu akcionarima proporcionalno njivom učešću u vlasničkoj strukturi Društva i biće realizovana do 30 dana od dana donošenja Odluke.
S obzirom da je država vlasnik 85 odsto akcija, njoj će pripasti 32,5 miliona eura. Bruto vrijednost po otplaćenoj akciji iznosi 0,36 eura, precizirali su iz EPCG.

"Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje Kompanije, a takvi rezutati dodatno su osnažili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu.Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra", navodi se u saopštenju.

Stvaraju se završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka "Gvozd" na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i početka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane "Briska Gora" kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura.

U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE "Komarnica" snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura. U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je i izgradnja HE "Kruševo".
U tom smislu, a radi definisanja konačnog tehničkog rješenja planirana je izrada Studije iskorišćenja tog potencijala. Na osnovu toga definisaće se tehnička specifikacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratećih objekata.

Planom su takodje precizno definisana i kapitalna ulaganja urevitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana čime se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu isigurnost u snabdijevanju svih potrošača. Ulaganja u pomenuteobjekte su već počela, a u narednom periodu u HE "Perućica"investiraće se 60 miliona eura, dok će u HE "Piva" biti uloženo 15 miliona eura.
Termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan je od ključnih djelovaelektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog značaja zanjegovu stabilnost. Stoga je i usvojenim investicionim planomdefinisana ekološka rekonstrukciju TE "Pljevlja" vrijedna 45 milionaeura, potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja tekuće godine. U medjuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije naMaljevcu vrijedni 20 miliona eura.

"Namjera EPCG je da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Vlada Crne Gore, dividenda
PROČITAJ I OVO
SDH želi da Telekom Slovenije isplati dividendu
DIVIDENDA
SDH želi da Telekom Slovenije isplati dividendu
LJUBLJANA - Prije današnje Glavne skupštine Telekoma Slovenije, Slovenski državni holding (SDH) predložio je da društvo izdvoji 22,77 milijuna eura od dividende od 30,16 milijuna eura za dividendu, dok Uprava predlaže da ostane neraspoređena.
Cromarisovi proizvodi dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu
KVALITETA
Cromarisovi proizvodi dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu
ROVINJ - Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2020 za sva tri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu i hamu.
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
POTONUĆE
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
OSLO - Broj putnika zrakoplovne kompanije Norwegian Air u svibnju je bio 97,8 posto niži u odnosu na isto razdoblje lani, jer je većina flote ostala prizemljena zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, priopćila je u petak ta niskobudžetna kompanija.
Pula: Požar u Kauflandu
VATRA
Pula: Požar u Kauflandu
PULA - Jutros oko 9 sati izbio je požar u Trgovačkom centra Kaufland u Poreču.
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
UTJECAJ PANDEMIJE
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
RIJEKA - Sukladno preporuci ESMA-e, kompanija Jadran Galenski laboratorij očitovala se o potencijalnim učincima bolesti COVID-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE