GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država HEP-u u nekoliko godina uzela 2,18 milijardi kuna dobiti

Država HEP-u u nekoliko godina uzela 2,18 milijardi kuna dobiti
KRPANJE PRORAČUNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2018 / 08:31
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Svaki put kad netko iz vladajuće većine, odnosno iz HDZ-a i HNS-a, zagovara prodaju 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude (IPO), ističe da će izlazak te kompanije na burzu poboljšati njezino korporativno upravljanje, ali što je još važnije, da će HEP na taj način prikupiti novac za investiranje, odnosno akvizicije u regiji.

Realizacija te ideje još nije započela, nego se tek otklanjaju moguće prepreke početku privatizacije HEP-a, pa je teško reći koliko bi se novca na taj način skupilo, ali dok je još živjela ideja da se taj novac upotrijebi za otkup dionica Ine, spominjalo se da četvrtina dionica HEP-a vrijedi najmanje pet milijardi kuna.

No, argument vladajućih da bi se taj novac upotrijebio za HEP-ove investicije je potpuno apsurdan s obzirom na to da je država HEP-u u nekoliko godina uzela 2,18 milijardi kuna dobiti, a sve kako bi napunila državni proračun. Taj novac je HEP, da je država doista tako htjela, mogao iskoristiti za kupnju poduzeća u regiji.

Od krizne 2009. godine država iz javnih poduzeća, ali i onih u kojima je manjinski dioničar, povlači dobit kako bi pokrpala proračun i ta se praksa nastavlja i dalje unatoč tome što je kriza prestala i javne financije su, kako tvrdi vlast, konsolidirane. Ipak, Vlada je i lani, a učinit će to i ove godine, uzela novac HEP-u, a iz njezinih redova stižu najave kako će IPO HEP-a i prodaja četvrtine dionica omogućiti HEP-u da ostvari širenje u regiji.

U prošloj je godini tako, odgovorili su nam iz Ministarstva financija, prema preliminarnim podacima o ostvarenju prihoda i primitaka Državnog proračuna za 2017. godinu, Hrvatska elektroprivreda u proračun uplatila 794,3 milijuna kuna svoje dobiti. Ranijih godina, odnosno 2011., 2014. i 2016. godine, HEP je u državni proračun uplatio 1,385 milijardi kuna svoje dobiti. Tako je u samo četiri uplate HEP svom vlasniku transferirao više od dvije milijarde kuna. Vlasnik mu, odnosno Vlada, sada planira pomoći da do novca nužnog za akvizicije u regiji dođe tako što će prodati 25 posto njegovih dionica. Time će se uplate HEP-a u proračun smanjiti, jer se smanjuje i državni udio, a onaj tko kupi dionice HEP-a sigurno neće blagonaklono gledati da dobit odlazi za državnu potrošnju.

S obzirom na to da ne postoji službena odluka Vlade o početku privatizacije HEP-a, niti provođenju IPO-a, o dva potpuno različita lica vlasnika, jednog koji uzima novac i drugog koji najavljuje da će prodajom dionica priskrbiti novac za širenje poslovanja, sugovornici Novog lista iz Banskih dvora nerado govore o toj situaciji. Tek nam je jedan od njih koji se protivi privatizaciji i jedne dionice HEP-a, podsjećajući da je i HDZ u svom predizbornom programu obećao da se ta kompanija neće privatizirati, rekao da se u javnu ponudu sigurno ne ide da bi se omogućilo širenje u regiji, nego da bi oni koji zagovaraju prodaju najvažnije državne kompanije na mala vrata započeli njezinu privatizaciju.

Vjeruju da je Vlada radi toga u studenome predložila i izmjene zakona o vodama koje omogućavaju da se riješi pitanje vlasništva nad HEP-ovim hidrocentralama koje se zakompliciralo nakon što je 2011. godine HDZ-ova Vlada, koju je vodila Jadranka Kosor, u Zakonu o vodama odlučila zemljište i s njima povezane vodne građevina proglasiti vlasništvom države. Tada je stav Vlade bio da je HEP strateška tvrtka i da nema njegove privatizacije, pa u istom vlasništvu ostaje i HEP, i hidrocentrale iz kojih dolazi 50 posto HEP-ove proizvodnje električne energije. Bila je to velika prepreka prodaji HEP-ovih dionica kad je IPO najavljivao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak dok je još bio u Vladi Zorana Milanovića. Sada će, čini se, i ta prepreka biti otklonjena jer je Vlada u parlament poslala prijedlog dopuna i izmjena Zakona o vodama po kojem HEP, bez ikakve naknade, na zemljištu na kojem je izgradio svoje hidrocentrale osniva pravo građenja vodnih građevina za proizvodnju električne energije. Zakon je prošao prvo čitanje u parlamentu i očekuje se da će ga Vlada uskoro, nakon dorade, poslati u drugo čitanje.

No, iako je HEP-ova situacija posebna, nije to jedina tvrtka kojoj je država posljednjih godina uzimala dobit. Lani su Hrvatske šume u proračun uplatile gotovo 105 milijuna kuna, što znači da su od 2009. godine dosad u proračun transferirale gotovo pola milijarde kuna. Agencija Alan je, primjerice, dosad uplatila ukupno 271 milijun kuna.

Od 2009. godine do kraja prošle godine država je iz poduzeća u kojima je jedini vlasnik ili je suvlasnik povukla 7,8 milijardi kuna dobiti, odnosno više od milijardu eura, a ta će brojka samo nastavljati rasti i ove godine. Uz to što je taj novac završio u državnoj potrošnji umjesto u ulaganjima i moguće novim radnim mjestima, nije nevažno ni to što su se te tvrtke često morale zadužiti kako bi državi isplatile dio svoje dobiti, na što, naravno, moraju platiti i kamate.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, IPO HEP-a, Ivan Vrdoljak, Hrvatske šume, Janaf
PROČITAJ I OVO
U Europi će 2022. biti proizvedeno 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
U Europi će 2022. biti proizvedeno 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa
BRUXELLES - Proizvođači cjepiva u Europskoj uniji trebali bi iduće godine proizvesti 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa, a u svijetu bi ih trebalo biti proizvedeno više od 20 milijardi, rekla su u srijedu dva visoka europska dužnosnika.
Hrvić: U fokusu su nam tržišta istočne Evrope
INTERVJU
Hrvić: U fokusu su nam tržišta istočne Evrope
INTERVJU - Zadovoljni smo pozicioniranjem i brojem država u koje izvozimo kao i feedback-om naših tamošnjih potrošača.
Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji
RAKETE
Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji
WASHINGTON – Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 milijuna dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.
Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikron varijante koronavirusa
ZAŠTITA
Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikron varijante koronavirusa
ZAGREB - Omikron varijanta koronavirusa može jednim dijelom zaobići zaštitu koju pruža Pfizerovo i BioNTechovo cjepivo, ali ne u potpunosti, prenosi u utorak Reuters izvješće Bloomberga koji se poziva na južnoafričkog znanstvenika.
Kutjevo želi preuzeti i Koku
PONUDA
Kutjevo želi preuzeti i Koku
ZAGREB - Hrvatska vinarija Kutjevo zainteresirana je za kupnju domaćeg proizvođača peradi Koka, objavila je u utorak Koka pozivajući se na obavijest odvjetničkog društva koje zastupa vinariju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE