GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država dokapitalizacijom povećala vlasnički udeo u Air Serbiji na 82%

Država dokapitalizacijom povećala vlasnički udeo u Air Serbiji na 82%
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Vlada Srbije je dokapitalozovala nacionalnu avio-kompaniju Air Serbiji tako da je državno vlasništvo povećano sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad Airwaysa umanjen sa 49 na 18 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Uvećanje osnovnog kapitala Air Serbije preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju.

"Zahvalni smo Vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevazidje prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja," izjavio je generalni direktor Air Serbije Duncan Naysmith.

On je dodao da su "na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Air Serbia moći da prevazidje teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu."

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Air Serbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predvidja mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogodjenih pandemijom, istaklo je Ministarstvo finansija.

Kako je objašnjeno, ta uredba u potpunosti je uskladjena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uredjuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije je Komisija za kontrolu državne pomoći razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Air Serbije uskladjena sa pozitivno-pravnim propisima Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Tagovi: Air Serbia, Zorana Mihajlović, Etihad, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Snažan rast dobiti Viktora Lenca u 2020.
UZLET
Snažan rast dobiti Viktora Lenca u 2020.
RIJEKA - Brodogradilište Viktor Lenac lani je ostvarilo neto dobit od 34,6 milijuna kuna, što je za 66,1 posto više nego godinu prije, pokazuje nerevidirano financijsko izvješće Lenca, koje također pokazuje i da su prihodi lani pali manje nego rashodi.
DS Smith profitira od rasta online trgovine
DOBRE BROJKE
DS Smith profitira od rasta online trgovine
LONDON - Britanski DS Smith preliminarno je u srijedu izvijestio o dobrim rezultatima u trećem fiskalnom tromjesečju zahvaljujući blagdanima i pojačanoj kupnji putem interneta, a nazire se i oporavak potražnje kupaca u industriji.
Aladrović: Traže se rješenja i za event industriju i turističke tvrtke
RJEŠENJA
Aladrović: Traže se rješenja i za event industriju i turističke tvrtke
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u srijedu da je do sada za siječanj za mjere za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove isplaćeno 550 milijuna kuna, te da se traži model obeštećenja za event industriju i putničke agencije.
HNB: Četvrta industrijska revolucija tvrtkama donosi veći profit i učinkovitost
ISTRAŽIVANJE
HNB: Četvrta industrijska revolucija tvrtkama donosi veći profit i učinkovitost
ZAGREB - Hrvatska poduzeća s potencijalom za 4. industrijsku revoluciju imaju veći omjer kapitala i rada, konkurentnija su na inozemnom tržištu, dvostruko više plaćaju zaposlenike i imaju značajno veći udio izvoznih prihoda od tradicionalnih industrija, pokazuje istraživanje HNB-a.
Provectus Capital Partners finalizirao investiciju u Keindl Sport
INVESTICIJE
Provectus Capital Partners finalizirao investiciju u Keindl Sport
ZAGREB – Provectus Capital Partners (PCP), investicijsko društvo usmjereno na tržišta jugoistočne Europe, finaliziralo je investiciju u Keindl Sport Trgovinu (Keindl Sport), vodeću regionalnu kompaniju u veleprodaji i maloprodaji sportske opreme u Hrvatskoj i široj regiji, s posebnim naglaskom na bicikle i biciklističku opremu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE