GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 12:58
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu.

Kako je saopšteno iz kompanije, iz nerasporedjene dobiti u iznosu od 48,6 miliona eura izdvaja se 38,27 miliona eura za isplatu dividende za 2018. godinu.

Ova sredstva biće rasporedjena za isplatu akcionarima proporcionalno njivom učešću u vlasničkoj strukturi Društva i biće realizovana do 30 dana od dana donošenja Odluke.
S obzirom da je država vlasnik 85 odsto akcija, njoj će pripasti 32,5 miliona eura. Bruto vrijednost po otplaćenoj akciji iznosi 0,36 eura, precizirali su iz EPCG.

"Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje Kompanije, a takvi rezutati dodatno su osnažili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu.Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra", navodi se u saopštenju.

Stvaraju se završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka "Gvozd" na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i početka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane "Briska Gora" kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura.

U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE "Komarnica" snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura. U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je i izgradnja HE "Kruševo".
U tom smislu, a radi definisanja konačnog tehničkog rješenja planirana je izrada Studije iskorišćenja tog potencijala. Na osnovu toga definisaće se tehnička specifikacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratećih objekata.

Planom su takodje precizno definisana i kapitalna ulaganja urevitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana čime se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu isigurnost u snabdijevanju svih potrošača. Ulaganja u pomenuteobjekte su već počela, a u narednom periodu u HE "Perućica"investiraće se 60 miliona eura, dok će u HE "Piva" biti uloženo 15 miliona eura.
Termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan je od ključnih djelovaelektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog značaja zanjegovu stabilnost. Stoga je i usvojenim investicionim planomdefinisana ekološka rekonstrukciju TE "Pljevlja" vrijedna 45 milionaeura, potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja tekuće godine. U medjuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije naMaljevcu vrijedni 20 miliona eura.

"Namjera EPCG je da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Vlada Crne Gore, dividenda
PROČITAJ I OVO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
KLIMA I VINO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
FERIČANCI - Sve ekstremniji vremenski uvjeti, globalni porast temperature, rast razine mora, sve češći šumski požari, egzodus životinja u nova staništa ili njihovo izumiranje…, samo su neke od posljedica globalnog zatopljenja.
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
REZULTATI
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 102,6 milijuna kuna što je 9,7% manje u odnosu na prethodnu godinu.
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TREND
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TUZLA - Međunarodni aerodrom Tuzla zabilježio je blagi pad broja putnika za 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavljeno je na zvaničnoj stranici.
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
PROBLEMI
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
RIJEKA - Prošla je i srijeda, a da se nikakav pomak oko Ćosićpromexa i blokiranog računa »3. maja« nije dogodio. Ni najmanji.
Kina preuzima posrnuli HNA Group
SPAŠAVANJE
Kina preuzima posrnuli HNA Group
PEKING - Kina planira preuzeti HNA Group Co i rasprodati imovinu zrakoplovne tvrtke jer je izbijanje koronavirusa pogodilo sposobnost konglomerata da ispunjava financijske obveze, izvijestio je Bloomberg u srijedu pozivajući se na ljude upoznate s tim problemom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE