GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 12:58
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu.

Kako je saopšteno iz kompanije, iz nerasporedjene dobiti u iznosu od 48,6 miliona eura izdvaja se 38,27 miliona eura za isplatu dividende za 2018. godinu.

Ova sredstva biće rasporedjena za isplatu akcionarima proporcionalno njivom učešću u vlasničkoj strukturi Društva i biće realizovana do 30 dana od dana donošenja Odluke.
S obzirom da je država vlasnik 85 odsto akcija, njoj će pripasti 32,5 miliona eura. Bruto vrijednost po otplaćenoj akciji iznosi 0,36 eura, precizirali su iz EPCG.

"Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje Kompanije, a takvi rezutati dodatno su osnažili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu.Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra", navodi se u saopštenju.

Stvaraju se završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka "Gvozd" na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i početka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane "Briska Gora" kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura.

U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE "Komarnica" snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura. U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je i izgradnja HE "Kruševo".
U tom smislu, a radi definisanja konačnog tehničkog rješenja planirana je izrada Studije iskorišćenja tog potencijala. Na osnovu toga definisaće se tehnička specifikacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratećih objekata.

Planom su takodje precizno definisana i kapitalna ulaganja urevitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana čime se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu isigurnost u snabdijevanju svih potrošača. Ulaganja u pomenuteobjekte su već počela, a u narednom periodu u HE "Perućica"investiraće se 60 miliona eura, dok će u HE "Piva" biti uloženo 15 miliona eura.
Termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan je od ključnih djelovaelektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog značaja zanjegovu stabilnost. Stoga je i usvojenim investicionim planomdefinisana ekološka rekonstrukciju TE "Pljevlja" vrijedna 45 milionaeura, potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja tekuće godine. U medjuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije naMaljevcu vrijedni 20 miliona eura.

"Namjera EPCG je da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Vlada Crne Gore, dividenda
PROČITAJ I OVO
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
NADE
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
ŠKVEROVI
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u utorak je naručitelju, kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid" (gradnja 733), vrijedan 36,5 milijuna dolara, a na svečanosti primopredaje bio je i premijer Andrej Plenković.
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
PARALIZA
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
BERLIN - Štrajk radnika javnog prijevoza u utorak je u mnogim njemačkim gradovima paralizirao javni život.
TUI nudi paket aranžmane za Kanarskim otocima unatoč vladinim upozorenjima
ARANŽMANI
TUI nudi paket aranžmane za Kanarskim otocima unatoč vladinim upozorenjima
BERLIN - Njemački turoperator TUI nudi domaćim turistima paket aranžmane na Kanarskim otocima od početka listopada, unatoč službenom savjetu njemačke vlade građanima da ne putuju u Španjolsku.
Kohorst: Nadamo se da će Hrvatska izabrati F-16
NABAVA AVIONA
Kohorst: Nadamo se da će Hrvatska izabrati F-16

ZAGREB - Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao je u utorak u Zagrebu da su borbeni avioni F-16 "najbolji borbeni avioni na svijetu" i da se nada da će se Hrvatska pri kupnji novih zrakoplova odlučiti za američku ponudu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE