GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država neće prodati svoj kontrolni paket u Luci Rijeka češkom investitoru

Država neće prodati svoj kontrolni paket u Luci Rijeka češkom investitoru
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Država neće pustiti svoj kontrolni paket u najvećoj hrvatskoj luci, onoj u Rijeci, a po svemu sudeći, slijedit će je i mirovinski fondovi.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) donijelo je na posljednjoj sjednici odluku da će odbiti ponudu tvrtke Port Acquisition u vlasništvu češkog investitora Jaroslava Strnada za preuzimanje dionica Luke Rijeka, piše Poslovni.hr.

Čeh je svoju ponudu objavio početkom mjeseca, nakon što je prethodno otkupio 33,73 posto dionica od poljskog OT Logisticsa i investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagraniczne. Prethodno je Strnad već imao manji udjel u riječkoj luci, pa posjeduje ukupno 34,42 posto dionica.

Ovakva reakcija države nije neočekivana, premda je Luka Rijeka bila u dijelu manjinskog portfelja CERP-a za koji se predviđalo povlačenje, no u međuvremenu je resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao do znanja da to zasad neće biti opcija.

Koliko će biti uspješan u pohodu da dođe do većinskog udjela, Strnadu će sada biti važno kako će reagirati mirovinski fondovi, koji zajednički u Luci Rijeka drže 33,5 posto dionica. Bez njihovog odaziva, neće moći steći ciljani većinski paket u riječkoj tvrtki.

Prema tvrdnjama krugova upućenih u razmišljanje mirovinaca, i oni će zadržati svoje dionice. Naime, odluka države ih nimalo ne čudi s obzirom na negativna iskustva s prethodnim poljskim vlasnikom koji je riječku luku – sa strateškim značajem – gotovo doveo do propasti.

Jaroslav Strnad za sada se doima kao korektan poslovni čovjek, rekli su za Poslovni.hr upućeni, međutim, dok ne vide provedbu u djelo Strnadova plana razvoja i plana kapitalnih ulaganja za riječku luku, nema smisla razgovarati o prodaji dionica. “Pri ovoj cijeni mirovinci ne vide razloga da prodaju udjel u Luci Rijeka”, rekao je za Poslovni.hr upućeni izvor.

Za njih je puno sporniji poslovni plan, te, kako navode u obrazloženju, to što je riječ o poduzetniku koji nema potrebno stručno znanje i iskustvo za provođenje ciljeva, a niti je uvjerljiv oko planiranih ulaganja i vremenskog okvira njihove provedbe.

Nedovoljno je za menadžment i to što za povećanje prometa temelje Strnad nalazi u gradnji nizinske željezničke pruge, jer na to ni on, niti Luka ne mogu utjecati, a uostalom njezina gradnja nije ni započela. Hoće li ove reakcije i ponuđena cijena utjecati i na odluke malih dioničara, koji u Luci Rijeka drže 7,06%, bit će jasno 1. lipnja, do kada vrijedi Strnadova ponuda.

Tagovi: Luka Rijeka, Duško Grabovac, Terminal Škrljevo, Luka Koper, ukrajinsko žito, Inicijativa Triju mora
PROČITAJ I OVO
Drvnoprerađivačka industrija suočena s padom narudžbi
PROBLEMI
Drvnoprerađivačka industrija suočena s padom narudžbi
ZAGREB - Domaći drvoprerađivači već dugo bilježe pad broja narudžbi. Kriza u industriji i stanogradnji na njemačkom tržištu prelila se i na druge zemlje eurozone, a posljedica je stagnacija u gradnji stanova i manje narudžbi parketa, podnih obloga i namještaja.
Zaključena 60 milijuna eura vrijedna investicija EBRD-a u društvo M Plus Croatia
KONSOLIDACIJA
Zaključena 60 milijuna eura vrijedna investicija EBRD-a u društvo M Plus Croatia
ZAGREB – Investicija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Business Process Outsourcing (BPO) poslovnu vertikalu Mplus Grupe (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL), vrijedna 60 milijuna eura, dobila je regulatorna odobrenja nadležnih vlasti te je zaključena 21. svibnja.
Dionice Varteksa povlače se s burze
ODLUKE
Dionice Varteksa povlače se s burze
ZAGREB - Dioničari Varteksa na izvanrednoj glavnoj skupštini donijeli su odluku o povlačenju dionica te varaždinske kompanije s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi, kao i odluke prvo o smanjivanju temeljnog kapitala, a potom i dokapitalizaciji.
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
INVESTICIJE
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
BEČ – Potražnja za apartmanima s dodatnom uslugom i dalje raste. FMTG je rano prepoznao ovaj trend i već 20 godina ih razvija pod brendom Falkensteiner Premium Living i integrira u infrastrukturu Falkensteiner hotela.
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE