GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država neće prodati svoj kontrolni paket u Luci Rijeka češkom investitoru

Država neće prodati svoj kontrolni paket u Luci Rijeka češkom investitoru
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Država neće pustiti svoj kontrolni paket u najvećoj hrvatskoj luci, onoj u Rijeci, a po svemu sudeći, slijedit će je i mirovinski fondovi.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) donijelo je na posljednjoj sjednici odluku da će odbiti ponudu tvrtke Port Acquisition u vlasništvu češkog investitora Jaroslava Strnada za preuzimanje dionica Luke Rijeka, piše Poslovni.hr.

Čeh je svoju ponudu objavio početkom mjeseca, nakon što je prethodno otkupio 33,73 posto dionica od poljskog OT Logisticsa i investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagraniczne. Prethodno je Strnad već imao manji udjel u riječkoj luci, pa posjeduje ukupno 34,42 posto dionica.

Ovakva reakcija države nije neočekivana, premda je Luka Rijeka bila u dijelu manjinskog portfelja CERP-a za koji se predviđalo povlačenje, no u međuvremenu je resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao do znanja da to zasad neće biti opcija.

Koliko će biti uspješan u pohodu da dođe do većinskog udjela, Strnadu će sada biti važno kako će reagirati mirovinski fondovi, koji zajednički u Luci Rijeka drže 33,5 posto dionica. Bez njihovog odaziva, neće moći steći ciljani većinski paket u riječkoj tvrtki.

Prema tvrdnjama krugova upućenih u razmišljanje mirovinaca, i oni će zadržati svoje dionice. Naime, odluka države ih nimalo ne čudi s obzirom na negativna iskustva s prethodnim poljskim vlasnikom koji je riječku luku – sa strateškim značajem – gotovo doveo do propasti.

Jaroslav Strnad za sada se doima kao korektan poslovni čovjek, rekli su za Poslovni.hr upućeni, međutim, dok ne vide provedbu u djelo Strnadova plana razvoja i plana kapitalnih ulaganja za riječku luku, nema smisla razgovarati o prodaji dionica. “Pri ovoj cijeni mirovinci ne vide razloga da prodaju udjel u Luci Rijeka”, rekao je za Poslovni.hr upućeni izvor.

Za njih je puno sporniji poslovni plan, te, kako navode u obrazloženju, to što je riječ o poduzetniku koji nema potrebno stručno znanje i iskustvo za provođenje ciljeva, a niti je uvjerljiv oko planiranih ulaganja i vremenskog okvira njihove provedbe.

Nedovoljno je za menadžment i to što za povećanje prometa temelje Strnad nalazi u gradnji nizinske željezničke pruge, jer na to ni on, niti Luka ne mogu utjecati, a uostalom njezina gradnja nije ni započela. Hoće li ove reakcije i ponuđena cijena utjecati i na odluke malih dioničara, koji u Luci Rijeka drže 7,06%, bit će jasno 1. lipnja, do kada vrijedi Strnadova ponuda.

Tagovi: Luka Rijeka, Duško Grabovac, Terminal Škrljevo, Luka Koper, ukrajinsko žito, Inicijativa Triju mora
PROČITAJ I OVO
Jadrolinija poništila natječaj za električne brodove
POTEZI
Jadrolinija poništila natječaj za električne brodove
RIJEKA - Od električnih brodova Jadrolinije zasad ipak ništa. Najveći hrvatski putnički brodar poništio je natječaj od 45 milijuna eura raspisan u siječnju jer se na njega nije javio "nijedan sposoban natjecatelj".
Vlasnik Binga kupuje dionice BH Telecoma
KUPNJA
Vlasnik Binga kupuje dionice BH Telecoma
SARAJEVO - Vlasnik Binga Senad Džambić nastavio je kupovati dionice u BH Telecomu.
Prodaja tornjeva podigla kreditni rejting United Grupe
REJTING
Prodaja tornjeva podigla kreditni rejting United Grupe
LONDON - Rejting agencije S&P Global i Moody’s pozitivno su revidirale ocjene United Grupe i njene izglede u budućnosti, saopšteno je u srijedu iz kompanije.
ReversingLabs imenovao Petera Doggarta za glavnog operativnog direktora
KARIJERE
ReversingLabs imenovao Petera Doggarta za glavnog operativnog direktora
ZAGREB - ReversingLabs nedavno je imenovao američkog stručnjaka Petera Doggarta za glavnog operativnog direktora (Chief Operating Officer). Na toj će funkciji raditi na daljnjem širenju poslovanja i inovativnih rješenja za zaštitu globalnog lanca opskrbe softvera.
Otvorena nova pista na Aerodromu Nikola Tesla
PISTA
Otvorena nova pista na Aerodromu Nikola Tesla
BEOGRAD - Nova pista ne Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, dužine 3.500 metara, otvorena je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE