GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država dokapitalizacijom povećala vlasnički udeo u Air Serbiji na 82%

Država dokapitalizacijom povećala vlasnički udeo u Air Serbiji na 82%
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Vlada Srbije je dokapitalozovala nacionalnu avio-kompaniju Air Serbiji tako da je državno vlasništvo povećano sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad Airwaysa umanjen sa 49 na 18 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Uvećanje osnovnog kapitala Air Serbije preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju.

"Zahvalni smo Vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevazidje prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja," izjavio je generalni direktor Air Serbije Duncan Naysmith.

On je dodao da su "na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Air Serbia moći da prevazidje teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu."

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Air Serbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predvidja mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogodjenih pandemijom, istaklo je Ministarstvo finansija.

Kako je objašnjeno, ta uredba u potpunosti je uskladjena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uredjuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije je Komisija za kontrolu državne pomoći razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Air Serbije uskladjena sa pozitivno-pravnim propisima Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Tagovi: Air Serbia, Zorana Mihajlović, Etihad, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
DIVIDENDA
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
RAB - Imperial Riviera objavila je poprilično atraktivnu politiku dividendi.
WWF: Gotovo polovica EU ribara zarađuje ispod minimalca
RIBARI
WWF: Gotovo polovica EU ribara zarađuje ispod minimalca
ZAGREB - Veliki broj ribara Europske unije, točnije 43 posto, u 2018. godini je prema prijavljenim podacima zarađivalo manje od nacionalne minimalne plaće, a među onima koji rade na plovilima manjim od 12 metara, čak i 70 posto, pokazuje WWF-ovo istraživanje.
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
SKOK
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
PROVIDENCE - Američki proizvođač igračaka Hasbro u ponedjeljak je izvijestio o 54-postotnom skoku kvartalnih prihoda potaknutom rastućom potražnjom za igrom „Dungeons & Dragons“, dok se njegova filmska i televizijska produkcijska jedinica oporavila nakon godinu dana pandemijske blokade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE